Kui Raivo Järvi tahtis nõukogude korra lõpuaastatel välismaale sõita, tabas teda ebameeldiv üllatus. Kõrge KGB ohvitser väitis, et nende andmetel on Raivo Neeme Järvi sugulane ning seetõttu teda piiri taha ei lubata. Raivo polnud sugulusest tuntud dirigendiga varem midagi kuulnud. Kuidas on seotud sama perekonnanimega tuntud inimesed?

Toomed

Ärimees Indrek Toome on laulja Koit Toome onu. Indreku vanem poeg Marek Toome on endine tuntud rallisõitja. Peotantsija Matis Toome aga pole nende sugulane.

Ojad

#p6v#Teletäht Reet Oja abikaasa on näitleja Rein Oja, kelle vend on näitleja Tõnu Oja. Sõumehena tuntud Peeter Oja pole nende sugulane, kuid ta õppis Reedaga ühes koolis. “Kui Peetriga kohtume, siis tervitame teineteist naljapärast, et tere, sugulane! Me oleme lihtsalt vanad tuttavad ja koolikaaslased. Meie emad olid pinginaabrid,” räägib Reet.

Advokaat Jaak Oja, koorijuht Olev Oja ja näitleja Bruno Oja tema sugulased ei ole. Küll on filmihuvilise Reeda raamaturiiulis Bruno Oja autogrammiga raamat.
“Ma olen oma perekonnanimega väga rahul. Eestis on samanimelisi sadu ning see annab mõnusa intiimsustunde,” ütleb Reet.

Ansamblist Laine tuntud ja praegu Vanalinnastuudios töötav Marta Oja on Bruno Oja venna Kenno endine abikaasa, nad elasid koos viis aastat. Marta on hea tuttav Rein, Tõnu ja Olev Ojaga.

Liivid

#p7v#Laulja Lauri Liiv pole teiste tuntud Liivide sugulane. “Meid on diktor Urmas Liiviga vendadeks peetud,” sõnab ta.

Saaremaalt pärit Riigikogu liige Anti Liiv teab oma sugupuud alates 1592. aastast, alates Põhjasõjast on tema andmed üsna põhjalikud. “Võib-olla on minu sugulane ka Juhan Liiv, sest tema esivanemad viidi Peipsi järve äärde Saaremaalt. Selle selgeks tegemine on praegu tehniliselt võimalik ning maksab umbes 6000 krooni,” sõnab Anti, kelle vend on jurist Kalle Liiv ning onupoeg endine Tallinna aselinnapea Raimu Liiv.

Anti Liivi sugulane on ka Tõnis Mägi. Liivi vanaema oli Mägi vanavanaema õde.
Ülejäänud avaliku elu Liivid ei ole omavahel suguluses.

Volmerid

Hardi Volmeri isapoolne vanaisa oli dirigent Arvo ja purjetaja Alar Volmeri vanaisa vend. “Võimalik, et näitleja Peeter Volmer ja fotograaf Toomas Volmer on mu kauged sugulased, kuid päris kindel ma pole. Aga see võib nii olla, sest Volmer on üsna vähe levinud nimi,” sõnab Hardi.

Mägid

Näitleja Laine Mägi on laulja Tõnis Mägi endine abikaasa. Ülejäänud tuntud Mägidega ta sugulane pole.

Advokaat Monika Mägi on Vanalinna maja juhi Tiina Mägi eksabikaasa õde. “Oh, meid on teiste Mägidega paari pandud ja õdedeks-vendadeks peetud. Oleme sellest rollist teadlikud ja sellesse huumoriga suhtunud,” lausub Tiina Mägi.
Lavastaja Paul Mägi oli Ester Mägi vend. Dirigent Paul Mägi pole nende sugulane.

Rüütlid

Endine rallisõitja Raido Rüütel pole sugulussidemetes teiste tuntud Rüütli-nimelistega. Ingrid Rüütel on endise tipp-poliitiku Arnold Rüütli abikaasa.
Näitleja Raivo Rüütli isa on pärit Saaremaalt, kuhu viivad ka Arnoldi juured, nii et on olemas võimalus, et nad on omavahel sugulased.

“Ma pole oma sugupuud uurinud, kuid minu teada pole Arnold Rüütel mu sugulane. Aga meid on sugulasteks peetud. Nõukogude ajal sai seda ära kasutada, et midagi paremat hankida. Näiteks lauda restoranis,” räägib Raivo, kes ei tea end olevat sugulane ka ärimeeste Tõnu ja Tõnis Rüütli ning Raido Rüütliga.

Veskid

Muusik Villu Veski ja lauljanna Anne Veski pole sugulased. Anne Veski tütar Kerli käib ema jälgedes, tegeldes laulmisega.

Eesmaad

Kuigi uudistediktorid Enn ja Sirje Eesmaa istuvad igal õhtul ühe laua taga ning pajatavad üheskoos maailmas toimunust, pole nad mees ja naine ega õde ja vend, vaid lihtsalt töökaaslased.

