“Olen ebakindlam kui rollid, mida ma teen. Tugevust leian enda vanaemadele mõeldes. Neist ühe mees hukkus sõjas ja ta jäi kahe väikese lapsega üksi. Teise mees oli alkohoolik. Ka minu elu pole lust ja lillepidu olnud,” ütleb üks Soome armastatumaid naisnäitlejaid Kati Outinen (55). Tema annet hindab kõrgelt ka legendaarne filmirežissöör Aki Kaurismäki.

Sa mängisid esimest korda Aki Kaurismäe filmis „Varjud paradiisis“ 1986. aastal, kolmkümmend üks aastat tagasi…

Meie koostöö sai klappima kohe. See oli nagu bänd – juba esimeses proovis oli saund õige!

Kui palju te teineteise energiat töövälisel ajal vajate?

Oleme head sõbrad, kuid kuna Aki elab Portugalis ja mina Soomes, siis väga tihti me ei näe. Nüüd oli kaks aastat pausi ja sa ei kujuta ette, kui hea oli võtetele minna! Meie jutud jätkuvad alati sealt, kus pooleli jäid.

See ongi minu meelest sõpruse märk – pole vaja iga päev näha, et mõista.

Aki on öelnud, et Outinen on ideaalne näitleja – ta teeb oma rolli ideaalselt ära ja hakkab siis vaikselt nurgas ristsõnu lahendama.

(Naerab.) Varem ma kudusin, kui mul vabad hetked olid, kuid varraste klõbin käis Kaurismäele närvidele. Ma pidin vardad ristsõnade vastu vahetama. Nüüd on müügil vaiksemad bambusvardad… Peaksin ehk uuesti proovima.

Oled sa Kaurismäe muusa?

Kas just muusa, kuid ta on öelnud, et kui mina kaasa teen, on tal kergem kirjutada. Ta jätab minu rollid poolikuks, et saaksin neid ise vormida, nüansse lisada. Aki projektidele ütlen ma alati kohe jah.

Jaga
Kommentaarid