TV 3 sügishitt «Laulud tähtedega» paiskab ekraanile kuulsused, kes on laulmisega vaid põgusalt kokku puutunud. Milline on seltskonnategelaste ja neid abistavate lauljate lahinguplaan, et vaenlased alistada ja heategevuseks pool miljonit krooni võita?

 
Kadi Toom ja Toomas Tõniste üllatavad 80ndate Eesti hittidega
«Mulle pakuti Toomast. Talle otsiti partnerit ja mul ei olnud selle vastu midagi,»
ütleb lauljanna Kadi Toom (26). «Eks ma kõhklesin natuke, aga telefonikõne
lõpuks ütlesin jah.»
Kadil ja Toomasel (41) on kavas televaatajaid vanemate Eesti lugudega kostitada. «Kuna Toomase viimane laulmiskogemus pärineb karaokeklubist, siis proovime kõigepealt hirmudest üle saada.»
Peamiselt purjetajana tuntust kogunud, praegu ettevõtja ja poliitikuna tegutsev Toomas üritab, õpib ja areneb iga prooviga. «Ta peab päris hästi viisi, kui õige noodi üles leiab. Aga see tahab harjutamist. Mingil hetkel, kui ta ei saa aru, mis toimub, võib muidugi omadega metsa minna. Inimene, kes pole õppinud noodist laulma, peab harjutama kõri ja kõhulihaste tööd. Aga ta on tubli,» julgustab Kadi.
Saates «Tantsud tähtedega» võis tihti näha, kuidas proff lohistas algajat endaga kaasa. «See saade ei ole kergem. Kui sa lähed laulma inimesega, kes veel oma hääleaparatuuri ei valda, siis äpardused on kerged sündima, iial ei tea, mis võib juhtuda. Aga ma usun, et Toomas saab hästi hakkama.» Kadi sõnade taga on aimata muret, kahe-kolme prooviga uut Carusot ju välja ei koolita.
Toomas rahustab fänne: «Meil oli vennaga kolmandas klassis isegi oma bänd, kuid publikumenu eriti ei olnud.» Ta ei hüpanud päris tundmatus kohas vette — enne saates osalemiseks nõusoleku andmist käis ta laulutreener Maikeni juures oma hetkevormi proovimas.
#end#
Ines Karu ja Kristjan Kasearu lähevad võitma
Professionaalne kõhutantsija ja ettevõtja Ines Karu (23) ning Paradise Crew solist Kristjan Kasearu (22) lähevad saatesse võitma. Vähemaga nad ei piirdu.
«Asju tuleb ikka südame ja hingega teha,» ütleb Ines.
Hoogu täis on ka äsja Ameerikast saabunud Kristjan. «Andsime New Yorgi Eesti Majas kontserdi ja siis sõitsime autodega Miamisse puhkama. Ameerika on vinge,» kiidab noormees. Ta lubab saates «vingelt panna». Inese pärast Kristjan väga ei muretse — neiu on õppinud Kelli Uustani juures laulmist ning esinenud ka kooli laval.
«Laulsin mitmeid lugusid. Mida täpselt, hetkel ei meenu. See oli ammu. Oli Eesti lugusid ja midagi ka Marilyn Monroe repertuaarist,» lausub Ines. Saatesse minekut vaagis ta siiski kaua. Ühe telefonikõnega kasiinomiljonär Armin Karu tütart ära ei räägitud.
 
 
Margus Tsahkna fännab HU’d
Riigikogu liige Margus Tsahkna (31) sai saates osalemiseks indu eelmisel aastal toimunud heategevuskontserdilt, kus ta Koit Toomega duetti laulis.
Nüüd on Tsahkna lavapartneriks särav superstaar Birgit Õigemeel (20). «Birgit ei lase mul kergetele lahendustele minna, nii et meie esituses niinimetatud lihtsaid süldivalikuid ei tule, ja see paneb mulle päris suure koormuse,» ütleb Margus.
