Moskva tippjuuksur SERGEI ZVEREV teenib soengukunstiga miljoneid. Ta elustiili iseloomustavad tutvused Vene võimu- ja ärieliidiga, avar korter metropoli südames ja osturetked kallites putiikides koos oligarhide naistega.

Sadakond inimest, põhiliselt vene keelt kõnelevad tüdrukud ja prouad ning mõned hoolitsetud välimusega noormehed on kogunenud Viru Keskuse esimesele korrusele. Maja ette keerab piinlikult läikima poleeritud must Mercedes. Rahva ootusärevil pilgud üritavad luksusauto tumendatud klaasidest läbi tungida.

Sealt astub välja Tema Ise — juuksur-stilist-superstaar Sergei Zverev. Soengukunsti maailma- ja Euroopa meister. Miljonär. Venemaa oligarhide, poliitikute ja tippartistide juukseseadja.

Silmad suurte päikseprillide taha peidetud, tume pintsak, jämedate kettidega ehitud teksad, kätel needitud randmerihmad, sammub Zverev turvameeste saatel hoogsalt lavale. Ta käitub nagu rocktäht. Flirdib publikuga, loosib oma show’le välja kolm 1560kroonist piletit, jagab autogramme. Rahvas on vaimustuses.

Pügab Putinit ja Pugatšovat

Zverev on teinud soengute meisterdamisest vaatemängu, haarava etenduse, millele pääsemine maksab kõvasti. Nagu ka tema Moskva kesklinnas Kremlist kiviviske kaugusel Tverskaja-Jamskaja tänaval asuvas üliluksuslikult sisustatud salongis juuste lõikamine. Samas kandis asub ka superstaari, tema poja Sergei ja elukaaslase Saša kodu.

Kuigi Zverev küsib soengu eest soolast hinda, umbes 1000 dollarit, lookleb ta ukse taga poole aasta pikkune järjekord. Zverevi kliendid on Venemaa president Vladimir Putin, lauljad Alla Pugatšova, Filipp Kirkorov, näitleja Ljudmila Gurtšenko ja teised esimese järgu tegijad.

«Mu klientide seas on palju kuulsusi, kuid mitte ainult. Teen soenguid ka lihtsatele inimestele. Mu salongis on kolm hinnataset, madalad taksid tavalistele inimestele, pisut kõrgemad keskklassile ja vipp-hinnad neile, kes jaksavad maksta,» seletab Zverev. «Kui näen, et inimene on loominguline ja mulle sümpaatne, ei võta ma üldse tasu. Seda juhtub üsna sageli. Kunagi polnud ka mul võimalusi, aga mind aidati. Mul on see meeles.»

Zverev einestab kaaskonnaga Le Bonaparti restoranis. Ta kannab metallvidinatega kaunistatud räbalaid teksaseid. Soenguäss mainib, et armastab kõike, mis on ilus ja moodne. Ta võib veeta tunde moeajakirju lapates ja Fashion TVd vaadates. Nii juba lapsepõlvest peale. Zverevi garderoob olevat üüratu, sisaldades kõikvõimalikke rõivastiile.

Pärast lõunasööki põikab Zverev üle tänava asuvasse poodi, kus müüakse bändiatribuutikat ja T-särke. Justkui möödaminnes ostab ta 1200 krooni eest kaks paari lühikeste sõrmeosadega nahkkindaid, Che Guevara pildiga särgi ja peotäie metallkolpasid. «Ma ei tea, milleks mulle neid vaja on,» viskab ta hooletult.

Müüja palub autogrammi ja lükkab letile valge paberilehe. Zverev kirtsutab nina ning laseb ühel saatjatest oma pildiga kalendri välja otsida. «Autogrammi tahate, aga allahindlust mulle ei teinud,» naljatleb ta.

