Rootsis pole kuninglikke pulmi peetud juba 31 aastat, Taanis aga viib prints varsti oma väljavalitu altari ette kolmandat korda tosina aasta jooksul. Kuid igal mündil on kaks külge — pulmi saab sagedamini siis, kui perekonnad purunevad.

Muidugi, olgem täpsed. Taanis on pulmi pidanud kaks printsi — mai lõpus 40aastaseks saav kroonprints Frederik ja tema vend, 38aastane Joachim. Sealjuures on Frederik üles näidanud rahulikumat ja kainemat meelt, mida kroonprintsilt ka eeldatakse, ning Joachim esinenud märksa tuulepäisemana.
Kenad noored mehed, imestada pole siin midagi. Kui, siis ainult kahte asja. Kõigil kolmel kaunil daamil — Joachimi eksnaisel Alexandral ja uuel pruudil Marie’l ning kroonprintsess Maryl — on ülimalt rahvusvaheline taust. Ning noorema printsi uus väljavalitu on lausa uskumatult sarnane vanema venna naisega. Isegi nimi on peaaegu sama!
#end#

Alustagem algusest, Alexandrast
Prints Joachimi esimene abikaasa Alexandra (43) on pärit Hongkongist. Üks tema vanavanematest oli britt, teine hiinlanna, kolmas austerlanna ja neljas poolakas. Tema vanemad olid kõrgema keskklassi karjääriinimesed ning neiu õppis nii Viinis, Tokyos kui ka Londonis.
Fondijuht Alexandra Manley ja temast viis aastat noorem Joachim tutvusid aastal 1994 ühel peol Hongkongis, kus prints töötas Taani laevandusfirmas. Üsna lühikese ja tormilise käimisperioodi järel olevat Joachim Alexandrat lausa põlvili kosinud, surudes tema sõrme rubiinide ja teemantidega kihlasõrmuse. Kui nende kihlusest 1995. aasta mais teada anti, tabas see avalikkust suure üllatusena.
Keelte peale üliandekal Alexandral polnud taani keele äraõppimine mingi kunst — oskas ta ju varem inglise, prantsuse, saksa, jaapani ja hiina (kantoni) keelt. Juba kolm kuud pärast esimest keeletundi üllatas ta oma uue kodumaa rahvast soravas taani keeles esitatud kõnega.
Pulmad peeti novembris 1995 ning Alexandra sai Taanis ruttu väga populaarseks. Avalikkus imetles ja ülistas nii tema usinust heategevustöös kui ka stiilset välimust, nimetades teda lausa «Põhjamaade printsess Dianaks». Muidugi rõõmustasid taanlased ka väikeste printside sünni üle: augustis 1999 tõi Alexandra ilmale esimese poja Nikolai ning juulis 2002 teise poja Felixi.

Viisakas lahutus
Paraku sai see abielu otsa sama ootamatult ja üllatavalt, nagu see ka alanud oli. Septembris 2004 teatas Taani kuningakoda «sügava kahetsusega», et prints Joachim ja printsess Alexandra lähevad lahku. Lahutus jõustus aprillis 2005.
Taani kuninglik perekond käitus oma lahutatud miniaga märksa viisakamalt kui britid kadunud printsess Dianaga. Alexandrale anti isiklik tiitel (Frederiksborgi krahvinna) ning teda on ka pärast lahutust kutsutud pea kõigile kuningapere üritustele. Talle määrati eluaegne toetus (praegu umbes 3,5 miljonit Eesti krooni aastas) ning osteti uhke häärber.
Laste sünnipäevadel, esimesel koolipäeval ja muudel tähtpäevadel on alati nähtud nii Alexandrat kui ka Joachimit. Vaatlejate hinnangul saavad nad omavahel väga hästi läbi ning lahutus pole ka poegadele traumeerivalt mõjunud. Näiteks aastavahetuse 2006/07 veetsid endised abikaasad ühes ja samas seltskonnas, kummalgi kaasas ka uus partner. Mullu märtsis abiellus Alexandra oma uue kallimaga, endast 14 aastat noorema fotograafi ja filmioperaatori Martin Jørgenseniga.

Tutvus hotelli baaris
Samal suvel, mil hakkasid ringlema kuulujutud Joachimi ja Alexandra abielu pragunemisest, oli Taani rahvas just rõõmustanud uute kuninglike pulmade üle. 2004. aasta mais abiellusid kroonprints Frederik ja kaunis austraallanna Mary Donaldson (praegu 36), kes olid tutvunud Sydney olümpiamängude ajal septembris 2000. Slip Inni hotelli baaris peetud peole tuli kumbki koos sõpradega ning kaks seltskonda viis ühendava lülina kokku Hispaania kuninga õepoeg.
«Lapsepõlvest mäletan ma hästi, kuidas Diana kõndis mööda punast vaipa, pikk-pikk loor peas,» meenutas Mary hiljem. «Aga ma ei mäleta, et oleksin unistanud ka ise printsessiks saada. Mina tahtsin saada loomaarstiks.» Sydney hotellibaaris sõlmitud tutvus sportliku noormehega, kes tutvustas ennast lihtsalt kui Fredi, keeras matemaatikaprofessori tütre elu ometi pea peale.
«Me ajasime juttu ja mul polnud õrna aimugi, et ta on Taani prints,» selgitas Mary. «Alles pool tundi hiljem tuli keegi mu juurde ja küsis, kas ma ikka tean, kes see mees oli.»

