Warner Brosi stuudios Los Angeleses kulus hiljaaegu suurem kogus taskurätikuid. Kümme aastat teleekraanidel säranud «Sõpradest» sai ajalugu.

Kuue New Yorgis elava sõbra elust ja suhetest pajatav seriaal «Sõbrad» jõudis ekraanidele 1994. aasta septembris ning pälvis kohemaid publiku poolehoiu. Sõprade seast leidis igaüks oma lemmiku. Oli teadlasetüüp Ross (David Schwimmer, 37), tema puhtusefanaatikust õde Monica (Courteney Cox, 39), Monica vana koolikaaslane Rachel (Jennifer Aniston, 35), naiivitarist massöör Phoebe (Lisa Kudrow, 40), armastusväärne seebinäitleja Joey (Matt LeBlanc, 36) ja tema kuivikust toakaaslane Chandler (Matthew Perry, 34).

Kümme aastat «Sõprades» on kõigist neist teinud superstaarid. Tänu kopsakale töötasule — miljon dollarit osa eest — on nad rikkamad, kui nad esimesi töölepinguid sõlmides loota julgesid. Pole siis ime, et lõpp tõi kõigile pisarad silma.

Lõpuagoonia

«Nüüd on see kõik minevik,» kurvastab Jennifer Aniston. «Me oleme nagu portselanserviis, mis lendab betoonseina poole.»

«Me puruneme miljoniks tükiks ja neid tükke ei saa kunagi enam kokku panna,» naerab Lisa Kudrow, lisades pisut tõsisemal toonil: «See kaotus on valusam, kui ma arvasin. Me teadsime, et see on kurb, aga ikka andis see mulle paraja võmmu kuklasse.»

Matt LeBlanci valdavad magushapud tunded. «Arvan, et meile kõigile jõudis kohale, kui iseenesestmõistetav see koos töötamine ja üksteise nägemine meile oli. Nüüd peame kokkusaamiseks aja kinni panema. Kümme aastat «Sõprades» võttis kolmandiku minu elust. Üks peatükk on läbi saanud. See on kurb.»

Kuuikust ainsana on Mattile teada, mis edasi saab — tema hakkab mängima «Sõprade» spin-off-seriaalis Joey. David Schwimmer, kes tahaks ka selles seriaalis kaasa lüüa ja mõned osad lavastada, ütleb konkreetselt: «See on jõhker. Jõh-ker.»

«Sõprade» naljahammas Matthew Perry teeb tõsise näo: «Väga kummaline. Pool minust arvab, et oligi aeg lõpetada. Pool minust rõõmustab, sest nüüd on mul aega tegelda oma hobi, iluuisutamisega. Aga tegelikult on «Sõbrad» olnud rohkem kui teleseriaal. See on peaaegu tugigrupp. Kuus inimest, kes üksteist armastavad. Kes on kümme aastat iga tööpäeva hommikul kokku saanud ja püüdnud maailma naerma ajada. Ja mis võiks olla parem kui selline töö? See lõpp ajab ikka hirmu nahka küll.»

Magus elu

Kõik kuus näitlejat mõistavad suurepäraselt, miks seriaal nii populaarseks kujunes. «Mõnikord tuleb töötada kohas, kus ei saa kõigiga nii hästi läbi,» ütleb Schwimmer. «Meil lihtsalt vedas, me meeldisime üksteisele algusest peale. Konks peitub suhtlemises. Kui kellelgi oli mure, arutasime seda koos. Arvan, et meie edu võti oligi selles, et saime hästi läbi ja tõesti armastasime üksteist.»

Kõik nad kiidavad stsenaariumi. «Üks asi on edukaks saada, teine asi on edukaks jääda,» sõnab Aniston. «Meie kirjutajad, kuigi neil oli põhjust öelda: «Me oleme suurim, kuumim teleseriaal!», ei toetanud kunagi selga vastu toolikorjut ega muutunud siis laisaks. Edu pani nad veelgi kõvemini tööle.»

Courteney meenutab esimesi päevi: «Kaks aastat vaatasime seriaali igal neljapäeval koos. Aga sedamööda, kuidas meie endi suhted ja abielud arenesid, kadusid ka need kooskäimised.»