Elab koos noore lauljannaga

Zverev on Tallinnas teist korda. Ta käis siin 1980ndatel pulmareisil. Ööbimine hotellis Viru ja jalutuskäigud vanalinnas olid muljetavaldavad.

«Tallinn oli meie jaoks välismaa ja siia saamine tõeline unistuse täitumine. Armusin teie vanalinna silmapilkselt. Nüüd on see euroopalikumaks muutunud. Ärge pange majadele plastaknaid, vanalinnas peaks säilima eelmiste sajandite atmosfäär kõigi oma nüanssidega,» lausub Zverev.

Abielu naisega, kellega superjuuksur Tallinnas käis, on tänaseks purunenud. Kümneaastane poeg Sergei elab isa juures. «Poiss on tubli, parim oma klassis,» kiidab Zverev.

Venemaa kõmulehed kasvatasid hiljuti tiraaži lugudega sellest, et Zverevil on kirglik romaan noorukese lauljannaga Sašaga. «Saša on tõepoolest mu tüdruk. Käime juba pool aastat, aga ajakirjandus sai sellest alles nüüd teada ja tegi asjast sensatsiooni. Saša on 18aastane laulja. Tema praegust hitti «Belaja platja» mängitakse kõvasti ka teie vene raadiojaamades,» teadustab Zverev.

Oma vanuse hoiab Zverev saladuses. Poetab vaid, et neil Sašaga on suur vanusevahe. «See pole probleem. Kui mina lendan oma mõtetes pidevalt muinasjuttudes, siis Saša on tunduvalt maisem. Ta on minust teatud eluvaadete, arengu poolest vanem ja see tasakaalustab meie suhet.»

Küsin Zverevilt, mida ta Sašale Tallinnast kingituseks viib. «Ma ise olen talle kingitus. Küsisin temalt, kas ta peale seksi midagi kingiks tahab. Saša vastas, et rohkem seksi. Ütlesin, et palun, muidugi toon ma seda,» muheleb Zverev.

Staar — raske amet

Kui soengushow’sid korraldab Zverev sageli kogu maailmas, siis Tallinnas töötab ta klientidega esmakordselt väljaspool oma salongi. Ühes Pika tänava juuksuritöökojas saab koheva soengu keskealine punapäine vene proua. Salongi perenaine on Zverevi külaskäigust silmanähtavalt meelitatud. Nähes akna tagant mööduvat sõbrannat, sööstab ta kui tuulispask tänavale ja hõikab: «Tule vaata Zverevit!»

Vastne soenguomanik ja tema pereliikmed teevad aga koos Zvereviga ühispildi.

«Täht olla — see on raske amet,» mõtiskleb Zverev. «Sul võib olla depressioon, aga kui oled õige staar, siis lähed ja teed show’ ära, nii et publik ei saa midagi aru. Sa ei esinda ju ainult ennast, vaid ka oma kodumaad. Kui aga hakkad kurtma ja jätad esinemise ära, pole sa mingi täht.»

Hindab küpseid naisi

Kuulsusega kaasnevad pidev tähelepanu ja kuulujutud ning Zverevgi pole erand. «Ohh, olen enda kohta hullumeelseid jutte kuulnud,» õhkab Zverev.

Räägitakse, et Zverev on ühe võimuri armuke või vastupidi. Et ta käib ühe oligarhi naisega kohtamas. Oligarhi naisega käivat ta väljas küll, aga ainult šoppamas. Romaani nende vahel pole.

Zverev ütleb, et talle meeldivad küpses eas naised. Näiteks Ljudmila Gurtšenko ja Alla Pugatšova, keda ta lausa meeletult armastab. See polevat aga mehe ja naise vaheline armastus, vaid lihtsalt sümpaatia. «Siin pole midagi põdeda, mulle meeldivad eakamad naised, ja mis siis? Ma magan ju noortega,» viskab Zverev.

