Äridaam TERJE ARU ja ta kallim Aleksander ei hoia pulmade pealt raha kokku - 8. augustil peetavale suursugusele peole Kalvi mõisas kulub üle miljoni krooni.


Terje (43) ja Aleksandr (40) teevad Kroonikas esmakordselt teatavaks siiani hästi hoitud saladuse - nad on tegelikult juba kaks aastat ilmalikus abielus olnud! Kalvi mõisas aga toimub luksuslik laulatuspidu.
Terje elustiil on äärmiselt glamuurne. Kuigi tuntud ärinaine on viimastel aastatel rõhutanud, et ta on kallite asjadega uhkel-damisest välja kasvanud, tõotab maagilisel kuupäeval 08.08.08 Kalvi mõisas püsti pandav pulmapidu tulla üks Eesti kõigi aegade kallimaid.
#end#
Pulmareisiks paaril aega ei ole, küll aga tahavad nad ühise tööreisi Pariisi muuta eriliseks. Aleksandr on lubanud kohapeal välja valida ühe kesklinnahotelli kõige kõrgemal asuva sviidi, et nautida koos päikeseloojangut.
Terje ise keeldub Kroonikale antud intervjuus rahasummadest rääkimast. Pulma eelarvest annavad aga ülevaate teenused, mida pruutpaar on tellinud. Arvutades kokku peokoha, pakutava söögi, transpordi, esinejate, pruutpaari ehete ja rõivaste hinnad, sai Kroonika pillerkaari hinnaks rohkem kui miljon krooni.
 
Millal ja kuidas sa Aleksandriga esimest korda kohtusid?
Ma kohtusin Aleksandriga esimest korda 7. jaanuaril 2000. aastal ühes vanalinna restoranis. Me sattusime seal juhuslikult samas seltskonnas venelaste uut aastat
tähistama.
 
Millal tundsid, et teid seob enam kui sõprus ja et olete valmis kooselu alustama?
Meid ei sidunud isegi mitte sõprus, olime lihtsalt tuttavad. Nähes, kuidas ma eluga totaalselt ummikusse sattusin, pakkus ta oma abi. Eestlasele omaselt põlgasin ma venelase poolt pakutud toe alguses uhkelt ära.
 
Kui kaua te olete Aleksandriga koos elanud?
Koos oleme elanud nüüd juba viis aastat ja sedagi vahelduva eduga. Aleksandr viibib töö tõttu iga kuu vähemalt nädala Ukrainas, vahel ka kaks. Sellele lisaks veel töölähetustes Venemaal, Šveitsis ja Ameerikas. Mina omakorda Venemaal, Saksamaal, Itaalias, Soomes ja Ukrainas. On tulnud ette, et me pole teineteist kuu aega näinud.
 
Miks on Aleksandr sulle parim abikaasa?
Aleksandris hindan kõige enam headust ja mehelikku tarkust. Ta armastab oma lähikondlasi piiritult. See, kuidas ta austab oma ema ja oma naist, on imetlusväärne. Mulle sobib.

Teil on Aleksandriga poeg Alex Eric. Kas olete mõelnud, et ta võiks saada väikese venna või õe?
Väga tihti oleme mõelnud, et Alexil võiks olla väike õde. Kardan, et ise sünnitada on minu jaoks natuke hilja. Oleme väga tõsiselt arutanud lastekodust lapse võtmist. Ühel talvel, kui olime kokku leppinud kohtumise ühes lastekodus, kukkus lastekodu juhataja nii õnnetult, et murdis jala ja kokkusaamine jäi ära. Leidsime, et see oli nagu mingi märk, ja võtsime aja maha. Ilmselt oli siis natuke liiga vara.
 
Su vanemad lapsed Karita ja Mihkel on iseseisvat elu alustanud. Kas teil on plaanis endale uus elamine soetada?
Karita ja Mihkel elavad eraldi, Aleksandr ostis neile korterid kesklinna, nende kodurajooni, kus nad olid koolis käinud ja suureks kasvanud. (Aleksandr on kasuisaks nii Karitale kui Mihklile, kes on sündinud Terje eelmistest abieludest. - toim)
Loomulikult on meie kodu nüüd meie perele suureks jäänud. Plaanime järgmisel aastal uue maja ehitust.
 
