Pärnu Postimees tegi TV3 saate “Eesti otsib superstaari” kolmele finalistile Birgit Õigemeelele, Luisa Värkile ja pühapäeval saatest välja hääletatud Taavi Petersonile 15 küsimusest koosneva teadmiste testi.

Juba esimene küsimus, kes on Eesti hümni sõnade ja viisi autor, paneb noored lauljad kukalt kratsima. Kiiresti ilmub paberile Pacius, kuid et sõnade eest on vastutav Johann Voldemar Jannsen, noored välja ei nuputa.

Kergemini ei lähe ka järgmise küsimusega, milles palutakse loetleda kõik Eesti olümpiavõitjad alates 1991. aastast. Kõige paremini saab ülesandega hakkama Taavi, kes loeb üles Erki Noole, Andrus Veerpalu ja Kristina Šmiguni. Luisa teab Noolt ja Erika Salumäed ning jääb siis testi tegijale nukra näoga otsa vaatama. Vihje peale, et eestlased oskavad ka suusatada, lisab Luisa nimekirja Andrus Veerpalu.

Kas on Birgit liiga aus või ei pane ta vihjet tähele, kuid Kohila neiu kirjutab paberile vaid Erki Noole.

Eesti tähtpäevade tundmisega on noortel muidu asjad korras, ainult taasiseseisvumispäeva ei tea neist ükski. Vähemasti iseseisvuspäeva ja Tartu rahu aastapäeva kirjutavad noored õigesti.

Elevust tekitab küsimus, mis on Eesti rahvuskala. Noored arutlevad omavahel, kas selline asi on ikka tõesti olemas. Lõpuks lööb Luisa käega, haarab telefoni ja helistab koju.

“Ema, ema, mult küsitakse praegu, mis on Eesti rahvuskala,” nõuab Luisa siis ja hüüab hetk hiljem võidurõõmsalt: “Räim!”

“Sinu kõne sõbrale on nüüd tehtud,” muigab Taavi.

Et Eesti rahvuslind on suitsupääsuke, rahvuslill rukkilill ja rahvuskivi paekivi, on noortele teada.

Kuigi kõik kolm kinnitavad, et ihkavad pärast saate lõppu reisile minna, ei tasu lauljatel ilmselt välismaale reisida, sest küsimusega, kus tuleb maha tõmmata eurorahatähed, mida ei eksisteeri, ei saa keegi sajaprotsendiliselt hakkama.

Kurb, kuid tõsi, aga lauljad ei tunne ka Eesti riigijuhte. Noored teavad, et peaminister on meil Andrus Ansip, kuid vaid Luisa on kursis, et riigikogu juhatab Ene Ergma. Et siseminister on Jüri Pihl ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, on neile uudis.

Kõige edukamalt saavad noored hakkama kultuuriküsimustega. Kuigi see, et Eesti esimesena tööd alustanud kutseline teater oli Vanemuine, osutub isegi tartlasele Taavile liiga kõvaks pähkliks.

Kui tulemused kokku löödud, selgub, et Taavi sai testi 30 võimalikust punktist 18, Luisa 17 ja Birgit 15. Koolis annaks see kõigile viie palli süsteemis ilmselt hindeks “kolme”.