Ajaleht Lietuvos zinios teatas, et paranormaalsete võimete kontrollimise Itaalia komitee (CICAP) seadis kahtluse alla Lolišvili võimete kohta seni ainsa teadaoleva uurimuse tulemused. Uurimuse teostas endise Nõukogude Liidu teadlane Vladimir Martšenko.

CICAP-i esindajad lubasid, et kui Leedu presidendi Rolandas Paksase perele lähedal seisev Lolišvili oma võimeid tõestab, maksab Ameerika fond James Rand Educational Foundation (JREF) talle miljon dollarit.

Kunagise kuulsa maagi ja silmamoondaja James Randi asutatud fond tegeleb isehakanud selgeltnägijate paljastamisega.

“JREF pakub miljon dollarit igaühele, kes suudab avalikkuse ees demonstreerida oma paranormaalseid, üleloomulikke või okultseid võimeid või sündmusi,” seisab fondi veebiküljel.

Fondi esindajate sõnul pole seni mitte keegi isegi eelvoorust läbi pääsenud.

Martšenko väidab Lolišvili fenomeni käsitlevas raamatus, et naine ravis ühel inimesel nahakasvaja välja ning päästis lootusetus seisus lapse tserebraalsest halvatusest.

Martšenko sõnul kontrolliti vett, mida Lolišvili nö laadis, spetsiaalsete aparaatidega ning tõdeti, et sel veel on tõepoolest tervendavad omadused. Lolišvili ise väidab, et samal moel võib toimida ka WC-paber, millega saavat ka inimesi ravida.

Ühtlasi väidab Martšenko, et Lolišvili võimeid uurisid mitte ainult Venemaa, vaid ka teiste riikide, sealhulgas Itaalia teadlased.

CICAP-i sekretär Massimo Polidoro avaldas Leedu päevalehele siiski arvamust, et Nõukogude teadlased väiteid ei saa pidada maailmas tunnustatuiks.

“Ainus rahvusvaheline tunnustus oleks see, kui mõni mainekas ajakiri, näiteks Nature või Physical Review avaldaks kirjutise vastavatest eksperimentidest,” ütles Polidoro, lisades, et tema pole Lolišvilist küll ealeski kuulnud ega tea Itaalias kedagi, kes sellest naisest midagi teaks.