Kas Aleksandril on Eesti kodakondsus?
Aleksandr ei ole Eestis sündinud, ta saabus koos vanematega päris titana. Käis siin lasteaias, lõpetas koolid. Kõrgemasse sõjakooli endises Nõukogude Liidus oli meeletu konkurss, väga heade õpitulemuste tõttu pääses sinna Eestist vaid kaks õppurit - Aleksandr ja üks eesti poiss. Ka lõpetajate hulgas oli Aleksandr üks parimaid ning ta saadeti teenistusse Saksamaale. Saksamaal sai Sass aru, et armee ei ole ikkagi tema jaoks, ja naasis Eestisse. Kuid saatuslikud sammud olid tehtud. Eesti Vabariigi seaduste järgi ei anta kodakondsust välisriigi armees teeninutele. Aleksandrilt oli võetud võimalus saada Eesti kodanikuks, hoolimata sellest, et tal ei ole muud kodumaad peale Eesti.
 
Tohib Aleksandr üldse Eestis abielluda?
Tegelikult ei pea abiellumiseks kodakondsust olema. Ükskord välislähetuses viibides lugesin juhuslikult uudistest, et seadus on muutunud ja et nüüd on ka sõjaväelastel võimalus kodakondsust taotleda. Nad peavad eelnevalt viis aastat sünnijärgse eestlannaga abielus olema. Mul oli hea meel, et mul tekkis võimalus tasuda Sassile kõige hea eest, mis ta mu perele on teinud. Andsin talle lubaduse, et kui me isegi riidu läheme, pean temaga nõutud viis aastat abielus vastu.
 
Kirjelda palun päeva, mil te Aleksandriga end registreerida lasite?
Õnnepalees oli üks noorpaar registreerimisest loobunud. Meile sobis see hästi ja nii me sõlmisimegi oma abielu mu sünnipäeval, 19. oktoobril kaks aastat tagasi, ainsaks tunnistajaks väike Alex. Alexandr võttis pärast registreerimist mu perekonnanime ja on nüüd Aleksandr Aru. Praegu teeb ta eksameid ja me lihtsalt naljatame, et pulmad jäävad ära, kui Sass ei saa 20. juunil põhiseaduse ja 29. juunil eesti keele taseme-eksamit tehtud.
 
Millal end ristida lasid?
Ristimine toimus 16. aprillil Aleksander Nevski katedraalis. Sel päeval on Mihkli sünnipäev. Mulle meeldib, kui tähtpäevad on seotud.
 
Miks teid Aleksandriga pulmapäeval kaks korda õnnistatakse?
Kuna me Aleksandriga oleme mõlemad õigeusku, siis toimub laulatus Toompeal Alesander Nevski katedraalis.
Et pulm on kakskeelne, siis on minu soov, et Kalvi mõisas õnnistaks meid ka Eesti luterliku kiriku vaimulik. Minu unistuseks on pargiõues toimuvale tseremooniale saabuda nagu muinasjutus - väikeste lilleneiude saatel mõisatrepist alla laskudes. Mul on kaks imekaunist pruutneitsit oma perekonnast võtta - nelja-aastane õetütar Mirt ja kuueaastane vennatütar Annika.
 
Kuhu pulmareisi plaanite?
Pulmareisiks pole ilmselt aega, aga meil on võimalus augusti lõpus koos töö asjus Pariisis messil olla. Aleksandr lubas valida hotellis kõige kõrgema korruse toa, mille rõdul saame päikeseloojangut nautida.
 
Sa oled loomult maksimalist ja soovid, et kõik oleks kõige parem. See eeldab materiaalset kindlustatust. Kui palju te pidu maksma läheb?
Jah, ma olen maksimalist ja leian, et minu vanuses vähemaga piirduda oleks imelik. Mulle meeldib, kui kõik on täiuslik, kui asju korraldavad oma ala profid. Üks valge pika kleidiga pidu võiks ju elus olla. (Terje kaks eelnevat abiellumist on olnud tagasihoidlikud registreerimised. - toim) Ma ei soovi rääkida peoga seotud kuludest ja kategooriliselt keeldun summasid nimetamast. Aga võite olla kindel - ma olen seda väärt!
 