Nii nagu tegelaskujud seriaalis, on ka näitlejad arenenud, kasvanud, abiellunud ja kodud loonud — välja arvatud Schwimmer ja Perry. Kudrow on abielus reklaamiboss Michel Sterniga, LeBlanc endise modelli Melissa McKnightiga, Cox näitleja David Arquette’iga, Aniston filmistaar Brad Pittiga. Lapsed on neile samuti tähtsad. Lisal on viiene poeg Julian ning ta unistab teisest lapsest. Mattil ja Melissal sündis veebruaris tütar Marina. Courteney esimene laps sünnib juulis. Jennifer tunnistab, et tahaks vähemalt kaht last.

Mis edasi?

Matthew Perryl on lihtne. «Kõigepealt lähen filmi The Whole Nine Yards promoturneele. Meile kõigile on kingitud anne, ja see tähendab, et me ei pea enam tegema asju, mida me ei taha teha. Võime end hoida teatrile või filmidele või kvaliteettelele.»

Lisa Kudrow on nõus: «Mina olen huvitatud sõltumatutest filmidest. Võib-olla hakkan kirjutama. Mu poeg Julian jõuab kümne aasta pärast teismeliseikka, kavatsen jälgida iga tema liigutust.»

David Schwimmeri tööalased ambitsioonid näevad ette näitlemist ja lavastamist — ükskõik kas teatris, kinos või televisioonis. «Ma lihtsalt tahan areneda nii näitlejana kui ka inimesena,» ütleb ta. «Muidugi tahan ma ka perekonda ja lapsi.»

Aniston väidab, et tal ei ole kindlaid plaane. «Kümme aastat tagasi ei mõelnud ma tulevikule. Ja kõik kukkus välja paremini kui siis, kui ma oleksin midagi plaaninud. Tahan jääda praegusesse hetke. Aga mida ma loodan? Noh, loodan ikka tööd leida. Ja et meil Bradiga oleks perekond.»

Courteney eesmärgid on ammu selged, nendeni jõudmine on aga olnud keeruline. Ta tunnistab, et on üle elanud mitu raseduse katkemist. Nüüd, 39aastaselt, ootab ta last ja näeb suurepärane välja. «Jah, ma olen rase,» ütleb ta. «Ma ei tea, mis soost mu laps on, aga ta sünnib juulis. Kümne aasta pärast? Ma loodan, et ma näitlen ja töötan produtsendina. Loodan, et mul on selleks ajaks kaks last.»

Kahekesi ühes kehas

Nagu Courteney, nii on ka tema tegelaskuju Monica hädas lapsesaamisega. Seriaalis adopteerivad Monica ja Chandler lapse. «Arvan, et nii minust kui ka Monicast saab hea ema, sest see on midagi, mida me mõlemad oleme nii kaua oodanud,» ütleb Courteney.

Matthew Perry meenutab, et «Sõprades» mängima asudes ütles ta produtsentidele, et tal on kombeks vestlustes tekkivad pausid täita naljaviskamisega. Seetõttu kujunes ka Perry tegelaskuju Chandler naljakaks. «Aga ka Chandler on suureks saanud. Kes oleks arvanud, et ta abiellub Monicaga?» mõtiskleb ta.

David pole kindel, kas Ross on teda muutnud. «Aga ma sarnanen temaga tõesti mitmes mõttes. Ross on haavatav, tema on see prillidega teadlane — nagu mina. Ma vaatan kogu aeg Discovery telekanalit. Olen lootusetu romantik ja suhtun oma perekonda väga tõsiselt.»

Lisale meeldis tema tegelaskuju Phoebe just sellepärast, et ta oli nii erinev. «Mulle meeldis mängida kedagi, kes on elu õuduste vastu nii ükskõikne. Tema kehastamine andis mulle kergust. Nüüd on ta muidugi küpsem ja suhtub probleemidesse realistlikumalt. Natuke see kurvastab, sest väga lõbus oli olla nii idiootlik.»

Jennifer ei usu, et Rachel on teda muutnud, küll aga rikastanud. «Seda, mida Rachel mulle andnud on, kuidas ma selle meeskonnaga töötades arenenud olen ja mida ma neilt näitlejatelt õppinud olen, on raske sõnadesse panna,» ütleb ta.

Matt kardab, et koostöö viie nii andeka näitlejaga on ta ära hellitanud. «Olen enesekindlam kui kunagi varem. Kui ma «Sõprades» alustasin, olin palju hoolimatum. Olen vahepeal suureks saanud,» ütleb ta.

Kuidas «Sõbrad» lõpevad? Sellele küsimusele ei tohi nad vastata. Vaid Ross teeb väikese vihje: «Ma ei tohi öelda, mis juhtub. Aga ma võin öelda, et see on täpselt see, mis ma lootsin.»

Äkki Ross ja Rachel siiski abielluvad?