Staarjuuksur teab enda kohta mitmeid anekdoote, kuid tihti ei saa ta aru, millise koha peal naerma peaks. Ta toob näite. Ajakirjanik helistab Zverevile ja küsib, kas too saab raadiosse intervjuud andma tulla. Zverev küsib, millal. Täna. Jah, saan, vastab Zverev. Ajakirjanik annab talle aadressi ja täpsustab, et raadiojaam asub neljandal korrusel. Selle peale Zverev keeldub intervjuust.

«Küsisin anekdoodi rääkijalt, kus siin naerma peaks? Ta vastas, et kui raadio oleks teisel korrusel, oleks Zverev läinud, aga neljas korrus on liiga kõrgel. Inimestel on mulje, et ma olen saamatu ja pirtsakas täht,» sõnab Zverev.

Ilma seksita ei saa

Tegelikult on Zverev hommikust õhtuni rakkes, sest Euroopa ja maailmameistri tiitel kohustab. Juuksur leiab, et kui ta midagi oskab ja on sel alal edukas, siis tuleb oma oskusi teistega jagada ja nii ühiskonnale kasulik olla. Pärast Tallinna show’d ootavad ees etendused Lissabonis ja Sotšis. «Ma sõidan rohkem ringi kui estraaditähed,» lausub Zverev.

Vaba aja täidab ta sportides, muusikat kuulates ja seksides. «Mu elus on palju seksi, ilma selleta ei saa,» rõhutab ta.

Zverev on tervislike eluviisidega, ei suitseta ega tarbi alkoholi. Alkohol on Zverevi arvates halb toon ja pealegi polevat see maitsev.

Õhtusöögil restoranis Bocca jälgib Zverev tähelepanelikult inimesi. Hindab pilguga nende riideid, aksessuaare ja soenguid. Ta leiab, et eestlased on maitsekad ja ilusad. Eriti püüab ta pilku üks blond piiga, kuid kuulsus piirdub siiski vaid vaatlusega. Meeste kohta ütleb Zverev, et need on vaatamata eale tipp-topp vormis ja elegantselt riides.

«Eesti tüdrukutes on imeline, selline süütu ilu,» kiidab staarjuuksur.

Tegi õlale tattooautogrammi

Zverev ööbib Radisson SASi hotellis. Ta naudib oma 11korruse sviidist vaadet öisele Tallinnale.

Staar on kindel, et pärast tema lahkumist täituvad siinsed tänavad teda jäljendavate inimestega. Nii juhtuvat kõikjal, kust ta läbi on käinud. «Varsti on siin minusuguseid kümneid, nii naisi kui ka mehi. See on ka loomulik, inimesed püüdlevad ju ilu ja paremuse poole,» ütleb Zverev.

Teda ei püüta mitte ainult jäljendada, vaid ka temaga samastuda. Nii olevat Moskvas viis ja Peterburis kaks Zverevi teisikut. Üks ta austaja sõitvat mööda Venemaad ringi ja andvat tema nime all etendusi. Zverev luges mõni aeg tagasi ajalehest, kuidas ta oli esinenud mingis linnas juuksurite konkursil staadionitäiele rahvale, pärast show’d banketil end täis joonud, laua peale roninud ning röökinud: «Pašli võ vse naahui kozlõ, ja tshempion mira, ja samõi krutoi!» («Kitsed, käige kõik kuradile, ma olen maailmameister ja kõige kõvem tegija!»).

«Kujutate ette, mida tehakse! Košmaar!» imestab Zverev. Ta oli hakanud asja uurima ja sai teada, et jäljendaja on Peterburi juuksur, kes sageli ta show’sid külastab. Poiss olevat välimuselt ja käitumismaneeridelt Zverevi täielik koopia.

«Selleks, et kopeerijatest erineda, lasin vasakule õlale oma autogrammi tätoveerida. Mis te arvate, mis juhtus?» muigab Zverev. «Mu jäljendajad lasid endale samasuguse tattoo teha!»