Tsahkna kiidab koostööd noore daamiga — temalt olevat igas proovis midagi õppida. Viisipidamine mehele probleeme ei valmista, sest ta on laulnud Tartu poistekooris ja isegi trompetimängu õppinud. «Tegelikult laulan päris tihti, suure osa mu sõpruskonnast moodustavad endised koorilauljad ja kui kambas koos oleme, siis teeme ikka laulu ka,» ütleb ta.
Tsahkna muusikamaitse on seinast seina — alates ooperist kuni tänapäevaseni välja: «Viimane väga hea Eesti popmuusikakogemus oli HU plaat.»
Laulusaadet võtab Margus ennekõike kui lõbusat väljakutset ja võimalust panustada heategevusse. «Aga kui peaks edasi pääsema, eks siis tuleb vast ka hasart sisse.»
Birgit kiidab Marguse head huumorisoont: «Ta on hästi tore, rõõmsameelne ja lõbus, proovides on alati nalja saanud. Näha on, et ta naudib laulmist.»
Birgitil oli sel aastal valida, kas minna saatesse «Tantsud tähtedega» jalga keerutama või hakata lauluõpetajaks. «Valisin laulmise, sest armastan seda.»  
Eda-Ines Etti ja Valdo Randpere löövad kogemusega
Suurima kogemusega tähelaulude segapaariks võib pidada Eda-Ines Etti (27) ja Valdo Randpere (50) duot. Seal kohtub 80ndate kogemus uue sajandi staariga.
«Ma olen roostes, aga Ines on tõesti super-hea. Ma ei ole 25 aastat laulnud,» räägib päriselus arvutiäri juhtiv Randpere. Ta tunnistab siiski, et mõnede sõprade, nagu näiteks Raivo Sündema, Viktor Siilatsi ja Anne Adamsi sünnipäevadel on vahel viisijuppi veeretatud. Valdo pole veel hääletreeningut teinud, aga teda on ähvardatud rella-rella-reed laulma panna.
«Maiken lubas, et õpetab mind häält käristama ja põristama. Aga selles ma kahtlen,» lausub Valdo.
Ines kiidab Randpere häält: «Valdol on super häälematerjal! Tõesti, kui ta esimeses proovis suu lahti tegi, ei jõudnud ära imestada.»
Valdo nii optimistlik ei ole: «Kõhklen, kahtlen. Kui Ines suudab mind kaasa lohistada mööda seda okkalist ja konarlikku teed ning vedada vähemalt esimesest saatest läbi, siis oleme õnnestunud. Mul on kogu elu sõpradega vedanud. Inimesed, kellega koos olen laulnud, on kõik olnud väga head, Etti on neist kõige parem.»
Ines rõhutab, et peamine on kogu seda tingel-tangelit heatujuliselt võtta. «Eks ikka püüame endast maksimumi anda,» sõnab lauljanna.
 
Ingrid Tähismaa võtab kitarritunde
Meediakoolitaja Ingrid Tähismaa (40) on üliõnnelik, et tema duetipartneriks sai üks ta lemmikartiste Pearu Paulus (40).
Ingridi jaoks on laulusaates osalemine niisama suur väljakutse, kui seda oli saates «Tantsud tähtedega» kaasa löömine:
«Ääretult põnev, arendav ja iseenesele väljakutset esitav oli profipartneri käe all tantsima õppida. Laulmisega on nüüd täpselt samamoodi.»
Ingridi sõnul on laulusaates võistlusmoment täiesti olemas, kuid ta ei tähtsusta seda üle: «Eks mingil määral on selline formaat kindlasti võistlus. Samas ei käi mäng ju mõisa peale. Mitte midagi ei juhtu, kui välja kukud.»
Enda sõnul on ta oma eesmärgi täielikult täitnud, kui suudab Pearuga duetti lauldes kellelegi elamuse pakkuda.
