TULLIO LIBLIKUL probleeme jätkub. Armukolmnurk, tüli äripartneriga ja kõige hullem — ärimees on organite uurimise all. Kõigest hoolimata üritab mees säilitada optimismi ja tervet mõistust.

Kohtume Tullio Liblikuga Kuressaare kesklinnas büroohoone kõrgeimal korrusel. See on Saaremaa pealinna esimene maa-aluse parklaga maja. Tullio on kohtumisele kaasa võtnud oma äripartneri, A&A Kinnisvara juhi Aivar Villemsoni. Nii algab jutt hoopis lumelauaga sõitmisest, sest Villemson on heli-skyingu fänn.
Aega on meil alla tunni, sest kohtumisele järgneb igareedene Saaremaa Rotary klubi lõuna, mille järel suundutakse Saaremaa golfiklubi nurgakivi panekule.
Tullio ja Aivar on optimistlikud. Golfiväljak meelitab uusi kliente saarele ja elavdab kinnisvaraäri.
Juba järgmisel suvel sõidavad kaks lennukompaniid Stockholmist Saaremaale, Air Baltic jätkab Kuressaare–Riia liinil. Ärimaastik ergastus, kiidavad mehed. Kõik see jutt on vaid eelmäng keerulisematesse teemadesse, mida pigem tahetakse arutamata jätta.

Kuidas neljatähelise hellitusnimega organisatsioon kiusab?
Ma käisin seal paar teisipäeva tagasi. Nad ei ole kiuslikud, nad on korrektsed. Nad ei küsi tehingute kohta, vaid esitavad kahtlustusi. Ma loen kirja pandud kahtlustused läbi ja annan allkirja, et olen tutvunud. Küsitlust ei toimu.

Kaua surutist talud?
Surutis muidugi on, aga see on individuaalne ja põhineb meie elukogemusel ja meie arusaamadel.

Kas maadevahetuse teema jõudis meediasse 2006. aasta sügisel, kui teid vahistati?
Meediasse jõudis teema varem ja see ongi meedia algatatud kampaania. Sealt jõudis see kaitsepolitseisse. Nüüd on teema seal, kus see on. 3. oktoobril 2006 oli ka meie majas aktsioon. Kaitsepolitsei töötajaid oli siin rohkem kui ühel käel näppe.

Kas jõustruktuuride sekkumine tuli üllatusena?
Minuga ei oldud varem vesteldud. Samal päeval vaadati üle ka Merko Ehituse ja Einar Vettuse kontor. Mind ennast ei olnud kohal. Ma olin samal ajal Sitsiilias.

Millise erakonna või klubi kontorist lekkis teema meediasse?
Ma ei tea, kes selle teema välja mõtles, kuid koordineeritust võiks tuvastada. Seal võis taga olla ka seltskond, kes tahtis maid vahetada, aga ei saanud. Neid inimgruppe oli rohkem, kes olid kibestunud ja tahtsid luua pretsedenti.

Sind viidi ka Rahumäe arestikambrisse. Kaua sind kinni peeti?
44 tundi.

Millised mugavused su kongis olid?
See oli kahekümneruudune ja neljakohaline, aga mina olin viies, kes sisse astus. Magamiskohti enam ei olnud.

Kes seal ees oli?
Hulk toredaid inimesi. Me seal tutvusime. Nad ütlesid enda kohta lihtsalt: A mõ zdes vsje kriminaalõ. (Meie oleme siin kõik kriminaalkurjategijad. — P.K.) Muidu olid jube sõbralikud vennad. Üks oli seal üle kuu aja olnud. Neil oli kaks narivoodit. Mina pidin seal ühes nurgas porolooni peal magama. Ühele toodi õunu ja see ütles lahkelt: Berii jabloki, vitaminõ naado kuušat. (Võta õunu, vitamiine on vaja süüa. — P.K.)

Sulle toidupakki ei toodud?
Paki toomisega oli jama. Pakke saab tuua eelregistreerimisega. Kristel läks kohvikust läbi, ostis head ja paremad asjad ära ning mõtles, et toob mulle, aga siis sattus väravasse. Sealt öeldi, et järgmine võimalus on novembri teisel poolel.

