Oscari-võitjast režissööri Roman Polanski (76) alatu vahistamine Šveitsis, kui ta pidi sinna minema elutöö auhinda vastu võtma, on tagajalgele ajanud Prantsuse ja Poola eliidi.

Ka paljud tema Hollywoodi kolleegid tõstavad häält, et takistada Šveitsi võimusid rohkem kui 30 aastat tagasi alaealise kuritarvitamises süüdi mõistetud filmikunstnikku USAle välja andmast.
Polanski oli teel Zürichi filmifestivalile, kui ta Šveitsi piiril 1978. aastal välja antud vahistamisorderi alusel kinni võeti.
Polanski vahistati esimest korda 70ndatel, kui teda süüdistati 13aastasele tüdrukule alkoholi ja narkootikumide andmises ja temaga seksimises. Polanski väitis, et tüdruk oli seksuaalselt kogenud ja vahekorraga nõus. Ta veetis 42 päeva trellide taga, kuid põgenes enne karistuse väljakuulutamist USAst.
Möödunud aastal taotlesid Polanski advokaadid edutult kohtuotsuse tühistamist. Polanski ohver, 45aastane kolme lapse ema on samuti nõudnud kohtuotsuse tühistamist, öeldes, et Polanski on oma karistuse eksiilis elades ammu ära kandnud.
Polanski sõbrad ei mõista, miks mees kinni võeti. «Miks just nüüd?» küsib üks. «Ta on varemgi Šveitsis käinud. Tal on seal isegi maja. Ma ei saa aru, miks ta nüüd kinni võeti?»
Pariisis sündinud Polanski kolis oma juudi perekonnaga Poolasse enne Teist maailmasõda. Tema ema hukkus natside koonduslaagris, kuid Polanskil õnnestus Läände põgeneda. Praegu on ta Prantsusmaa kodanik. Ta on abielus näitlejatar Emmanuelle Seigneriga. Neil on kaks last, tütar Morgane ja poeg Elvis.