 
Hõrgutised: 180 000!
Külalistele pakutav eine on parimast parim. Mõisa peakoka Margo Larionovi sõnul koostati menüü kõige hõrgumatest roogadest, mida neil on pakkuda.
«Me soovisime midagi väljapeetut ja tõeliselt pidulikku, et laud oleks soliidne,» ütleb Terje.
Eelroaks kantakse lauale praetud jänesemaks šampinjonidega, grillitud hiidkrevetid ning röstitud punahirvefilee küpsetatud kirsstomatitega. Pearoaks pakutakse Chateaubriand-kartuli-kitsejuustuterriini ja calvadosekastmega. «See on Kalvi kokkadel alati väga hästi õnnestunud,» kiidab Terje. Magustoiduks antakse granaatõuna-kreembrüleed.
Mitmekorruseline pulmatort on samuti Kalvi kokkadelt, külalised saavad maiustada kohupiima-martsipanitordiga, mida kaunistavad eluslilled.
Kui põhitoit on söödud, siis saab peorahvas öö läbi erinevate suupistetega buffet's keha kinnitada. Kuna menüüsse on valitud vaid kõige kallimad road ning külalistele pakutakse ka hommikusööki, siis kujuneb toitude hinnaks kokku ligi 180 000 krooni!
 
Luksuslik Excalibur
Pärast laulatust Nevski katedraalis istub pruutpaar eksklusiivsesse Excaliburisse, et peokohta sõita.
Auto varustusse kuulub valge nahksisu, katuseluuk, baar, LCD-teler, DVD-, MP3- ja CD-mängijad, külmik ja palju muud. Excaliburi tunniüür on 3000 krooni, kolmetunnine autosõit maksab 10 000 krooni. 80 külalise jaoks on renditud transport firmalt Hansabuss ja see läheb maksma umbes 14 000 krooni.
 
Mõisa rent: 90 000
Terje tegi peopaiga broneeringu kaks ja pool aastat ette.
«Ma sain kolmandal veebruaril 2006. aastal Kalvi mõisast vastuse, et nad ei saa teha broneeringut kuupäevaks 07.07.07, sest päev oli juba hõivatud.» Kuna Terjel polnud kusagile kiiret ja ta soovis, et nii eriline sündmus toimuks väga erilisel päeval, siis leppis ta numbrikombinatsiooniga 08.08.08.
Kalvi mõisa rent poolteiseks päevaks koos piduliste majutamisega läheb maksma 90 000 krooni.
«Kõik külalised majutame ära ja majutuskohtade arv oligi see, mis sai külaliste arvu juures määravaks,» ütleb Terje. Ta oleks neid meeleldi rohkem kutsunud.
Pruutpaar veedab pulmaöö mõisa kõige kallimas, Royal sviidis. Seal olemist reklaamitakse kui kuninglikku naudingut kuninglikus õhkkonnas. Royal sviidist avaneb kaunis vaade üle mere ja metsade, seal on eraldi elu- ja magamistuba. Lõõgastuda saab nii kamina ees kui ka mullivannis. Külalised majutatakse tubadesse, mis ei jää esinduslikkuselt sviitidele alla. Kutsutuid tervitatakse mõisa vastuvõtusaalis tervitusjoogi ja suupistetega.
 
