SAHLENE vihub suveunes Stockholmis tööd teha ja unistab puhkusest Vahemere rannal koos poiss-sõber Jimmyga.

#p2v#Sahlene’i (26) kodulehekülg teavitab uudist, et «Runaway» tõusis 15. juunil Rootsi edetabeli tippu. Alustades teiselt positsioonilt, jäi laul esikohale kolmeks nädalaks… Siis läks edetabel kogu Rootsiga suvepuhkusele. «Igal juhul on «Runaway» selle suve kümne enimmängitud laulu hulgas,» rõõmustab Eestile Eurovisioonilt medalikoha võitnud lauljatar.

«Runawayl» läheb hästi eel-kõige Põhjamaades. Singel olla välja antud ka Prantsusmaal ja Iisraelis. Laulu sõnade autor Jana Hallas on kuulnud, et «Runaway» olla nüüd ka Hispaanias hitt… Sahlene kahtleb siiski: «Kui ma oleksin käinud neis riikides kohapeal promo tegemas… Aga ma pole ju!» Miks siis? «Mu plaadikompanii Virgin on olnud natuke aeglane. Kogu Rootsi on praegu suvepuhkusel.» Heaolukants näib kui üks mees võtnud korraga välja oma viienädalase puhkuse kõige magusamal ajal — kesksuvel.

Sahlene puhkas Eurovisioonist kolm-neli päeva, edasi on ta tööd teha vuhtinud. «Olen laulnud kõigil Eesti suurematel suvefestivalidel, andnud Rootsi linnades oma 15 kontserti. Teen stuudios tööd uute lauludega.»

Sügiseks on Sahlene’ile aeg kinni pandud ühes Rootsi suuremas teleshow’s. Albumi nii enda kui ka teiste kirjutatud lauludega loodab ta kaante vahele saada novembriks. Kolm laulu on valmis, kuus-seitse demovarianti vajavad lihvimist.

Unistab Eesti-tuurist
Debüütalbumiks mõeldud plaaditäie laulude autoriõigusest jäi Sahlene ilma, kui ta eelmine plaadifirma pankrotti läks. Nüüd on rootslanna vaid kuulnud, et pärast ta edu Eurovisioonil on too firma üritanud tema laule müüa mitmele inimesele.

Täna aga seisab Sahlene’i selja taga nimekas plaadifirma. Kas nemad pole ilmutanud huvi riiulile jäänud laulude autoriõigusi osta?

«Jah, aga ju on asi keeruliste konkurentsisuhete taha toppama jäänud,» ohkab Sahlene. Mõne oma «riiuliloo» tahaks ta tõesti uuele plaadile panna. «Aga kui ma neid tagasi ei saa, pole midagi teha. Teen edasi head muusikat ega mõtle enam sellele nii palju.»
Naeruga vastab Sahlene küsimusele, kas ka 2 Quick Starti tiimiga sünnib mõni uus asi. «Olen neile öelnud: tehke mulle veel häid lugusid. Aga kõigil meil on kiire olnud. Nemad peavad korraldama oma bändi ja Inese asju. Ehk sügise poole…»

Igal juhul lubab rootsi flicka, et Eesti jaoks ta ära kao. «Teid ma ei jäta! Iga kuu olen Eestis kaks-kolm korda laulmas käinud.» Stockholmi ja Tallinna vahel pendeldamine läheb kulukaks.

Nii unistab Sahlene võimalusest jääda talve poole Eestisse kolmeks nädalaks ja teha vähemalt 16 kontserdist koosnev turnee.

Tahab eestlasi aidata
«Eesti on tõesti juba mu teine kodu.» Sahlene otsib sõnu, mis ei mõjuks pateetiliselt. «Mind on siin alati hästi vastu võetud, tunnen teie maaga lähedust… Mind huvitab Eesti ajalugu, kogu see okupatsioonivärk. On erinevusi Rootsiga, aga need pole nii suured.»
Sahlene’is lööb välja demokraat. «Näen, et paljud eestlased elavad juba head elu. Neil on raha, ilusad autod ja majad. Samas on hirmutav vaadata neid, kel seda kõike pole. Vanemaid inimesi, kes on kogu elu tööd teinud ja kogutud raha kaotanud. Rootsis on meil sotsiaalne kindlustunne, Eestis majandus alles areneb. Ma ei tahaks rääkida nagu keegi väljastpoolt. Tahaks teha midagi, et neid aidata.»

#p3p#Samas, eestlased olevat rootslastega võrreldes ehedamad. «Esimesel hetkel ehk vaiksed ja häbelikud, aga sõbralikud algusest peale. Eestlased ei räägi, kui neil midagi öelda pole. Rootslased on ehk näiliselt avatumad, aga kohati ka natuke ameeriklaste moodi «bla-bla-blaa». Eestis pole ta seda kogenud. «Hindan seda, et inimesed on tõelised.»

