83-aastane prints Henrik suri õhtul kell 23.18 Fredensborgi lossis. Surivoodil olid tema juures kuninganna Margrethe ja nende kaks poega.

Kopsuvähki põdenud prints suri vaid paar tundi pärast seda, kui ta saadeti haiglast koju, kus ta ta tahtis veeta oma elu viimased päevad.

83-aastane kuningliku pere pea oli sunnitud katkestama visiidi Egiptusesse, kuna arstid diagnoosisid mehel kopsupõletiku. Naasnud kodumaale avastasid Taani arstid, et mehel on vasakus kopsus ka kasvaja, mis oligi põletiku põhjustaja. Prints veetis viimased kaks nädalat haiglas.

Prints Henrik loobus kuninglikest kohustustest 2016. aasta esimesel päeval, ta oli siis 81-aastane.

Tema Kuninglik Kõrgus prints Henrik, endise nimega Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat sündis Talence'is Prantsusmaal 11. juunil 1934. 1952–1957 õppis ta samaaegselt Sorbonne'i ülikoolis õigusteadust ja politoloogiat ning École Nationale des Langues Orientales'is hiina ja vietnami keelt. 1957 õppis ta Hongkongis ja 1958 Saigonis.

Pärast sõjaväeteenistust Alžeeria sõjas asus ta tööle Prantsusmaa välisministeeriumis ning 1963–1967 töötas Londoni saatkonnas sekretärina.

Prints Henrik abiellus tollase troonipärija Margrethega 10. juunil 1967 Kopenhaagenis ning pärast abiellumist muudeti tema nimi Taani-päraselt Henrikuks. Abielupaaril on pojad Frederik ja Joachim.

Margarethe II on Taani esimene naissoost riigipea, mistõttu oli ka Henriku staatus riigis esmakordne, ta väljendas pidevalt oma rahulolematust selle üle, et tema nimetus ei ole kuningas.