 
Kaunistused: 90 000
Terje on oma unistuste pulmi planeerinud juba kaks aastat ning suurim abiline selle korraldamisel on talle olnud Triin Loit firmast Annilill. Peo üldiseks gammaks on kuldne, elevandiluu, valge ja roheline.
Triin ütleb, et need tulevad tõesti erilised pulmad. «Kindlasti on need ka kallid pulmad, aga lõpuks teevad peo ikka inimesed ise ja mitte sisseostetud väline pool.»
Triinu abil otsustati ka kingisoovid, milleks on portselannõude kaupluses Villeroy & Boch avatud kingituste nimekiri.
«Terje sooviks oli, et külaliste kingitud nõudest saaks kokku kaunis ja luksuslik serviis, mis jääb meenutama nii tähtsat sündmust ning on väärt pärandada lastele ja lastelastele,» sõnab Triin.
Koos Terjega leiutas Triin ka superandekad kutsed - see polegi tavapärane kaart, vaid väike šampusepudel.
Peoruumide kaunistused kavatsetakse tellida firmalt ShiShi. Autokaunistused, pruudikimp ja pruutneitsite lillekimbud valmivad Annilille floristide käe all. Kõikide kaunistuste ja lillede hinnaks võib kujuneda 90 000 krooni.
Pruutpaarist teeb ilufotod tippfotograaf Diana Unt, kelle teenuse hind on 10 000 krooni. Peopäeva jäädvustab videolindile Kullar Viimne, kelle täispakett ehk filmimine ja hiljem pulma-DVD koostamine maksab 14 000 krooni.
 
Rõivad: 100 000
Terje paneb suurt rõhku peorõivastele. Need valmivad koostöös tippdisainer Tiina Talumehega, kelle nõelasilmast on tulnud näiteks ka suusakuninganna Kristiina Šmigun-Vähi pulmakleit.
«Nii minu laulatuskleit, Aleksandri ülikond kui ka poja Alexi riietus on värvilt loodusvalge,» ütleb Terje.
Kleidimaterjaliks kasutatav luksuslik pits telliti Inglismaalt ning selle meeter maksab 2435 krooni.
Laulatusel katab Terje pead pitsist rätik, sest vene kirikus peab naise pea olema kaetud.
«Pärast laulatust ja kirikust lahkumist võin räti ära võtta. Loori ma loomulikult ei kanna - olen juba kaks korda abielus olnud - ja juuksur lubas mu juuksed kaunistada elavate lilledega,» kergitab Terje oma soengult saladuseloori.
Teise päeva hommikul kannab Terje pikka päikesekollast kleiti, millel on satiinist aluskleit ja peal õrn sifoon.
Terje kiidab Talumehe moestuudiot, kust saab tellida ka kleidiga toon-toonis kingi. «Kleidiga sama kingavärv saadakse käsitsi värvides,» teab ta.
Ühed kingad on Terjel juba tellitud, ja kui need sobivad, tellib ta ka varukingad.
Väiksemate aksessuaaride järele lendab Terje aga Itaaliasse. Sealt on plaanis osta ka Aleksandri ja poeg Alex Ericu särgid, traksid, lipsud ja kingad.
Aleksandri ja Alex Ericu ülikonnad õmbleb tipprätsep Marco Lerman.
Kuna Terje ostis rõivad väikestele lilleneiudele, Mihklile ja Karitale siis võib pulmagarderoobi hind olla 100 000 krooni. Ainuüksi Terje kleitide materjalid maksavad mitukümmend tuhat kooni.
 
