Kohalikud võimud püüavad hajutada müüte ja kuulujutte SARS-ist ning vähendada inimeste kartust selle viirusnakkuse ees, seda hoolimata 201 haigestumisjuhtumist ja vähemalt 24 inimese surmast.

Asepeaminister Lee Hsien Loong kasutas maipühade ametiühinguistungit SARS-imüütide purustamiseks ning tema esinemist refereeriti reedel kohalikus meedias.

Loong lükkas ümber väited, et hindud on SARS-i suhtes immuunsed. Ta märkis, et 65 protsenti haigestunutest on hiinlased, 13 protsenti malaislased ja 10 protsenti hindud, mis peegeldab üldjoontes kolme peamise rahvuse osakaalu elanikkonnas.

“Nii et ükski etniline rühm ei ole immuunne,” rõhutas ta.

“Lubage mul purustada veel kolm kuuldust. Sealihast hoidumine ei suurenda teie immuunsust. Kuigi alkohol tapab viiruseid, ei hoia selle joomine SARS-i ära. Ma olen kuulnud isegi seda, et mõned inimesed arvavad pääsevat SARS-ist suitsetamisega!”

Loong hoiatas valeinformatsiooni levitamise eest mobiilside võrgus SMS-idega.

“Õppetund on lihtne: ärge levitage kuulujutte ning ärge uskuge kuulujutte. Neid, kes tabatakse valeinformatsiooni levitamises, trahvitakse 10.000 Singapuri dollariga (5650 USD) ning mõistetakse vastavalt telekommunikatsiooniseadusele kuni kolmeks aastaks vangi,” kinnitas ta.

“Me ei hoia halbu uudiseid enda teada, et mitte panna inimesi muretsema. See ainult julgustaks singapurlasi uskuma kuulujutte ning see oleks katastroofiline. Singapurlased usaldavad valitsust ning me peame kindlustama seda usaldust,” rõhutas Loong.