TEET KALLASVEE sai tuntuks maabumisega Haapsalu linnapea kohale ja ootamatu kadumisega sealt. Vahepeal Riias kinnisvara arendanud mees ilmus taas avalikkuse ette tenniseliidu peasekretärina.

 

Teet Kallasvee (42) suunas Lätis Jurmala suvituspiirkonnas suurärimees Märt Vooglaiu kinnisvaraoperatsioone, tenniseliidus aitab ta ellu viia teise ärihai, Urmas Sõõrumaa ambitsioone.

Kas sul on Hispaaniasse maja juba ostetud?
Ei ole ja ei plaani ka osta. Mulle meeldib, kui asjad on korras, kuid kaugelt hooldamine on liiga tülikas.

Inglastel on majandusteoreetiline mõiste «omamise hind». Kas pigem mitte omada?
Mida kallimaks elu läheb, seda enam hakkavad sellised asjad rolli mängima. Selleks, et asjad oleks korras, tuleb teha kulutusi. Maja tuleb hooldada ja muru tahab niitmist.
#end#

Kas sa jõudsid viimase kümne aastaga rikkaks saada?
Rahaliselt ei jõudnud ja ilmselt ei saa ka enam kunagi. Rikkus on suhteline mõiste.

Paljud usuvad, et tee oma bisnis ja kohe ujudki piimajõgedes. Miks sa ei rikastunud?
Ma pole see, kes hakkab lahti seletama igivana tõde, et rikkus ei peitu ainult omandatud raha koguses. Ent õigesti juhitud, terves majanduskeskkonnas toimivat bisnist saadab kindlasti edu.

Kas elu saab võtta nagu tennist, kus peab oma vastast halastamatult jooksutama ja võimalusel alati palli maha lööma?
Tegelikult tuleb suurem osa ajast ikka täita oma kohust ühiskonna ja enda ees ning olla vastutustundlik inimene. Vähemalt ma püüan nii.

Kui hästi tennist tunned?
Ma ei tunne tennist sügavuti, professionaalse köögipoole pealt. Ma ei ole kunagi olnud võistlus- ega tippmängija. Alustasin tennisetreeninguid umbes 20aastaselt ja avastamisrõõmu jätkub tänini.


Sa võid siiski enda kohta öelda, et alustasid samas hallis, kus Kaia Kanepi?
Jah, alustasin Uuemõisas Haapsalu külje all samasuguse vaiba peal, nagu on Tondiraba hallis. Kahjuks on Uuemõisa halli lõpp tennisehallina lähedal. Sellest saab Haapsalu Kutsehariduskeskuse võimla, mis iseenesest on positiivne areng, sest kutsekooli toomine Haapsallu oli üks tõsisemaid kordaminekuid mu linnapeana töötamise perioodist.

Kellega koos mängisid?
Põhiline sparringupartner oli tollane kolleeg ja ülemus, Haapsalu uksetehase pealik Ago Soomre. Temaga sai mängitud 6-7 aastat. Aga Haapsalus on meil kümmekond tennisepeeru, kes regulaarselt üksteiselt mõõtu võtavad. Vahel mängin ka Koit Uusiga.

Suurärimees Koit Uusi nime seostati su saamisega Haapsalu linnapeaks?
Seda on alati tehtud. Üks ajaleht kirjutas tollal koguni, et olen lausa marionett. Nii kui Uus kodus magades külge keerab, siis ka Kallasvee käed-jalad linnavalitsuses liiguvad. Ma usun, et mu ametiaeg tõestas selgelt vastupidist. Ajakirjanikele meeldis siis ja meeldib edaspidigi otsida halle kardinale ja kallutatud jõudusid.
Tegelikult sai seltskonnale ettevõtjatele tolleaegsest olukorrast Haapsalus villand ja lõpuks pidi leiduma mees, kes linnapeana n-ö tankis põles.

Teist korda järjest võimule saades astusid ootamatult tagasi ja linnapeaks sai Ingrid Danilov, kes on Haigekassa peadirektori Hannese abikaasa. Kas sulle ei meeldinud enam tankis põleda?
Mu aeg linnapeana oli piisavalt pikk ja väsitav. Las teised proovivad ka. Tenniseterminites võib öelda, et ma ei tahtnud kogu aeg tagajoonel mängida ja otsisin rohkem mänguilu. Laseks mõne stopi ka võrgu taha.