Kuum show
Pruutpaar on hoolitsenud ka kõrgetasemelise meelelahutuse eest. Nii on pulmalistele koostatud mitmekesine programm, mida juhib konferansjeena Eduard Toman. Peolt ei puudu ka tuleneelajad!
«Oleme Aleksandriga mõlemad suured muusika- ja teatrihuvilised. Käin koos Sassiga hea meelega Vene Draamateatri etendustel ning hiljaaegu istus Sass minuga Estonia teatris ja kuulas vapralt saksakeelset ooperit «Wallenberg»,» räägib Terje.
Kuna pulm on kakskeelne ja Toman valdab vabalt nii eesti kui vene keelt, siis sobib ta pulmavanaks ideaalselt. «Eduard Toman on suurepärane laulja ja näitleja. Nüüd, koos temaga pidu korraldades adusime, et tegu on ka ääretult meeldiva inimesega.
Ka oli ettekujutus pulmapeost meil täiesti sarnane - ei mingeid labaseid mänge, tantsuks kindlasti elav muusika jne,» kiidab Terje.
Kuna tegemist on tippnäitlejaga, siis on tasu soolane, küündides paarikümne tuhande kroonini.
Muusikalise meelelahutuse eest vastutab Olav Ehala oma bändiga, mille tellimishind on 40 000 krooni. Tervituste ja õnnitluste vastuvõtmise taustaks mängib kvartett, mille hind on üle 10 000 krooni. Peo avab üllatusesineja, kelle isikut hoitakse rangelt
saladuses. Algselt oli erikülaliseks kutsutud Anne Veski, kelle Terje oli koos ettemaksuga broneerinud juba aasta tagasi. Kaks ja pool kuud enne pulmi teatas aga Veski ootamatult, et ta sõidab hoopis Prantsusmaale ega saa pulmas esineda, ning tagastas ettemaksu. Terjel ja ta pulmakorraldajal Triin Loidil on sellest ütlemata kahju, sest Veski oli peigmehe erisoov.
«Aleksandr on ta tõeline fänn ja austaja. Kui ma
uudist kuulsin, siis olin täitsa õnnetu - kuidas ma seda Sassile ütlen?» meenutab Terje.
Võimsa tule-show eest hoolitseb Trikivabrik ja selle hind ei jää uhke ilutulestiku omale alla.
«Kuna me soovime tule-showd hilisel kellaajal pimedas, siis ei saanud me ilutulestikku võtta, sest pärast ühtteist õhtul pole enam lubatud pauku teha. See-eest on meil väga lahe tule-show koos tule-skulptuuride ja tuleneelajatega,» paljastab Terje.
 
Rubiinid ja teemandid
Eraldi vaatamisväärsuseks kujuneb Terje ehtekomplekt, mis koosneb Madagaskarilt pärit rubiinidest ja teemantidest. «Gemmoloog Heli Kuulman leidis need Šveitsis messil käies ning nüüd on ilukivid Eestisse jõudnud,» avaldab Terje.
Heli Kuulman on koostöös ehtekunstnik Anneli Tammikuga valmistanud ehteid ka presidendiproua Evelin Ilvesele. Nendest kõige värskemat võis näha vabariigi aastapäeva pidulikul vastuvõtul.
Kuulmani sõnul on Terje ehtekomplekt väga haruldane ja eksklusiivne.
«Ainuüksi ühekaraadise rubiini hind on umbes poolteist tuhat eurot,» Heli Kuulman. Terje ehtekomplekti ehib viis 15karaadist südamekujuliseks lihvitavat rubiini, millest kolm on kaelakees ja kaks kõrvarõngasteks.
«Rubiin on maailma üks kalleimaid vääriskive, ta on tõeliselt kuningliku värvigammaga,» lisab Kuulman. Praegu on ehted valmimisjärgus ning rubiinid lihvimisel.
«Eestis võiks selline komplekt maksta umbes veerand miljonit krooni,» avaldab Kuulman. Ta teeb seda erandkorras Terje Aru loal. «Kuna tellitud ehted on tavaliselt ekstrahinnaga ja väga luksuslikud, siis me ei avalda nende omanikke ega hindu. Eestis pole siiani nii täiuslike rubiinidega komplekte tehtud.»
Abielusõrmused tellis pruutpaar Aurumi kullassepaärist. «Kui valisime sõrmuseid, siis hakkas mulle sobiv variant kohe ühest saksa tipptasemel juveelifirma kataloogist silma ja me täiendasime seda veidi,» räägib Terje. Väljavalituteks osutusid kõrgeima prooviga (750) kollasest kullast sõrmused, mida ehib 12 teemanti.
«Nii Aleksandri kui ka minu sõrmusel on 12 teemanti, mis on paigutatud lainelisse süvendisse, nii et kokku 24 teemanti,» räägib Terje.
Kuulmani sõnul on tegemist absoluutse Euroopa tipptasemega. See aastast 1862 tegutsev Saksa firma ongi pühendunud üksnes abielusõrmuste tegemisele. Kuna firma sõrmuste hinnad on väga kopsakad, siis käiakse vahel nende näidistest lihtsalt šnitti võtmas, et teha odavamaid koopiaid.
«Sõrmuste koguhinnaks on umbes 50 000 krooni. Hind on just kivide pärast nii kõrge,» ütleb Kuulman.