Planeet Maa on halastamatult päikese ümber teinud veel ühe tiiru ja käes on jälle üüratupingeline aeg, millal kõik peab olema täiuslik. Kapsas peab olema hapu ja vorst verine. Unustasid soetada pohlamoosi? Pekkis.

Korras peavad olema suhted perega, sõpradega, kallimate ja isegi armukestega. Sest käes on jõuluaeg ja elu peab praegu välja nägema nagu Coca-Cola reklaam, kus kõik naeratavad, kihiseva sisuga klaase kokku löövad ja viskavad jääkarule käppa.

Tegelikkuses istuvad maailma kõige pingelisemal laupäeval ühise laua taha erinevatelt planeetidelt pärit nooremate ja vanemate põlvkondade esindajad, et maha pidada aasta aega pingeid üles kruttinud poliitiline debatt.

Mul on lootus, et vahest leidub mulle tuhandeid mõttekaaslaseid, kes tahaksid tõmmata pimestavatele jõulutulukestele ruloo ette ja ajas edasi rännata hetke, millal saab põrandale langenud ja pruuniks tõmbunud kuuseokkaid kühvlisse pühkida. Minu jaoks algab tõeline rahuaeg verinoorelt maharaiutud kuuse laiba prügikasti surumisega.

Kõlan küüniliselt? Väga hea. “All I Want for Christmas” autor Mariah Carey võib ka si**a süüa! Vahest rikuvad jõule minu jaoks ka alateadvusesse kõrvetatud jõululaulud ja reklaamid, mida juba novembrist mulle igast avausest sisse surutakse.

Otsid kingitust kallimale? Fekaalivedu on 40% soodsam koodsõnaga “kink kihlatule!”

Mine pe**e!

Ja kingitused. Issand jumal! jõuluajal rullub lahti ju üks pühadeaja suurimaid valesid: “Sa ei pea mulle midagi vastu kinkima, päriselt!” Aga tegelikult ju peaks. Tegemist on niigi agarale sügisele järgneva uskumatu pingega, mis suunab ühiskonda kahe nädala jooksul hüpertempoga veel rohkem plastikut ookeani juurde tekitama.

Päriselt ka, mu eesmärk pole jõule kellegi jaoks ära rikkuda. Aga vahest saan enda küüniliseid tundeid avaldades anda veidikenegi ühtustunnet teistele Grinchidele, kes jõuluajal end tegelikult üksikuna tunnevad. Paradoksaalsel kombel usun ma siiski, et käes on koosolemise aeg. Seega häid jõule, jobud!