Vilja ja Edgar Savisaar, kelle lahkuminek on juba tükk aega kuum teema, jagasid vara omavahel ära. Vilja klaaris protsessi käigus ka 4,2 miljoni suuruse hüpoteegi ja ostis lisaks korteri nooblis Tallinna südalinna kvartalis.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare (59) ja eurosaadik Vilja Savisaare (47) lahutus on jutuks olnud septembri algusest saati. Väidetavalt oli paar selleks ajaks kurva elupöörde kasuks otsustanud, kuid enne oktoobris toimunud omavalitsuste valimisi oli mõistlikum lahutusavaldusega mitte tõtata - negatiivne uudis võinuks tulemusi kahjustada.
Kuigi Edgar elab juba aastaid Hundisilma talus ja Vilja toimetab omasoodu Nõmme eramus, olid mõlemad seni abikaasade ühisvara, kuna soetati abielu ajal. Nüüd aga, mil Savisaarte tütar Rosina (19) astub oma esimesi samme iseseisvumise teel - ta õpib Prantsusmaal ülikoolis -, sättisid abikaasad oma elamised ka juriidiliselt lahku.
Vilja ja Edgar avasid 10. novembril Abieluregistris abielu-vara registrikaardi nr 2181, mis tähendab, et abielu kestel omandatu on jagatud. Selle tarvis sõlmiti abieluvara leping, kus pandi paika, et näiteks seni ühe abikaasa nimel seisnud, kuid ühisvarana sisuliselt mõlemale kuulunud Hundisilma talu on nüüdsest vaid Edgari jagu - Olevi tänava eramu kuulub aga sestsaati ainult Viljale. Sama noa alla läksid ka muud kohustused ja vara. Ühtlasi pangakontod. Need kontod, mis on ühe või teise abikaasa nimel juba avatud, jäid nüüdsest ainuüksi konto avanud kaasa käsutada.
#end#
Edgar sai talu, Vilja linnaelamised 
Ühisvaraks on ka abielu kestel ostetud kahvlid, lusikad, serviisid, kristall, telerid ja stereokombainid, ent kes niivõrd tühise mammona jagamiseks abieluvaralepingu sõlmiks! Savisaarte jagamisobjektideks olid Hundisilma talu ja Olevi tänava eramu Nõmmel.
Savisaarte varajagamisest annab ülevaate abieluvaraleping, mille sisu on üksikasjadeni teada vaid osapooltele endile. Sellele, et ka juba enne jagamist Vilja nimel seisnud Nõmme eramu jäi lõpuks naisele, vihjab avalikus andmebaasis, Kinnistusregistri kandes kustutatud hüpoteek. Sealt ilmneb, et Vilja on kaheksa päeva enne abieluvara registrikaardi avamist likvideerinud Olevi tänava eramult hüpoteegi summas 4 252 000 krooni. Päev enne registrikaardi avamist aga ostnud Rotermanni kvartalis aadressil Rotermanni tn 5/Roseni tn 10 korteri, mille eelmine omanik, Railway Grupp OÜ üks osanikke, on seda Viljale müües omakorda kustutanud sellel lasunud hüpoteegi summas 2 025 000 krooni. Seega on europarlamentäär omandanud nädala jooksul kohustustest priidena nii eramu kui ka korteri!
Edgar ei tee saladust, et neil on Viljaga vara jagamise osas selgus majas. Kuigi enne valimisi leidis ta, et tema lahutus ja sellega seonduv nõuab põhjalikumat analüüsi ja pöördutagu tema poole taas siis, kui suur kiire ehk valimised möödas, ta nüüd seeüle siiski pikemalt mõtteid ei vaheta. Linnapea jätab vastamata mitmele küsimusele, välja arvatud sel teemal, millistele kokkulepetele jõuti vara jagamise käigus.
«Linnapea palus öelda, et registris on kõik olemas ja rohkem ei ole tal sellele lisada,» edastab Edgari nõunik Moonika Batrakova.
Vilja ei leidnud läinud nädalal mahti vastata küsimusele, millised olid tema finantseerimisallikad hüpoteegi klaarimisel ja korteri ostul.
Vilja esindaja vandeadvokaat Maria Mägi kinnitab, et Olevi tänava elamu jäi varajagamise käigus tõepoolest tema kliendile ja ühtlasi ostis ta ka korteri. Mägi sõnul oli abikaasade soov, et see kinnisvara, mis kellegi nimel juba seni seisis, see ka sellele jääb. Vilja Savisaare märkimisväärsete väljaminekute kohta kinnisvarasse nendib Mägi vaid: «See tõesti õnnestus.»
 
Suvest sügisesse teise mehe seltsis
Kuigi Savisaarte abielukriisi ümber on aastaid lokku löödud, suutis paar kuni käesoleva aasta suveni esitleda endid abikaasadena, kel küll muresid, kuid kelle liit siiski toimib. 