Tasmaaniast Taanimaale
Mary Donaldsoni vanemad olid kolinud Šotimaalt Austraaliasse 1960. aastate keskel. Tulevane kroonprintsess kasvas üles Tasmaania saare pealinnas Hobartis ning oli neljalapselise pere pesamuna. Pärast oma ema surma aastal 1997 reisis Mary palju ringi nii Euroopas kui ka Ameerikas. Kodumaale naastes asus ta elama Sydneysse, kus töötas reklaamibüroos projektijuhina ja kinnisvarafirmas müügijuhina.
Suhe Frederikiga arenes algul peamiselt kirjade, e-mailide ja telefoni teel, kuid kroonprints käis paar korda ka salaja Austraalias. Detsembris 2001 kolis Mary Euroopasse, töötades algul Pariisis inglise keele õpetajana. Aeg-ajalt külastas ta Taanit ning teda ja kroonprintsi nähti koos sõprade pulmades ja muudel üritustel. Augustis 2002 kolis Mary juba Taanimaale, kus töötas Microsofti esinduses projektijuhina ning loomulikult hakkas ka taani keelt õppima.
Kroonprints Frederiki ja Mary Donaldsoni kihlus kuulutati välja oktoobris 2003. Järgmise aasta mais Kopenhaageni Toomkirikus toimunud laulatusel kandis kaunis pruut lihtsat, kuid väga elegantset kleiti, ning saja aasta vanust pitsloori. Pruudikimbu valgete rooside seas meenutasid Mary kodumaad Austraalia eukalüpti oksakesed. Muide, Mary on üleüldse esimene austraallanna, kellest on saanud Euroopa kuningliku perekonna liige.

Pisiprints ja -printsess
Frederik ja Mary on taanlaste seas väga populaarsed. Kroonprintsessi väljapeetud stiili ning samal ajal lihtsat ja sõbralikku olekut hinnatakse kõrgelt ka teistes Euroopa riikides, rääkimata muidugi kodumaast Austraaliast, kus tal on meeletult palju fänne.
Kui kroonprintsess 2005. aastal lapseootele jäi, tekkis Taanis kohe arutelu, kas tuleks Rootsi ja Norra eeskujul muuta põhiseadust nii, et krooni päriks vanim laps, sõltumata sellest, kummast soost ta on. Praegune põhiseadus eelistab poegi ehk siis tütar võib pärida trooni juhul, kui eelmisel monarhil poegi pole – nagu tõusis troonile Frederiki ja Joachimi ema, kuninganna Margrethe II.
Seaduse muutmise vajadus langes esialgu siiski ära, sest kroonprintsipaari esimene, oktoobris 2005 sündinud laps osutus poisiks. Ja kuna kõigile tulevastele Taani kuningatele pannakse nimeks Frederik või Christian (kordamööda), siis sai pisiprintsist loomulikult Christian. Tema ametlik ristimine toimus Christiansborgi lossi kabelis, kuid oluliselt suurem pidu peeti samal õhtul Sydneys — Slip Inni baaris, kus väikese printsi vanemad viis aastat varem tutvunud olid.
Christiani õde, printsess Isabella sündis aprillis 2007.

Prantslannast saab printsess
Nüüd ootavad taanlased juba järgmisi kuninglikke pulmi, sest prints Joachim viib 24. mail Lõuna-Jüütimaal Møgeltønderi kirikus altari ette oma uue väljavalitu Marie Cavallier’ (32). Nagu Taani printsidel tavaks, on taas tegu särava rahvusvahelise kaunitariga — seekord Pariisis sündinud ja Genfis kasvanud prantslannaga, viielapselise pere ainsa tütrega.
Vanemate lahutuse järel kolis Marie Prantsusmaalt Šveitsi, kuid hiljem õppis ja töötas ka näiteks New Yorgis ja Bostonis. Ta on seni olnud Prantsusmaa kodanik ning töötanud Genfis oma kasuisale kuuluvas investeerimisfirmas.
Ajakirjanduse teatel tutvusid Joachim ja Marie aastal 2004. Pole selge, kas ja millist rolli mängis kaunis prantslanna printsi esimese abielu lõhkiminekus, kuid fotograafide ette jäid «lahutatud prints ja saladuslik brünett» koos augustis 2005 ehk siis vaid mõned kuud pärast seda, kui Joachimi lahutus oli aprillis jõustunud. «Ma olen väga õnnelik mees,» kinnitas prints oma uuele suhtele viidates märtsis 2006.
Järgmise aastavahetuse veetis Marie juba koos Joachimi, tema poegade, eksnaise ja teiste sõpradega. Järgnesid suusapuhkus printsist kallima ja tema laste seltsis ning 2007. aasta lihavõtted Marselisborgi lossis, kus teda esitleti ka kuninganna Margrethele.
Ametlik kihlus kuulutati välja 3. oktoobril 2007 ning mai lõpus peakski Marie’st saama uus Taani printsess. Aeg näitab, kas ta suudab astuda Alexandra ja Mary kõrvale ka taanlaste südameis.