Seejärel kolisid hoopis Riiga?
Ma olen tänaseni Haapsallu sisse kirjutatud. Ka tennist mängin aeg-ajalt Haapsalus. Riia aasta Märt Vooglaiu teenistuses oli väga hariv ja tore periood. Ent elu kinnisvaraäris on teinud pöördeid ja nii ei olnud ühel päeval enam mõtet seal suure staffiga töötegemist imiteerida ega omaniku raha kulutada. Jurmalas oli probleeme palju, kaasaarvatud poliitika, mis on teravaim koht Läti majanduses üldse. Maa on kallis ja ärihuvisid on palju, seega on seal poliitikutel keeruline teha kiireid ja selgeid otsuseid.

Su kaaskodulinlane Kaia Kanepi mängib üha paremini. Mis temaga juhtus?
Kõik on korras. Ta sai Lõuna-Ameerikast itaalia päritolu treeneri ja seega tõenäoliselt eelistab treenimiseks soojemaid maid. Ühtlasi hakkab Valdo Randpere asemel Kaia mänedžeri rolli rohkem kandma Enn Pant.

Elu on nagu tennis, iga päev ei tule mäng välja. Vahel tehakse servil topeltviga. See on ju elu?
Elus on nii paremaid kui ka halvemaid päevi, nagu tennises või mis tahes mängus. Tennist võib üritada mängida halastuse ja respektita, kuid vahel võib mänguilu pärast ka mõne punkti ohverdada. Elus on samamoodi. Kui loed ainult punkte ja ilu enam ei ole - mis sa siis selle kõigega peale hakkad?

Mis periood sul elus on?
On ühe stabiilsema perioodi algus. Mul on plaan olla tenniseliidu teenistuses vähemalt viis aastat ja ma loodan, et nii Urmasel kui ka minul jätkub tahtmist ja saame Eesti tennise jaoks midagi ära teha igal püramiidi tasemel. Mul on tähtajaline leping ja järgmisel presidendil on mind kerge välja vahetada, kui selleks peaks vajadus olema.

On see hästi makstud töö?
Normaalselt makstud töö.

Rahalised riskid on minimaalsed?
See-eest on sportlikud riskid suured. Liidu tööd näitavad tippspordi tulemused, kuigi üks meie eesmärke on ka kandepinna laiendamine.
Äri ülesehitamine on mõnevõrra lihtsam, sest tulemused on lihtsamini planeeritavad.

Kas tenniseliidu juhtimine annab täiskoormuse või saab nelja tunniga hakkama?
Selleks, et mis tahes tööd korralikult teha, ei tule 4-5 tunniga välja. Isegi 8 tunnist jääb tihtipeale väheks. Lisaks on täna mu jaoks sisseelamise aeg.

Kas sul mingi oma äri on veel?
Väike konsultatsioonifirma on. Ma olen elus üht-teist omandanud ja kui küsitakse abi, siis oleks ju rumal ära öelda.

Mis autoga sõidad?
Silberauto on tenniseliidu kuldsponsor ja mu üks töövahend on Chrysler.

Kas nüüd on elus ainult tennis?
Seda on rohkem kui enne, kuid ma jagan ennast töö ja mitmete harrastuste vahel.

Kas Sõõrumaad võidad?
Arvan, et üksikmängus täna pigem kaotan. Urmas teeb endaga väga palju teadlikku tööd ja treenib mõistusega. Ta on minust täna mentaalselt ja füüsiliselt gramm tugevam. Ma mängin talviti rohkem paari ja usun ennast just paarismängus veidi parema olevat.

Kas tema fenomeni inimesena mõistad?
Ma ei tunne teda ehk nii hästi, aga tal on tohutu töövõime, julgus ja valmisolek võtta vastutust ja sellest saab alguse edu. Ta ei mõtle asju keeruliseks.

Kuidas ennast vormis hoiad?
Ma natuke harrastanlöön ka teisite spordialadegasid. Noorena tegelesin korvpalli ja purjetamisega. Palli mängin Haapsalu vanakestega senimaani. Olen paar korda olnud Eesti noortemeister purjetamises. Ka praegu on mul Haapsalus väike jaht, kuid tuulisema ilmaga käin surfamas. Veidi mängin golfi ka.

Õhtul Haapsallu?
Nädalavahetused mööduvad Haapsalus. Muidu elan ja töötan Tallinnas.
Ma olen Haapsalu volikogu liige. Idealistina usun, et kohalikus volikogus võiks olla rohkem kolkapatrioote ning vähem intriigipunujaid ja eneseimetlejaid. Haapsalu muredele ja probleemidele võiks läheneda ja neid lahendada nii, et ka meie lastel ja lastelastel oleks seal tulevikus hea ja turvaline elada.