Šikis ülikonnas TOOMAS H. ILVES paljajalu järves ja DJ RAUL SAAREMETS paksuhabemelise Arvo Pärdina — need on vaid kaks tähte kümnetest, kelle absurdikomöödia «Jan Uuspõld läheb Tartusse» tegijad ANDRES MAIMIK ja RAIN TOLK on oma filmi me

Hilisõhtu Viitna järve ääres. Põlvini üles keeratud viigipükstega Toomas Hendrik Ilves kahlab läbi vee. Kaldal ootab teda Jan Uuspõld.

«Tere, noormees! Mõtlesin, et viskaks poliitika nurka ja teeks midagi kätega, midagi tõelist, näiteks nagu tisler,» sõnab Ilves. Uuspõld vastab, et see on hea mõte, ka tema isa olevat kõva töömees olnud. Ilves nendib, et on jah hea mõte, ja jalutab edasi.
See on stseen filmist «Jan Uuspõld läheb Tartusse», mis räägib allakäinud näitleja Jan Uuspõllu teekonnast ülikoolilinna. Oma retkel kohtub mees kirevate tegelastega ja satub kummalistesse olukordadesse.
Kell läheneb südaööle. Pärast ligi tund aega kestnud võtet nööbib Ilves õlle lahti ja kosutab end januse suutäiega. Ta kuivatab seejärel jalad, paneb kingad jalga tagasi ja läheb Viitna kõrtsi, kus asub signeerima sadakahtkümmend oma kingituseks mõeldud raamatut «Eesti jõudmine. Kõned ja kirjutised aastaist 1986–2006». Presidendikandidaadi elu on kiire.
«Filmi tegijad Maimik ja Tolk on terased noored kultuuriinimesed, kelle tegevust nii trükis kui ka filmilinal olen üritanud jälgida. Ja proosaline põhjus on selles, et filmivõtete ajal on mul puhkus ja olen pikka aega Eestis,» põhjendab Ilves oma osalemist skandaalse Esto TV-ga tuntuks saanud meeste linateoses.
«Ene Ergma ja Mart Laar keeldusid, aga teised võtsid meie kutse kohe vastu,» ütleb Rain Tolk.
Tolk ja Maimik on seadnud eesmärgiks vändata niisama humoorikas teos, kui seda olid Sulev Nõmmiku filmid. See võib neil ka õnnestuda, sest lisaks muudel aladel tuntud inimestele on nad kaasanud ka tasemel näitlejate seltskonna.

Kaklus peielauas
Paar päeva hiljem on võttemeeskond Karepa lähedal Selja külas. Ühe majapidamise tagahoovi on üles seatud peielaud, mille ümber istub umbes nelikümmend kohalikku. Peied on sujuvalt lõbusaks peoks üle läinud. Laua otsas viskavad aluspükste väel viina külamehi kehastavad Dan Põldroos ja Enn Klooren. Napsust hoogu saanud külanaine, keda mängib Liina Tennosaar, hakkab matusele sattunud Uuspõllule külge lööma.
«Sa kuradi lits…!» röögatab Põldroos ja puhkeb kaklus, mille käigus raksuvad rusikad ja lendavad karvad.
Selja küla inimesed on filmivõtetest silmanähtavalt elevil. Pakutakse suupisteid ja õlut ning pulli saab ju kah. Paar prouat lasevad end Uuspõllu ja Põldroosi, ehk, nagu nad ise ütlevad, inspektor Kukekese seltsis pildistada. Üks härra vajub aga magama, ta olevat öö läbi juubelit tähistanud.
Filmis jätkub actionit ka linnatänavatele. Raul Saaremets kehastab helilooja Arvo Pärti, kes oma sohvri (Ain Mäeots) ja kahe seksika neiuga lahtises autos mööda linna kruiisib.
Tuntud plaadikeerutajale oleks võtetel osalemine äärepealt soolase rahatrahviga lõppenud. Nimelt otsustas Pärdiks grimeeritud Saaremets võtete vaheajal tüdrukutele veidi lõbusõitu teha. Erika tänaval jäi koheva habemega kiilakas silma erariietes politseinikule, kes mehe rajalt maha võttis. Paraku polnud Saaremetsal kaasas juhiluba ega autodokumente. Tema õnneks aga oli politseinik mõistlik ega väänanud talle karistust.
Tuntud tegijatest löövad filmis kaasa veel Hannes Võrno, kes mängib räpase saladusega taluperemeest, Arvo Kukumägi orja rollis, Tõnu Kilgas teeb Georg Otsa osa ja Liina Vahtriku kanda on marurahvusliku raseda naise roll. Erich Krieger, Reet Linna, Mait Malmsten ja mitmed teised kehastavad iseennast. Kuid kellena astuvad üles filmi tegijad?
«Meie Maimikuga mängime jobusid,» sõnab Tolk.