"Lõõpides olen öelnud, et ega ma ikka õige mees ei ole, sest olen oma elu elanud ühe naisega. Õigeks meheks peetakse seda, kes vahetab naisi, ent mina seda ei ole," sõnab Eesti tuntuim lastearst ja toitumisspetsialist Adik Levin. 

Toitumine on uus religioon ja selle jutlustajad uued jumalad. Jõulupühade eel külastasime toitumisspetsialist Adik Levinit (75). Tuntud lastearst, kes sai toitumisteraapiaga oma diabeedi kontrolli alla, soovitab uusaasta lubadusi tehes kuulata oma keha, mitte uskuda imedieete või teisi imeasju.

Talvine päike heidab doktor Levini Õismäe korteri rõduaknast tuppa kahvatut valgust. Madalalt liikuv päike peegeldab tagasi tohtri kümnetelt aukirjadelt, medalitelt ja fotodelt, millest ühel kätleb ta president Arnold Rüütli, ja teisel Hillary Clintoniga. Vestluseks on tohter varunud kolm tundi. Seejärel läheb ta hiina meditsiini arsti Rene Bürklandi loengusse.

"Selle noore doktori teadmisi ja oskusi hindan ma kõrgelt. Alternatiivsete võtete sidumine kaasaegse meditsiiniga on tervise võti," märgib doktor Levin. 

Inimesed armastavad lugusid, mitte statistikat. Teie isiklik imeline tervenemine toiduteraapia abil on tõstnud teid arstina suisa pooljumala seisusse. Teie jutlusi kuulatakse ja raamatuid ostetakse. Miks? 

Toit ja toitumisharjumused on muutunud kardinaalselt. Vaadake, millise hooga tõuseb inimese eluiga ja sellega ka krooniliste haigete inimeste hulk, mis on kurioosne ka noorte hulgas. Ülim aeg on rääkida individuaalsest lähenemisest. Elukvaliteet sõltub elustiilist. Täna esitletakse mind kui toitumisspetsialisti, ent ma olen arst, kes on lõpuks aru saanud, et arstid ei tea toitumisest tuhkagi. Mu elutöö on ema ja lapse kontakt.

Koos oma kolleegidega rajasime Tallinna Lastehaiglas uue suuna vastsündinute ravimises, lubades emadel haiglas ravi vajavate vastsündinute juures viibida ööpäevaringselt 24/7. Tollal oli see harukordne kogu maailmas ja nii imelik kui see ei ole, peetakse mind selle suuna rajajaks. Käisin seda tutvustamas üle maailma, nii nõukogude süsteemis kui Läänes. Olen esinenud kõikidel kontinentidel ja pärast kolmekümmend aastat võin öelda, et minu õpetusest on olnud kasu. Lõpuks on aru saadud, et vastsündinu tervenemise juures on lisaks meditsiinile määrava tähtsusega ema lähedus. Hiljuti Budapestis toimunud lastearstide kongressil rääkis Kanada professor Shoo Lee Eestist, Tallinna Lastehaiglast ja Levinist kui humaanse vastsündinud meditsiini initsiatiivi autorist. Mul on väga hea meel, et minu elutöö ei läinud tühja ja tunnustus on tulnud mulle eluajal. 

Täispikka intervjuud Adik Leviniga loe värskest Kroonikast!