Trudie Styler näeb tegelikust vanusest välja aastakümneid noorem. Tal on missioon pakkuda ka kiiret elu elavatele kaasmaalastele valmistoitu, mis on valmistatud puhtast talutoorainest – otse tema ja abikaasa Stingi Lake House'i farmist Inglismaal.



Trudie Styler (57) on näinud oma elus rohkem punaseid vaipu kui supermarketeid, kuid tema värskeim projekt viib ta just nimelt toidupoeriiulite vahele. Filmiprodutsent, keskkonnakaitsja ja joogaentusiast on välja töötanud valmistoidusarja Lake House Table. «Londoni inimesed söövad püstijalu. Mulle aga meeldib mõte laua äärde istumisest,» ütleb ta.

Styler töötas kontseptsiooni välja koos endise Jordan's and Kettle Chipsi tegevdirektori Ed Olphiniga. Kampa võeti ka turundusgeenius Elizabeth Head. «Ka Jamie Oliver on väga abivalmis olnud, ja talle meeldivad meie tooted,» räägib Trudie. 7-8 naelsterlingit maksvad road koosnevad Briti veise-, sea- ja kanalihast, talukartulitest ja -köögiviljadest ning kastmest. Toit valmib kümne minutiga.

VALEST SÖÖGIST PAISTETUS NÄOL

Kust Trudie selle aja võtab? Neil on Stingiga lisaks Inglismaal Wiltshire’is asuvale Lake House'ile viinamarja- ja oliiviistandus Toscanas.

«Ma reisin palju,» ütleb ta. «Kodus valmistan ma pigem hommiku- kui lõuna- ja õhtusööki. Üldiselt valmistavad meile süüa kokad. Aga mulle meeldib pliidi ääres toimetada ja kahe esimese lapse kasvamise ajal tegin ma ise perele süüa. Kui näen, et mu sõbrad ei söö korralikult, ütlen ma: «Teil on selles elus ainult üks hindamatu väärtusega sõiduvahend. Miks te talle paremat kütust ei anna? Sest see sõiduvahend peab teid sõidutama läbi elu.»

Trudie on toiduevangelist. Ta võitleb väsimatult geenmuundatud toidu vastu ja usub, et süsivesikud on saatanast.

«Jumal küll, ma elan Ameerikas ja seal näeb süsivesikupaistetust üheksal kümnest näost. Valus on vaadata nii paljusid inimesi, kes põevad teise tüübi diabeeti. Nad vananevad kiiresti, sest nad ajavad endale valet toitu näost sisse. See toit on surnud, maale toodud tuhandete miilide kauguselt, säilitusaineid täis.»
EDASI LOE SÜGISESEST KROONIKA KODUERIST!

{poolik}

ÕHTUSÖÖK EMALE

Trudie toiduarmastusel on aga ka liigutavam põhjus: «Minu ema tegi alati korralikku toitu, erinevalt paljudest inimestest, kes elasid meie tänaval. Ma märkasin seda, kui käisin naabritel külas. Neil olid ikka võileivad laual, või muud tärkliselised toiduained. Mulle sisendati juba lapsepõlves, et inimene peab sööma köögivilju ja proteiini. Kolm korda päevas söömine tundub tänapäeval vanamoodne, aga ma leian, et see on oluline, kui elad kiiret elu.»

Trudie isa Harry oli teise maailmasõja ajal farmer, ema söögitädi ja vanaema professionaalne kokk. Tema vanemad ja kaks õde kasvatasid oma aias köögivilju ilma väetiste ja pestitsiidideta.

Kui Trudie kaheaastaselt auto alla jäi ja kohutava näoarmi sai (mis praegu on vaevalt nähtav), kaebas tema ema autojuhi tööandja kohtusse ja võitis. «Mu tütar võib kunagi head välimust vajada,» ütles ta. «Ta võib tööle hakata kaamera ees.»

