«Mul on kodus umbes viiskümmend lipsu,» pakub poliitik HEIMAR LENK (58). Ta pole suur šoppaja, ent mõne erilise kravati (/kaelaseose) krabab kauplusest kindlasti ära.

 

Kui tihti šoppad?

Šoppamine tähendab minu jaoks seda, et mul on aega poes ringi vaadata ja ma saan sellest naudingu. Loon endale meeldiva hetke näol kingituse. See eeldab, et kõnnin ringi, ja mul ei tilbenda mingi võrk käe otsas.

Millal tavaliselt poetreti ette võtad?

Kui olen kõvasti rabanud, tuleb tunne, et peaks ennast kuidagi austama (autasustama?). Jalutan mööda kaupluste osakondi ja lahkun seal mõnusama enesetundega. Ma ei pea alati midagi ostma. Lihtsalt näen ära, milline pintsak seal poes ripub ja parasjagu moes on. Ema ikka ütleb mulle, et osta uus pintsak ja mine õhtul välja. Tuleb aeg, kui jääd vanaks… Kui midagi ostan ja ema selle heaks kiidab, siis tean, et olen õnnestunud.

On sul nõrkusi poodides ringi käies?

Mul on eluaeg olnud suur nõrkus lipsude vastu. Üle kõige armastan ühevärvilisi. Mulle meeldib Ameerika kontoritöötaja stiil — sinine särk ja ühevärviline lips ees. Mul endal on umbes viiskümmend lipsu, aga kõik pole siiski enam kantavad. Mõned on aastakümneid vanad, mida ma pole raatsinud ära visata.

Lemmikuimad šopingupaigad?

Lasnamäel on huvitavat kaupa. Seal müüakse Lenska (Leningrad — toim) ülikondi ja Vene kingi, mis on väga mõnusad. Ma armastan Valga turgu. See on hästi aktiivne paik, täis igasugu kaupa. Seal on kohvipood, turuplatsi kõrval kirik ja massid koos. Äritsemine toimub neljas keeles: eesti, läti, vene ja võru keeles.

Mille üle poes käies nurised?

Meestele on nahkasjade valik väga kitsas. Olen juba kaks aastat otsinud helepruuni nahkjopet, mida võib nii päeval kanda kui õhtul teatrisse minnes ülle visata. Meil on müügil ainult koledad tumepruunid või mustad jakid.

Mulle ei meeldi ka, et kui saan vaevalt poodi sisse astuda, kui tuleb müüja külje alla ning küsib: «Kas oli soovi ka?» Nad arvavad ekslikult, et müüvad kauba kohe maha, kui hakkavad klienti segama…

Kuidas kodumaisesse toodangusse suhtud?

Sangari särgid on liiga kallid, oleks siis veel midagi väga erilist… Välismaised on palju odavamad ja kenamad.

Kas mõnele südamedaamile juveele oled kinkinud?

Rein Tuus kingib mu õele Marikale ikka aeg-ajalt mõne kaelakee või sõrmuse. Ma ise armastan praktilisi kingitusi teha. Mulle meeldib naist aidata seal, kust ta ise hakkama ei saa. Näiteks kui näen, et naisel pole raadio kõige parem, kingin talle ilusa muusikakeskuse. See toob pikaks ajaks rõõmu.

Kas naistele pesu oled kinkinud?

Pesu peaks jääma naise enda valida. Mäletan, meil oli naabrimees, kes käis ikka mu ema käest küsimas, et kas ta teab, mis number pesu ta naisele võiks minna...

Kui tihti naistele lilli kingid?

Mulle meeldib lilli kinkida. Kui külla lähen, võtan alati lilled, pudeli ja tordi ühes. See mulle hirmsasti istub! Eriti meeldivad pappkarbiga tordid.

Kui tihti omal ajal Moskvas poodides kaupa jahtisid?

Mäletan, et kui Moskvas oli kaubapäev, tuli kõik poed, kust midagi saada, läbi sõita. Moskvas oli troll nr 33, hommikul vara läksin selle peale, sõitsin Moskva kaubamajja, kus olid sotsmaade poed.

Mul on veel praegugi meeles üks helebeež Jugoslaavia kuldlukuga mantel, mis kõigile väga meeldis. Tulin sellega maiparaadil tribüüni juurde ja kõik tegid komplimente. Moskvas sain sama mantli kohta komplimendi miss Soomelt Lenita Airistolt, kes küsis: «Heimar, öelge mulle, kust see ostetud on?» Ta ei uskunud, et Moskvast selliseid asju saab.

  Oled sa kapriisne šoppaja? Kui miski ei meeldi, viid asja poodi tagasi?

Ostsin hiljuti Laseringist 50ndate aastate saksa šlaagrite plaadi. Kodus avastasin, et see pole eriti hea. Kosserdasin järgmisel päeval tagasi ja ütlesin, et teate, mulle see plaat ikka ei meeldi, kas saaksin selle ümber vahetada?

Müüja vastas: «Kuulge, härra Lenk! Minu teada te alles nädal tagasi vahetasite ühe plaadi meie Pärnu maantee poes ümber!» Mõtlesin, et kas mul on tõesti plaadivahetaja kuulsus... Aga nad olid minuga väga viisakad ja sain sealt teise saksa šlaagrite plaadi.

Kas šoppamine on teraapiline?

Šoppamine on vaheldus. Ma ei käi poes sageli, aga kui saan mõne väikese asja, mida kodus vahtida, siis annab see küll hea enesetunde.

Mis on viimati ostetud väike asjake, mida kodus vahtida?

Ostsin Sony salongist oma õele kena ja moodsa öökapiraadio. Käisin poes suure õhinaga, viisin selle enda poole, võtsin karbist lahti ja uurisin tükk aega... Ma pole selline, et jooksen koju, ei võta riidestki lahti, vaid hakkan asja uurima. Enne teen vajaliku ära, einestan… ja siis mõnulen oma ostetud asjakest vaadates.