56-aastane Richard Boeken naeratas ja tõstis võidu märgiks üles pöidla, kui 18 leheküljeline vandekohtu otsus teatavaks tehti.

Kohtunikud leidsid tubakatootja tegevuses kuus eri pettust, hooletusvigu ja defektse toodangu müümist, ning määrasid Boekenile 3 mld dollarit kahjutasuks talle tekitatud kahjustuste eest ning 5,5 mln dollarit (101 mln krooni) üldiste kahjude eest. Philip Morrise advokaat Maurice Leiter ütles, et ta on pettunud vandekohtu otsuses ning kaebab selle edasi.

Boeken küsis rohkem kui 12 mln dollarit kahjutasuks medikamentide ja kaotamata jäänud tulude eest ning 100 mln ja 10 mld dollari vahemikus karistuseks talle tekitatud kahjustuste eest.

Boekenil diagnoositi kopsuvähk 1999 aastal, mis levis lümfisõlmedesse, selgroosse ja ajju. Ohver on suitsetanud alates 1957 aastast ning on viimase neljakümne aasta jooksul tõmmanud vähemalt kaks pakki Marlborot päevas.

Väljanõutud kahjutasu on ülisuur võrreldes eelmise kahjutasu rekordiga, kus samuti mõisteti süüdi Philip Morris kuid kahjutasu suuruseks tervisele tehtud kahjude eest Jesse Willamsi perekonnale oli toona vaid 80,3 mln dollarit (1,47 mld krooni).

Philip Morrise aktsia (MO) kukkus kolmapäeval börsil 1,6%, tasemeni 50 dollarit ning järelturul neljapäeval kella 10:25ks veel 4%.

Võrdluseks olgu toodud, et ettevõte möödunud aasta kasum oli 8,3 mld dollarit (152 mld krooni) ehk 3 mld dollarit on firma jaoks päris kena summa.