Alanud aasta on toonud TOM CRUISE\'ile vaid ängi, masendust ja meeleheidet. Pärast skandaalseid paljastusi sisaldava eluloo ilmumist on muu hulgas ohus ka tema karjäär ja tõsiseltvõetavus.

  Tom Cruise (45) on mees, kes endas ei kahtle. Kriitilistel hetkedel sooritab ta langevarjuhüppeid, kihutab mootorrattaga või hüppab sohvadel. Kuid praegu ei aita teda isegi ettevõtlikkus. Hollywoodi superstaari lähikondlased kurdavad, et tal on unehäired ning aeg-ajalt ta isegi nutab - põhjustades stressi oma noorele abikaasale Katie Holmesile (29).
Cruise'i hingeline kriis sai mõni nädal tagasi uue hoo, kui internetti imbusid videofilmid, millel Tom kiidab saientoloogia maailmaparandavat väge. Veidi enne seda jõudis müügilettidele tema skandaalihõnguline elulugu Tom Cruise: An Unauthorised Biography, mille on kirjutanud Briti staaride biograaf Andrew Morton. Tagatippu on Tom pidanud üle elama teate eksabikaasa Nicole Kidmani rasedusest ning võitlema üleliigsete kilodega, mis sunnivad teda tihti nädalateks koduseinte vahele varjuma.
 
Tom kui maailmapäästja Ühel neist videofilmidest pajatab Tom filmi Mission: Impossible tunnusmuusika taustal, kuidas saientoloogia võib päästa narkomaane, rehabiliteerida kurjategijaid, tuua maailma rahu ja ühendada kultuure. «Nüüd on õige aeg,» teatab ta, tõotades pühalikult oma usulised veendumused massidesse viia. «Ma teen, mida suudan, ja ma teen seda nii, nagu ma kõike teen,» jahvatab ta. «Ma ei tee midagi poolikult.»
Teine video räägib Tomi ennastsalgavast võitlusest psühhiaatria ja ravimifirmadega.
Cruise'ile on piinlike filmilõikude lekkimine avalikkuse ette raske hoop. Lootis ta ju, et rahvas on unustanud tema sohvadel hüppamise intsidendi 2006. aastal Oprah Winfrey show's, kus ta kuulutas igavest armastust «hurmava» Katie Holmesi vastu. Samuti ei taha ta enam mäletada raevukat sõnavõttu sünnitusjärgse depressiooni teemal, mis tema karjääri peaaegu purustas.
«Tom kaotas kogu oma naispubliku ja suurema osa meespublikust,» ütleb Paramounti meediaboss Sumner Redstone. «Naised hakkasid teda vihkama.»
See video ja Mortoni raamat ilmusid välja kõige halvemal ajal. Tom tahab kindlustada oma seksisümboli ja Hollywoodi superstaari imagot, kuid üritus ei kanna vilja. Isegi laialt kajastatud pulmad Katie Holmesiga pole päästnud teda lootusetu veidriku oreoolist.
 
Tütar Suri saamislugu Üks Mortoni raamatu kõike salvavamaid peatükke räägib sellest, et paljude saientoloogide arvates viljastati Katie saientoloogiakiriku kadunud looja L. Ron Hubbardi külmutatud spermaga, mille tulemusel sündis Suri.
«See on haige, solvav ja väga rahutukstegev väide,» ütleb üks Tomi lähikondlane. «Kuidas saab keegi sellist asja kirjutada mehe kohta, kel on kolm last?»
Mudaloopimisel on üsna tõsised tagajärjed. Möödunud kuul, kui esilinastus Tomi uus Iraagi sõja teemaline film Lions for Lambs, ei tormanud massid kinno. Filmile on kulutatud üle 100 miljoni dollari. USAs tõi see sisse vaid 14 miljonit, Suurbritannias kolm miljonit dollarit. Tom ei tea enam, mis tema karjäärist saab.
Katie uue filmi Mad Money esilinastusel nägi Tom välja tüsedam kui tavaliselt, mis sest, et ta oli kõvasti dieeti pidanud. Õnneks on tal alati käepärast Itaalia Brioni rätsepate hallid ja mustad ülikonnad, mis varjavad oskuslikult vööle kuhjunud rattakumme.
 
Suured saladused ja valed Mortoni raamat räägib sellest, kuidas saientoloogiakirik valitseb Tomi kõiki eluaspekte. Eraeluskandaalide koha pealt jääb teos pisut lahjaks. Igatahes ei leia me sealt kinnitust kuuldustele Tomi homoseksuaalsusest. Suvel kuulutas Morton oma tutvusringkonnas, et tema käsutuses on plahvatusohtlik materjal, mis «laseb kassi tuvide sekka». Võimalik, et kirjastus St. Martin's Press valis teadlikult kohtuasjade vältimise tee. Võimalik, et Mortonil nappis vajalikke fakte, mis sest, et ta palkas isegi endise pornostaari Paul Barresi homokuuldustele kinnitust otsima. Barresi on tunnistanud, et ta vestles ühe meesmodelliga, kes väitis 1990ndate lõpus, et tal oli Tomiga homoseksuaalne suhe. Paraku ei tahtnud too mees seda lugu enam üles tunnistada. Teist meest, kel oli samalaadne lugu rääkida, et pidanud Barresi «usaldusväärseks».
 
Tähtis kirikutegelane Niisiis räägib raamat põhiliselt Tomi pühendumusest saientoloogiale, mille kohaselt jagame me oma maamuna teetanite-nimeliste tulnukatega. Samuti on palju juttu Tomi sügavast sõprusest kiriku juhi David Miscavige'iga. Cruise ja Miscavige on praktiliselt lahutamatud 1980ndate keskpaigast saadik. Miscavige oli peiupoiss Cruise'i ja Katie Holmesi pulmas. Intensiivne, lühikest kasvu ja raevukas Miscavige on nagu Tomi peegelpilt. Mortoni andmeil on Cruise saientoloogiakiriku hierarhiaredelil Miscavige'i järel teisel kohal. Nii selles kui ka raamatu muudes «paljastustes» - et Cruise püüab saientoloogide ridadesse värvata perekond Beckhamit, et enne Katie Holmesi «ärarääkimist» üritas ta lepingulisse armusuhtesse meelitada näitlejatar Jennifer Garnerit ja et tema eksabikaasa Nicole Kidman kardab saientoloogiakirikut nagu tuld - pole midagi uut, pealegi on paljusid neist väidetest juba korduvalt ümber lükatud.
Cruise'i leeris on raamat sellegipoolest põhjustanud pahameeletormi. Cruise'i advokaat usub, et kui nad autori ja kirjastuse kohtusse kaebavad, võidavad nad kindlasti. Samas leidub ka neid, kes usuvad, et Cruise'i tiim peab raamatut töövõiduks - tõeliselt skandaalne materjal ju trükki ei jõudnud.
Niisiis ei toonud 2008. aasta algus Cruise'ile midagi head. Ainult aeg teab, kas tal õnnestub oma karjäärile jalad alla saada - ja vabaneda topeltlõuast.