***

Evelin Ilves on kirjeldanud kohtumist Toomas Hendrik Ilvesega kui äärmiselt rahulikku ja kaunist protsessi. Tegelikkuses ei olnud nende armastuslugu aga kaugeltki nii muinasjutuline. Kummaline on lugeda Evelin Ilvese esileedina antud intervjuusid, kus ta räägib Toomas Hendrik Ilvesest nende tutvumise algusaegadel ilma igasuguse häbitundeta. Kas või lõik (mille ma tõin lugejani eelmises peatükis seoses Eesti Päevalehega), milles Evelin kirjeldab oma sünnipäeva ning seda, kuidas Toomas tuli talle pärast pidu autoga järele – mis siis, et välisminister toona veel teise naisega abielus oli. Ma mõistan, et presidendipaari isiklikku elu on Eesti meedia risti ja põiki läbi arutanud ning Evelinil on selles vähe varjata. Ometi häirib mind tema pinnapealne suhtumine aega, mil nii Evelin ise kui ka kõrgel positsioonil töötav Toomas Hendrik Ilves olid mõlemad abielus ning oma afääri saladuskatte all arendasid. Mulle tundub, et paljud meist on unustanud selle, et meie esileedi alustas abielunaisena suhet abielumehega, kelle peres kasvasid 1997. aastal kaks väikest last. Kui Evelini ellu tõi tutvumine Toomas Hendrik Ilvesega uhke kannapöörde, siis Ilvese toonase abikaasa, USA päritolu tunnustatud psühholoogiadoktori Merry Bullocki jaoks algas vaevaline ja ilmselt üks elu rängemaid perioode. Selle raamatuga seoses õnnestus mul ühendust saada ka Ameerikas elava Merry Bullockiga, kes oli nõus mu küsimustele vastama. Kirjavahetuses temaga oli tunda naiselikku soovi oma hing lugejale avada. Kui ma selgitasin talle, et kirjutan Evelinist raamatut ilma Evelini enda loata, oli ta intervjuuks valmis. Ta ei pahandanud minu otsekoheste küsimuste peale ja palus nendele vastamiseks aega.

Võttis mitu head nädalat, enne kui Bullock mu küsimustele vastas. Evelini puudutavad teemad oli ta aga, hoolimata oma emotsioonidest, välja jätnud ning seda kommenteerinud sõnadega: “Mul on hea meel anda sulle oma kommentaar oma isiklike tegemiste kohta, aga ma ei saa seda teha teiste kohta.” Merry Bullock jäi mahajäetud naisena ka aastaid hiljem oma abikaasa kunagise armukese suhtes lugupidavaks. See on miski, mida suudavad teha vähesed naised. Ma leian, et lugupidamisest presidendi laste ja eelmise kaasa vastu võiks ka meie esileedi oma armastuse algusaegadest rääkida meediaveergudel pisut tagasihoidlikumal ja tundlikumal toonil. Lääne maailma juhtivad poliitikud hoiavad perekonna ja abielu suhtes väga puhast joont. Nii USA presidendi kui ka Suurbritannia peaministri kandidaadil on ka 21. sajandil võimatu poliitikasse pürgida, kui teda on saatnud afäärid või lahutus. Tavainimesele kehtivad teistsugused reeglid, kuid poliitikud on justkui ideaalinimesed, kelle poole lihtrahvas vaatab alt üles, sest nende kätesse me usaldame oma riigi. Nemad peaksid olema meist paremad! Evelin Ilves on mitmeid kordi avalikkusele maininud, et tema kolm aastat kestnud abielu Karli Lambotiga oli 1997. aastal otsa saanud ning just seetõttu jäi ta sumedal maikuuööl toonase välisministri Toomas Hendrik Ilvesega pikalt tantsu keerutama. Ilmselt aimas Evelin nutika naisena juba siis, et tema abikaasal Karlil oli salasuhe – miks muidu sõitis ta abielunaisena üksinda Tartusse peole ning käitus meeste seltskonnas nagu vallaline naine.

