Legendaarne nelik palub oma märgukirjas Eesti Filmi Instituudile peatada OÜ Taska Film produtseeritava mängufilmi tootmise rahastamine, kuni ettevõte pole kirjaliku dokumendiga omandanud õigusi mängufilmis prototüüpidena kasutatud isikutelt.

"Filmi stsenaarum ei põhine kõnealuse nelja mehe lool, nende lugu lihtsalt inspireeris selle teemaga tegelema," kostab stsenarist Algus.

Eesti Filmi Instituudi peaprodutsent Piret Tibbo-Hudgins ütleb, et "Sangarite" näol on tegemist mängufilmiga, mis on ajendatud teatud ajaloolistest sündmustest. "Tegemist ei ole eluloofilmiga ning filmis nähtav ei oma sidet reaalsete sündmustega," leiab Hudgins.

Publiku arupärimise peale kostis Taska: "Ma pole huvitatud, et need isikud ennast tähelpanu keskpunkti upitavad meie filmi ära kasutades. Meie film ei võida midagi seostest konkreetsete isikutega, vaid kaotab."

Seiklusfilmi "Sangarid idast" tõestisündinud loost inspireeritud stsenaarium räägib eesti poistest, kes põgenesid kaheksakümnendatel aastatel Eestist Soome kaudu Rootsi, ja sellest, kuidas nad kapitalismi reeglitega kohanesid. Eesti-Soome-Rootsi-Läti koostööfilmi stsenarist on ­Martin Algus, produtsent Kristian ­Taska, tootja Taska Film. Võtted toimuvad selle aasta suvel, kinno jõuab teos 2017. aasta alguses. Projekti eelarve on 1,1 miljonit eurot, Eesti Filmi Instituut toetab projekti kokku 475 085 euroga.