KÄTLIN MARAN on ärinaine, kes tavalisel poetuuril ostab sada paari kingi.

Suurärimees Urmas Sõõrumaa putiigipidajast naise šopingu-kõrghetked on jäänud siiski minevikku. Nüüd ostab Kätlin (35) sadu eksemplare oma kauplusele Don & Donna.

Millist stiili eelistad riietuses?
Igapäevaselt lihtsat ja praktilist, milles on mugav ringi liikuda. Meeldivad heast materjalist hästiistuvad püksid, eriliselt mugavad on näiteks teksad. Lihtsad sviitrid on samuti mu lemmikud.

Kui tihti šoppamas käid?
Kõrgajad on jäänud minevikku. Spetsiaalseid reise ma selleks ette ei võta, kuid välismaal viibides tavaliselt midagi ikka ostan. Mujal on valik suurem kui meil ja oht, et samasuguse kleidiga keegi Tallinnas vastu jalutab, väiksem.

 Kas šoppamisel on ka teraapiline mõju?
Šoppamine on mulle pigem töö kui nauding. Ostan ikka siis, kui midagi vaja on, mitte, kui midagi teha pole.

Millal hakkasid putiigipidamise vastu huvi tundma?
Kaupluse tegemise mõte tuli juba kümme aastat tagasi, kui Tallinnas poode veel vähe oli ja valik kesine. See oli ka üks põhjus, miks hakkasin riideäriga tegelema. Nüüd on poode palju ja konkurents suur.

Seoses Don & Donna pidamisega käid tihti välismaal messidel. Millised on lemmikud?
Peamiselt käin Milano omadel. Süsteem on seal karm, kallite firmamärkide esinduste ees seisab sekretär, kes võtab su nimekaardi, ja siis otsustatakse, kas sind üldse sisse lastakse. Kui keegi teine on Tallinnas müümise ainuõiguse ära ostnud, siis jutule ei võeta. Tavaliselt saab siiski kõikjale.

Mis sel aastal eriti moes on?
Alt ülikitsad püksid, mis käivad säärest lukuga lahti. Paraku on Eesti klientuur ettearvamatu. Paljud tahavad ühesuguseid asju: kui sõbrannal on mingi kindel mudel, siis on hea turvaline endale sama asi osta.

Millised on su lemmikpoed?
Lemmikpoed asuvad Hispaanias ja Itaalias, kuid need vahelduvad. Mõistagi on lemmikuim mu enda oma, kuna müün seal asju, mis olen suuremas osas ise valinud.

Kui tihti sisustuspoodidesse kiikad?
Sellised ostud kaasnevad ikka uue kodu sisustamisega. Viimati käisime neis, kui Hispaanias asuvat elamist sisustasime. Võin öelda, et Eestis on valik palju parem. Kui Hispaanias kohalikelt töösturitelt midagi tellid ja lubatakse, et kolme kuu pärast on asi kohal, siis ootad ja ootad, lõpuks helistad ja sulle öeldakse: mañana (hisp k: homme — toim). Ning asi jõuab poole aasta pärast kohale. Siis see tavaliselt logiseb või on kõver.

Mis on osturetkedel sinu suurim nõrkus?
Ma ostan tavaliselt sada paari kingi! Paraku lähevad kõik mu poes müügiks. Oma poest siis ostan üht-teist. Nõrkus on mul dubljonkade vastu. Ise kutsun neid karvikuteks.

Milline on su strateegia: haarad silma hakanud asja kohe ära või mõtled pisut ja lähed siis poodi tagasi?
Meeldima hakanud asja ostan ikka ära, sest kui seda kohe ei tee, on tavaliselt kuri saatus mängus ja hiljem on see juba kellegi teise riidekapi sisuks saanud.

Lemmikkaubamärgid?
Eestis teatakse tihti vaid paari kaubamärki à la Armani ja Boss. Välismaal on aga palju erinevaid häid firmamärke, mida eestlased hinnata ei oska. Mulle meeldivad näiteks väga Gianmarco Lorenzi jalanõud, teksadest Liu Jo ja Voyage’i tooted.

Su lemmiklinn, kus šopata?
Ostan oma asjad sealt, kuhu olude sunnil satun: Itaalia, Hispaania või Pariis.

On sul mõni putiik välismaal meelde jäänud?
Milanos on üks Barbie maja sarnane kaubamaja, kus on palju poekesi. Igaühes domineerib oma värv. Näiteks ühes on roheline karvane vaip, sama värvi lühter ja diivan, teises poes jälle lillelised sisustuselemendid.

Kalleim kingapaar ja kleit sinu kapis?
Usun, et kallimad kleidid ja kingapaarid on mulle kinkinud mu elukaaslane ja nende hind on jäänud minu eest saladuseks.

Millised aksessuaarid on sinu nõrkus?
Mulle meeldivad väga kotid ja ehted. Ikka on midagi uut vaja. Tänapäeva mood vaheldub ka väga kiirelt, iga hooaeg on moes eri värvid ja stiilid. Üritan ikka ajaga kaasas käia.

Millistest ehetest ei vaata sa poes kunagi mööda?
Meeldivad efektsed ehted. Presidendi vastuvõtul kandsin Swarovski kristallist ehet. Kes sellist ikka jõuaks osta, kui kristalli asemel oleks näiteks briljant?

Milline on siis su lemmikkivi?
Noh, eks läbi aegade on ikka briljandid tüdrukute parimad sõbrad olnud.

Kas paha tujuga šoppad?
Üritan sellest hoiduda. Usun, et need asjad jääksid kapinurka, sest kes ikka tahab meenutada oma paha tuju? Šoppan ikka hea tujuga.

Kas oled lasknud endale kleidi teha ekstra mõneks eksklusiivseks ürituseks?
Kleite õmmelda pole eriti lasknud, pigem täiustada või ümber teha, et paremini istuks. Käin päris tihti rätsepa juures. Mulle meeldib asju ümber disainida, siis on vana asjake jälle uus.

Oled käinud kahel korral presidendi vastuvõtul. Kuidas oled selleks valmistunud?
Möödunud aastal käisin Emanuel Ungaro kleidis. Kuna see oli lühike, siis lasin Ülle Pohjanheimol kleidile siidist sabad alla õmmelda. Õlgadel oli Valentino sall.

Kuna kleitide valimisega on alati õudne peavalu, siis vaatasin poodides terve aasta ringi selle pilguga, et mida järgmisele presidendiballile selga panna. Lõpuks ei leidnud ma midagi. Disainisime Kaisa Kõrnasega mu kleidi kahepeale. Pärast lugesin netikommentaare, et Kätlin Maranil oli jälle midagi karvast ja sulelist seljast. Järgmisel aastal lähen kindlasti samuti karvase kleidiga! Pole minu stiil sinna siledas öösärgis minna.