Nestorid

Sel ajal kui Siim Nestor ajalehe Eesti Ekspress toimetuses muusikakriitikat kirjutab ja seltskonnalehekülgedele pildiallkirju teeb, tegeleb tema sotsiaalministrist isa Eiki Nestor riigi sotsiaalsete sasipundarde lahtiharutamisega.

Salumäed

Erika Salumäe ja Jane Salumäe on omavahel seotud, kuid ainult tippspordi kaudu. Nüüdseks on Erika spordist loobunud ning pühendunud poliitikale. Jane aga jätkab, talle jääb läinud aastat meenutama kullavõit Los Angelese maratonil.

Aarmad

#p5v#Gunnar Aarma on Jüri isa ja Kiuri vanaisa. Gunnar on teadmamees, Jüri askeldab ajakirjanikuna Kuku raadios ja Kiur juhib TV3s “Kahvlit”.

Ehlvestid

Malemaja staar Jaan Ehlvest on kirjanik Jüri Ehlvesti vanem vend.

Padarid

“Põllumajandusminister Ivari Padar? Ma ei tea täpselt, kas ta on sugulane, aga sa küsi mu õe käest, tema peaks seda asja teadma,” ütleb laulja Tanel Padar.
“Me oleme Ivariga sel teemal rääkinud, kuid kindla otsuseni ei jõudnud. Tema arvas, et me oleme sugulased. Ma ei tea hästi meie isapoolset suguvõsa,” sõnab Taneli lauljatarist õde Gerli.

Varresed

Kunstfotograaf Tarvo Hanno Varres on Rakvere teatri näitleja Ardo Ran Varrese vanem vend.

Paulused

“Ma pole oma võimalikku sugulust pillimees Tiit Paulusega eriti uurinud, aga kui uurima hakata, siis võib selguda, et kusagilt kaugelt me ikka seotud oleme,” ütleb laulja Pearu Paulus. “Meile otsa vaadates võib ju kerget sarnasust märgata. Päris paljud on arvanud, et oleme sugulased. Ükskord tekkis otsesaates täbar olukord, kui tuntud saatejuht ütles mulle, et sa oled Tiidu poeg. Pidin talle siis vastama, et Tiit pole mu isa. See oli saatejuhi jaoks üsna piinlik moment.”

Kirsipuud

“Me ei ole jalgratturite Toomas ja Jaan Kirsipuu ning poliitik Valve Kirsipuuga sugulased, küll on aga Valve poeg Mart mu hea sõber,” ütleb muusik Ülari Kirsipuu.

Järvid

Dirigendid Kristjan ja Paavo Järvi on dirigent Neeme Järvi pojad. Kunstniku ja saatejuhi Raivo Järvi andmetel ta dirigentide dünastiaga suguluses pole, kuid KGB arvas teisiti.

“Mind ei lubatud vene aja lõpul välismaale, sest KGB väitis, et nende kindlatel andmetel olen ma dirigentide Järvide sugulane. Nüüd on too ametnik, kes nii ütles, kõrgel kohal liikluskindlustuses.

Minu isapoolne suguvõsa kandis varem perekonnanime Juhanson. Ma võin Järvidega kauge sugulane olla, nagu suur osa eestlasi on omavahel kuidagi suguluses,” räägib Raivo.

Lõhmused

Poplugude kirjutamise ja esitamisega tuntuks saanud Sven ja Sulev Lõhmus on vennad. Sven on oma sugupuud uurinud, kuid sugulussidet teiste tuntud Lõhmustega pole tuvastanud.

“Proovisin pulli pärast selgeks teha, kas näiteks Rain Lõhmus on mu sugulane. On olemas variant, et ta on kaugelt sugulane, kuid kindlat kinnitust ma sellele ei saanud. Küll aga võib mu sugulane olla Mart Siimann, sest seda perekonnanime kandsid mu vanaonu ja vanaema. Nemad on ekspeaministriga väliselt väga sarnased. Eestis on Lõhmuseid nagu seeni metsas ja ma ei oskagi täpselt öelda, kes neist on mu sugulased,” räägib Sven.

Ärimees Rain Lõhmus ei tea end olevat sugulane teiste tuntud Lõhmustega. “Mind on sageli peetud Peter Lõhmuse sugulaseks, see võib olla tingitud sellest, et me oleme kaudselt ühel alal tegutsenud. Ma pole oma sugupuud uurinud, nii et ei oska täpselt öelda, kes on sugulane. Selle asjaga tuleb olla ettevaatlik, sest väikses Eestis võib ju kaugelt sugulane olla ükskõik kes,” sõnab Rain.

Raini ja Sveni sõnul pole nad sugulased õigusteadlase Uno Lõhmuse, kirjanik Aivo Lõhmuse ja laulja Aino Lõhmusega.

Tammed

Punkmuusik Villu Tamme ei ole laulja Heidy Tamme poeg, nagu paljud on arvanud. Sööstlaskuja Aare Tamme pole samuti ta sugulane.

“Aare Tammega mind seostatud pole, aga vahel ikka on kiidetud, et küll su ema Heidy laulab hästi,” muigab Villu. “Ma olen sugulane vaid ühe tuntud Tammega, olen nimelt musklimees Jean Claude Van Damme kiitsakas kaksikvend.”