Esmakordselt Kuubale saabunud “Schindleri nimekirja” lavastaja käis saareriigi suurimas sünagoogis ning kannustas Kuuba juute oma iidsetest tavadest ja usust kinni pidama.

Kuuba juudikogukond on 1959. aasta revolutsioonist saadik kõvasti kokku kuivanud. Revolutsioonieelsetel aastatel elas saarel 15.000 juuti, nüüd kõigest 1500.

Teisipäeva õhtul linastus la Habanas Spielbergi viimane film “Minority Report”, mis tõi kinno ja selle ümbrusse hulga kohalikke fänne, kes soovisid näha oma silmaga kuulsat režissööri ja tema näitlejannast abikaasat Kate Capshaw’d.

“See kulutuur, kuuba rahvas on täis plahvatuslikku kirge, annet ja iseteadvust,” sõnas Spielberg rõkkavale publikule. “Tunnen end siin väga koduselt,” lisas ta.

Esmaspäeval kutsus Spielberg üles lõpetama 40 aastat väldanud USA kaubandusembargot Kuuba vastu, öeldes, et on aeg matta maha külma sõja aegne vaen ning teha algust ameeriklaste ja kuubalaste kultuurivahetusega.

Samal õhtul kohtus Spielberg lõunalauas Castroga. Mehed vestlesid kaheksa tundi kunstist, poliitikast ja ajaloost. Hiline koosviibimine lõppes pool kolm hommikul.