Presidendiproua on ajakirjale Stiil öelnud, et teda ja Toomas Hendrikut sidus juba esimesel kohtumisel ilmselgelt omavaheline keemia. “Saime esimest korda kokku ja rohkem polnudki vaja. Mulle meeldivad power’iga inimesed, mind tõmbavad jõulised tüübid – kui Toomas astub ruumi, on ruum teda täis. Teiseks on ta tohutult erudeeritud.” Evelin meenutas naisteajakirjale, et nad alustasid tol saatuslikul volbriööl Toomas Hendrik Ilvesega juttu poliitikast, rääkisid kirjandusest, lugesid luuletusi (mida nad teavad mõlemad peast) ja tantsisid öö otsa!
“Lõpuks tuletasime meelde midagi keemiast, vist et mis on viina valem – ta suutis ka selles valdkonnas minuga kaasa rääkida, kuigi ma olen ülikoolis viis keemiaeksamit teinud. Toomas lihtsalt hämmastas oma erudeeritusega. Hästi soe, emotsionaalne, tundlik – minu jaoks oli ta siis ja on siiani ääretult võluv,” kiitis presidendiproua naisteajakirjas meest, kes kandis selle muinasjutuliselt kauni kohtumise ajal veel abielusõrmust. Vastupidiselt Evelini võrdlemisi lühikesele seaduslikule kooselule Karli Lambotiga (kolm aastat) oli Toomas Hendrik Ilves nende kohtumise ajaks Merry Bullockiga abielus olnud 16 aastat. Neil oli selja taga pikk ühine kooselu, olles tutvunud juba noores eas Pennsylvania ülikoolis, kus nad mõlemad õppisid psühholoogiat. Toomas Hendrik Ilves ja Merry Bullock elasid koos nii Ühendriikides, Kanadas kui ka Euroopas. Truu partnerina jagas Merry Bullock abikaasa eeskujul ka armastust Eesti riigi vastu ning õppis selgeks isegi ameeriklase jaoks keerulise eesti keele. Merry Bullock on varasemates intervjuudes maininud, et kuigi tema sünnimaa on USA, on tema südamemaa Eesti. Naine on jäänud meie riigile truuks ka siis, kui Toomas Hendrik ta Evelini pärast maha jättis ning ta käib lastega Eestis edasi. Merry Bullock tundis end Eestis alati koduselt ning oli valmis jätma abikaasa karjääri tõttu omaenese karjääri Ühendriikides ning kolima siia. Intervjuus Eesti Ekspressile on ta öelnud, et esimene eestikeelne lause, mille ta selgeks õppis, oli: “Ma armastan sind”. Toomas Hendrik Ilvese ja Merry Bullocki peres kasvasid Eveliniga kohtumise ajal kaks väikest last. Luukas, kes oli tollel saatuslikul volbriööl üheteistkümneaastane ning Juulia Kristiine oli vaid kuuene. “Üks mu elu õnnelikumaid hetki oli see, kui tulin lastega päriselt Eestisse elama,” on Bullock meenutanud Õhtulehele. Ka Ilvesele tagastatud Ärma talus meeldis Bullockile väga ning Eestisse elama asudes võttis ta pähe läbi sõita kõik siinsed saared.

Merry Bullocki ja Ilvese väikestel lastel ei peatu Evelin volbriööst rääkides aga mitte kunagi, justkui poleks neid tollel hetkel isegi mitte eksisteerinud. Praegu püüab Evelin Ilves jätta meedia kaudu rahvale muljet, et ta on kodusoojust armastav naine. Peaaegu uskumatu on mõelda, et see ümarate näojoontega lilli ja küpsetamist harrastav esileedi oli 15 aastat tagasi võimeline teiselt naiselt üle lööma kahe väikese lapse isa ning lõhki ajama 16 aastat kestnud abielu. Kõigest sellest hoolimata on Evelin toda saatuslikku 1997. aasta volbriööd meedias kirjeldanud kelmikalt ja häbitundeta.