Ingrid armastab lisaks laulmisele ka kitarri tinistada. «Olen kooliajal viis aastat klassikalist kitarri õppinud. Sellest sügisest hakkasin uuesti tunde võtma.» Ta näpuotsad tulitavad, aga Beethoveni «Ood rõõmule» tuleb juba päris kenasti välja.
Ingrid on lauluproovidega rahule jäänud: «Pearu on väga musikaalne, ta on mulle suur tugi ja Maiken võtab oma superheade nõuannetega mu häälest viimase välja.»
Pearu iseloomustab Ingridit kui koostööaldist, kohusetundlikku ja musikaalset partnerit. «Need on edasiviivad omadused ja meil on praegu kõik suht okei. Laulmisel ja laulmisel on vahe. Stuudios võib nii-öelda karud ka tantsima panna, sest häält on võimalik timmida, aga otsesaates on kõik täpselt nii, nagu parasjagu on,» ütleb Pearu.

Elis Aunaste ja Rolf Roosalu võtavad lõdvalt
«Ma olen valmis esimese saate järel lahkuma, kui see tegu mulle Türgi-reisiga kompenseeritakse,» ütleb telenägu Elis Aunaste (29). Elist on raske uskuda, sest ta silmad on võidutahet täis.
«Mulle meeldib laulda ja kui ma esimesest saatest läbi saan, siis on kõik võimalik,» annab Elis mõista, et lohutusauhind temale kui esimesele lahkujale oleks vaid tore idee. Nimelt on noor Aunaste kogenud koorilaulja. Ta on kaasa teinud paljudes kollektiivides, näiteks Tartu Ülikooli Kammerkooris ja Leelos. Elis lubab esitada midagi kuulsa helilooja Cyrillus Kreegi varasalvest.
Elise lauluõpetaja Rolf Roosalu (26) naeratab tagasihoidlikult ja ütleb, et saate autorid eelistavad Eesti poppi. Ta ei tea, kas Kreek on ka mõne poploo või räpi kirjutanud. Aunaste ja Roosalu on äsja kohtunud ning arutelu seisab alles ees.
Elisel on vähemalt kaks fänni — ema Maire ja vanaema — ning üks eeskuju — Ella Fitzgerald. Noor Aunaste ei karda liiga kuulsaks saada ning usub, et ta perekonnanimest on laululahingus ainult abi.
 
Girl power Evelyn Mikomägi ja Ithaka-Maria Rahula moodi
«Räägiti ära. Vaatame, mis saab. Proovida ju võib ja kaotada pole midagi,» ütleb Evelyn Mikomägi (28), Miss Estonia 2000, modelliagentuuri Living Models ning rendistuudio XL-Studios asutaja ja omanik.
«Saates osalen eelkõige heategevusliku missiooni pärast, selle nimel olen nõus pingutama. Vägev väljakutse on muidugi ka laulmine selgeks saada.»
Evelyn võtab praegu eratunde, nagu teisedki nii-öelda mittelauljad. «Ma olen laulnud kooli kooris, kuid mitte kunagi soolot. Laulmishinne oli mul alati viis, aga siin pole see mingi näitaja. Mõned proovid on seljataga, olen õppinud paari erinevat laulmistehnikat.»
Kaunitar pakuks televaatajale hea meelega naisterocki, samas on ta muusikamaitse äärest ääreni ja saates tuleb valmis olla erinevateks teemadeks.
«Mul on hea meel, et sain endale naispartneri. Ehk õnnestub meil tänu lõbusale girl powerile saates kauem püsida,» naerab Evelyn.
Samas kurdab neiu, et ta kaks olemasolevat firmat ja kolmas, parasjagu käivitatav ettevõte Sushi Cat nõuavad omajagu aega, mistõttu ei saa ta kõikides proovides osaleda ja see kahandab võiduvõimalusi.
«Olen laulu teemal piisavalt enesekriitiline ja vaimult valmis selleks, kui juba alguses välja hääletatakse,» sõnab Evelyn.
Maria Rahula (29) kiidab õpilast: «Tegelikult on Evelyn väga tore. Võitlusvaimu ja viisipidamisega on tal kõik päris hästi.»