Lisaks 2 Quick Starti perekonnale nimetab ta oma siinseteks sõpradeks ka paari innukamat fänni. «Katrin ja Pille ja Maarja-Ly,» hääldab ta püüdlikult eesti
nimesid.

«Inesega saame hästi läbi, kuigi oleme üsna erinevad. Ines tüüpilise eestlasena on coolim. Tundub, et ta ei sütti ega jahtu nii kiiresti, mina võin vahel olla dramaatiline.»

Kaal tõuseb ja langeb
Õllesummeri ja Beach Party vindine publik Sahlene’i ei heidutanud. «Ei! Sellest oli ainult rõõmu, et publik nii fantastiliselt kaasa elas, karjus nagu crazy!»
Mõelnud hetke, möönab Sahlene: «Jah, varem mõtlesin, et rootslased joovad eestlastest rohkem.»

Kord Liepajas esinedes saatis Sahlene’i kitarristist vend Joel. Pärast peeti 2 Quick Starti perega pidu. Kui Joel vinti jäi, töganud Pearu Paulus: «Joel, sa pead hakkama Eestis sagedamini käima, ma õpetan sind õigesti jooma!» Siis karanud suur õde venna eest välja: «Rootslased joovad eestlastest rohkem!» Enam Sahlene nii ei arva. «Selles osas on vist eestlased hullemad,» naerab ta.

Kui Sahlene kõrvuti Inesega hiljuti Opiumi klubis baaridaami ametit proovis, tundus, et ta on kaalus pisut kosunud. Eurovisiooni-pinge langus? «Ei, lauluvõistluse- järgne aeg on olnud pingelisem,» vaidleb Sahlene vastu. Paus. «Oh, fuck you! Sa tahad öelda, et ma lähen paksuks!»

Järele mõelnud, tunnistab ta: «No võib-olla olen mõne kilo juurde võtnud. Mul pole kodus kaalu, ma ei vaeva selle kallal pead. Ma ei tea, kuidas peab sööma, ma lihtsalt söön. Kui on pingelisem aeg, siis lihtsalt lähen paksemaks, kuna siis pole aega süüa. Haaran käigu pealt midagi. Aga paari kuu pärast on need kilod läinud!»
Koka asemel joovat ta nüüd vett.

Elab taustalaulmisest
Teiste eurolauljatega pole Sahlene suhtlema jäänud. Ühe sloveeni transvestiidipoisiga jooksis ta kokku Rootsis geifestivalil esinedes.
«40 000 inimest. Laulsin «Runawayd», rahvas karjus nagu hullumeelne. Fantastiline! Publiku hulgas kohtasin üht Sestre-poissi. Esimese hooga ei tundnud teda ära, ta polnud stjuardessikostüümis!»

Nii nagu Tallinnas, ei pea ka Stockholmis autogrammikütid teda kinni. «Vahel juhtub, aga mitte eriti. Suurlinnas näeb suuremaidki staare, inimesed võtavad seda rahulikumalt. Isegi kui ära tunnevad, et tee nad sellest välja.» Küll tuleb seda ette Rootsi väikelinnades. «Eriti kui on ette reklaamitud, et ma seal esinen.»

Varem Eurovisiooni kahtlevalt suhtunud laulja on nüüd veendunud, et see tasus end vägagi ära. «Jah, poleks seda kunagi uskunud! «Runaway» on hitt, mul on Eestis ja Rootsis suur publik. Suurepärane avalöök edasisele karjäärile!»

Tema eelmised paar singlit edetabelitesse ei jõudnud. «Aga see-eest jooksid nende videod Rootsi teles ja MTVs.»
«Runawayle» pole videoklippi tehtud. «Arvan, et plaadikompanii leiab, et see laul on juba niigi tipus. Video maksab ju terve varanduse, parem kokku hoida mu järgmise singli jaoks.»

Suurt raha pole Eurovisioon Sahlene’ile veel toonud. «ETV-lt ei saanud kroonigi. Eurolaulude kogumikplaadist tuleb vahest poole aasta pärast midagi. Ehk 30 000, viie müüdud plaadi eest teenin umbes ühe krooni.»

Normaalseks äraelamiseks on Sahlene jätkanud igapäevatööd tausta- ja demolauljana. «Ilma ei elaks ära. Mul läheb normaalselt, aga suurest rahast pole küll veel juttugi. Aga usun, et teenin praegu sama palju kui inimesed, kes ametis üsna headel üheksast–viieni töökohtadel.»

Sahlene ootab juba septembrit. «Rääkisime just Jimmyga, et teeme siis ilusa nädala. Hispaanias või Kreekas või Itaalias. Peaasi, et oleks hea köök ja soe ja
Vahemeri.»