Trudie teab, kuidas enda eest hoolitseda. Ta tegeleb iga päev Ashtanga jooga, pilatese ja kardiotreeninguga. Kuid asi pole üksnes edevuses. Trudie paljastab, et kuigi ema toitis perekonda tervislikult, oli ta ise süsivesikusõltlane ja seetõttu ülekaaluline. «Ta oli kohutav suhkrusõltlane. Arvan, et just see sundis mind koos Ediga neid toite välja töötama,» räägib ta. «Ema võitles ülekaaluga kogu elu. Teda peeti rõõsaks tüsedaks prouaks, aga ma ei usu, et sellist asja üldse on olemas. Arvan, et suhkur tekitab sõltuvust. Seda on kõiges. Ja nisu tekitab sõltuvust. Meil on Inglismaal gluteenivaba tehas, mulle kuulub sellest 60 protsenti. Me teeme seal isegi gluteenivabu kanakotlette koolidele, sest kaheksa protsenti Briti lastest kannatab tsöliaakia (gluteenitalumatusest tingitud seedehäire) all. See haigus näitab kasvutendentsi, sest nisu on samuti kõikjal. Meist on saamas gluteenisõltlased ja see toob kaasa haigestumise. Soolevähki esineb üha rohkem ja rohkem.»

Trudie ema haigestus 54aastaselt Alzheimeri tõppe ja suri 60aastaselt. «Ta ei näinudki oma lapselapsi,» kurvastab Trudie. «Olen ema varasest surmast siiani traumeeritud. Mõtlen kogun aeg, mida ma saan teha, et vältida Alzheimeri tõbe. Erinevalt vähist ei liigu selle kohta eriti informatsiooni.»

TÄHTIS ON KOOS VANANEDA

Trudie püüab hoida keha ja vaimu aktiivsena. Nad Stingiga on mõlemad suured Sudoku-fanaatikud. Kolmkümmend aastat koos olnud paaril on neli last: 26aastane Mickey, 25aastane Jake, 20aastane Coco ja 15aastane Giacomo. Stingil on lisaks 34aastane Joe ja 28aastane Kate eksabikaasa Frances Tomelty'ga. Pere elab põhiliselt New Yorgis. «Aga ma käin Londonis vähemalt korra kuus, et näha kõike värskete silmadega,» ütleb Trudie.

Ehkki Trudie näeb oma tegelikust vanusest aastakümneid noorem välja, ei tee ta oma sünniaastast saladust. «Kui ma ka püüaksin oma vanust valetada, paljastaksid lapsed mind kohe,» naerab ta. «Mul on vedanud ka sellega, et mul on abikaasa, kes saab tänavu 60aastaseks. Tähtis on, et inimesed saaksid koos vananeda.»

Sellegipoolest hoiatab ta: «Toiduainetööstus on meid alt vedanud ja aeg on reaalsusele silma vaadata. Me võime oma elu paremaks muuta valikute kaudu, mida teeme. Ma ei pea ennast snoobiks. Ma tegelen asjadega, mis mind tõesti huvitavad. Ma võiksin veeta oma päevi ka sohval vedeledes, aga siis sureksin ma igavusse.»

(võtke selle juurde pilt kusagilt sealt allpool olevast portsust)

Trudie tõed

 

Taimetee või kangem kraam? Sorts viskit kummelitees.

Kas sa usud kummitusi? Jah, mul on olnud mõningaid kokkupuuteid kummituste maailmaga.

Kes sind inspireerib? Vanessa Redgrave.

Kuidas sa lõõgastud? Jooga, meditatsioon, massaaž.

Mis sind ärritab? Inimesed, kes söövad rämpstoitu. Laiskus.

Järgmises elus oleksin ma... Ma tahaksin ikkagi olla mina ise.

Minu viimane õhtusöök oleks... Valge trühvli risotto.

Lemmiktsitaat? «Iga suure mehe taga on silmi pööritav naine.» Jim Carrey.

Lemmikriietus? Minu pulmakleit.

Lemmikasjad? Rooma, punane vein, Iiri hundikoerad, minu farm, jooga, kvaliteetaeg abikaasaga.