Cindy Lauperil olla üks laul, «Girls Just Wanna Have Fun», teab Maria. Seda loodab ta ka saatest — et see on lõbus.
Ester Tuiksool ehmatasid häälepaelad ära
Endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo (43) võttis laulusaate proove sedavõrd tõsiselt, et peab meega häälepaelu turgutama. Esteri duetipartner Mait Maltis (57) ütleb, et naise hääl läheb iga korraga ilusamaks.
«Meil on kaks korda nädalas pikad proovid, küll ta hakkab viisi pidama,» on Maltis optimistlik. «Esteri hääl oli algul nagu kotis kinni, midagi ei tulnud sealt välja. Eks tal oli kramp sees.»
Nüüd on kolmik — Ester, Mait ja tema poeg Jakko (28) — omavahel stuudios sõbrunenud. Ester on julgust juurde saanud, tubli abi on ka Maidult koduülesanneteks saadud laulude harjutamisest
«Kirjutasin talle lood CDle ja panin sõnad kausta vahele. Nüüd saab ta autos muusikat kuulates kaasa laulda,» sõnab Mait.
Ester ise võtab väljakutset nii tõsiselt, et pingutab vahel lausa üle.
«Mul ehmatasid häälepaelad suure koormuse peale ära. Teen kõvasti hääletrenni,» räägib Tuiksoo. Nüüd ta mõistab, kui koormav on laulja igapäevatöö häälele.
«Mait on hea õpetaja. Arvan, et saame hakkama, mul läheb proovides iga korraga paremini,» on laulev poliitik lootusrikas.
Kõvad kivid – Kuut ja Priimägi
Reklaamiguru Linnar Priimäe (54) ja tema saatepartneri Marju Kuudi (62) lauluproovid jooksid ummikusse. Nad otsustasid oma häälevormi eest eraldi hoolitseda ja alles otse-eetris kokku saada.
Priimägi ütleb, et ta on lapsepõlvest peale soovinud koos Kuudiga laulda.
«Pean Marjut ikka üheks kõige paremaks ja kõige huvitavamaks Eesti lauljaks. Saate nimi on «Laulud tähtedega» ja ma saan aru, et täht on Marju Kuut ning mina tohin lihtsalt tema kõrval laulda proovida. Eks teised pea kuulama ja otsustama, mil määral me koostöö neile pinget pakub,» sõnab ta.
Linnar Priimäel on tagataskus koorilaulja kogemus: «Olen laulnud Heino Kaljuste lastekooris ja hiljem kammerkooris kõrvuti koos Tõnu Kaljustega.»
Marju Kuuti nimetab ta professionaaliks ja perfektsionistiks. «Ma püüan Marjule vääriliselt sekundeerida. Töörütm hakkab tekkima, iga proov on aina suurem. Fun!»
Marju iseloomustab kaaslast: «Linnar on äärmiselt isepäine laulupartner! Seda muidugi heas mõttes.»
Kui küsida, miks paaril pole õnnestunud prooviaegu klappima panna, siis teatab Marju, et küsimus polegi ajas.
«Asi on meie erinevates suhtumistes ja arusaamades nendesse proovidesse, arvan ma. Mina olen detaili-inimene ja oleksin soovinud palju «musta tööd» omavahel ära teha, kus saaks fraseerimist paika panna, enne kui klaverisaatjaga kokku saame,» seletab Marju.
Saades aru, et Linnarile täiesti piisab mõnest tehtud proovist, muutis Marju taktikat. «Nüüd hoolitseme kumbki eraldi oma laulmise eest ja vaatame, mis välja tuleb.»
Linnari laulmisoskust ei oska Marju veel täpsemalt hinnata: «Viisi ta peab! Kindlasti on ta ka väga musikaalne. Tal on madal ja tugev hääl, aga kui ta kõrgemasse registrisse läheb, siis tekib selline huvitav tämber...»