Esimesed tõsisemad märgid lahkukasvamisest ilmnesid, kui Vilja rääkis juunis toimunud europarlamendi valimiste eel tuttavatele, et ta soovib põgeneda Brüsselisse fiktiivseks kiskunud abielu eest.
Alates suvest on proua Savisaar nautinud oma klaveriõpetaja Taimo Toomasti (46) seltsi, seda oluliselt varjamata. Suhe ilmnes, kui Taimot nähti laulupeol Viljale hoolitsevalt vihma kaitseks kapuutsi pähe sikutamas.
Väidetavalt on Taimo Brüsselis Vilja sage külaline. Varasemas kommentaaris Kroonikale ei eitanud Toomast seda. Mees jäi Viljaga koos pildile Tallinna lennujaamas, kus nad ootasid koos Brüsseli-lendu.
«Eestist ma nüüd kuskile kolima ei hakka. Sel kooliaastal on tudengeid palju juurde tulnud ja jätkan ikka õppejõuna Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias,» rääkis Taimo varasügisel Kroonikale.
Vilja jäi sellest suvest vaikselt ka oma abikaasakohustustest kõrvale. Savisaared on mitmel suvel järjest Hundisilma talus peetud jaanitulest meediasündmuse teinud. Laul, tants, rikkalik peolaud, särisevad grillid, valitud külalised ning kuulujutte trotsiv Keskerakonna esipaar lahkelt naeratades külalisi võõrustamas! Tänavusel jaanitulel kostitas külalisi aga Edgar üksi. Teine selle suve Hundisilma sündmus, 21. augustil korraldatud vastuvõtt 1990.-1992. aastal Eestit juhtinud valitsuskabineti liikmetele, möödus samuti Viljata. «Küllap Vilja on teel Brüsselisse,» andis peoperemees põiklevaid vastuseid. Järgmisel päeval siirdus Brüsseli-visiidile ka kokkutulekuõhtu oma nõuniku Moonika Batrakova (25) seltsis veetnud Edgar ise. Küsimusele, kas ta tutvub seal ka abikaasa elu-oluga, vastas mees eitavalt.
Viimane seik, kus ilmnes Vilja ja Edgari vastasseis, leidis aset Keskerakonna valimiskongressi eelsel koosolekul septembris, kus abikaasad vahetasid mõtteid poliitilistel teemadel sedavõrd kirglikult, et see kohalolnutes kohati isegi piinlikkust tekitas...
 
Presidendiameti nimel abielus?
Hoolimata varajagamisest ja sellest, et Vilja kõrval ilmutab end ühtepanu uus mees, Taimo Toomast, kes jäi Delfi lugeja fotole ka õhutusel ajal Vilja Nõmme eramus toimetades, väidavad Kroonika allikad, et Savisaared ei kavatsegi lahutada enne järgmise aasta presidendivalimisi. Linnapea ei teinud sügisel meedias saladust, et ta mõtleb presidendivalimiste peale.
«Küsige aasta pärast,» andis Edgar mõista, et ta ei välista oma kandidatuuri. See oleks väärikas lõppakord Edgari muljetavaldavale poliitikukarjäärile. Mees on erakonna liidriks olemise kõrvalt pidanud erinevaid ministriameteid - olnud nii pea-, sise- kui ka majandus- ja kommunikatsiooniminister, nüüd aga kolmandat raksu linnapea.
Endine Tallinna linnapea Hardo Aasmäe ennustas oktoobris ühes ETV valimissaates, et tõenäoliselt läheb ka järgmistel presidendivalimistel riigipea valimine volikogude esindajatest valijameeste kätte.
Keskpartei siseelu tundvate inimeste sõnul on Keskerakond otsustavate valijameeste häälte nimel viimastel aastatel maakondlikel tasanditel kõvasti lobitööd teinud ning seniseid Rahvaliidu liitlasi enda poole võitnud.
Ent valijameeste hääled pole kogu presidendiks kandideerimise paketi ainus nüanss - võimaliku presidendikandidaadi kõrval peab täiusliku imago ja presidendi kriteeriumitele vastavalt seisma ka võimalik esimene leedi, Vilja. Kui aga eesmärk on saavutatud, ning ametis paigas, ei keela keegi astumast presidendil sammu, nagu seda tegi Prantsusmaa esimene mees Nicolas Sarkozy. Õige pea pärast ametisseasumist käivitas ta lahutusprotsessi. Veidi aja pärast võttis Nicolase kõrval koha sisse aga uus daam, endine modell Carla Bruni. 
Poliitikutest esipaar võib vähemalt selles osas kergendatult hingata, et ühisvara jagunemise osas on sotid selged - on ju nimelt see murettekitavaim külg protsessis, mis halli juustesse toob...