Kas kriminaalid liiga ei teinud?
Meil oli seal normaalne elu.

Mihhail Hodorkovski loos on meenutatud, et mingi Kaukaasia grupeering helistas koheselt vanglast mehe advokaadile ja kandis ette, et muretsema ei pea, et Mihhail on kaitse alla võetud. Sinu eest nii hästi ei hoolitsetud?
(«Rahumäel on nii liikuv seltskond, et seal selliseid asju ei ole. Seal ei hoita väga kaua,» teab Aivar Villemson vahele torgata.)
See tüüp, kellega mina istusin, oli olnud üle kuu.

Sinu saatusekaaslane, Merko Ehituse juht Toomas Annus kurtis ajakirjandusele, et probleemid hakkavad mõjuma perekonnale ja ta naine põeb süvenevat jälitusmaaniat. Kas sul seda muret ei ole?
Ma saan oma naiste ja lastega väga hästi läbi. Meil selles mõttes probleemi ei ole.

Kus sul pere on? Kuidas sa seda kahe naise kolmnurka majandad?
Me saame praegu väga hästi hakkama. Üks naine ja kolm last on Saaremaal ning üks naine ja laps on Tallinnas.

Kõik respekteerivad üksteist?
Arvan küll.
(Linna peal räägitakse koguni, et kord käis Tullio Hansapanga vastuvõtul kahe naisega — vasakul käel Valvi ja paremal käel Kristel. – P. K.)

Kas Saare naisel Valvi peaks olema rahulikum? Kui mees on pikalt pealinnas, siis ta vähemal ei hulgu mööda ööklubisid ega muid urkaid? Naine teab, et oled Kristeliga?
Ma usun küll, et praegu on respekt olukorra suhtes olemas.

Kas naissuhted on mingis suunas arenemas? Lahutus, uus abielu?
Sellist plaani mul ei ole. Olen olukorraga ülimalt rahul.

Miks?
Miks ma ei peaks rahul olema?

Mis juhtus? Kas abielu väsis ära ja otsisid värskendust?
Noh, küsimus on selles, kas rutiin poeb sisse või ei poe. Olen mitmes valdkonnas olnud suhteliselt aktiivne, seega rutiini ei saagi väga tekkida. Sündmused arenesid ja ma käisin sündmuste arenguga kaasas. Kui sa võtad kas või tänase seisundi, siis me ei suuda kõiki protsesse lõpuni kontrollida. Protsessid haaravad inimesed oma võimusesse ja täna ei saa öelda ühegi inimese või organisatsiooni kohta, et nad suudavad kõike lõpuni kontrollida.
On sul oma versioon, mis juhtuma hakkab?
Siin ei ole mõistlik ennustusi teha. Kui mõelda majanduselu, siis edukus põhineb sellel, kui hästi inimene ja ettevõte suudavad muutustega kaasa minna.

Kui paindlik sa oled?
Tänaseni oleme suutnud hakkama saada, edasise suhtes ei saa pead anda. Me lõpuks oleme kõik inimesed. Robot ei ole keegi. Ka ei suuda me end programmeerida. Inimtunded on inimtunded. Eluvõitlus on karm. Mingi madin on kogu aeg käinud. Kui mõni tuhat aastat tagasi löödi lihtsalt kaikaga pähe, siis hilisemal ajal on lisandunud igasuguseid relvi. Tänapäev on kaasa toonud infosõja ja inimestevahelise võitluse ülekandumise ajakirjandusse.

Ütled, et kõik on võimuvõitlus? Olgu siis sihiks raha või võim?
Kõik on inimlike nõrkuste küsimus. Kellele mingit võimu on vaja. Kellele poliitilist, kellele raha võimu. Ja kui inimene on hirmunud, siis ta teeb vigu.

Sa olla maavahetusega võitnud 17 miljonit krooni?
Minu ärialane tegevus on kõik ettevõtetes ja need bilansid on kättesaadavad. Tõenäoliselt räägitakse selles valdkonnas Saarte Investeeringutest.

Kas numbreid ütled? Näiteks kui palju sa pankadele võlgu oled?
Vaata bilansist järele. Kas number on täpne või ei ole seda üldse. Peast küll ei oska ma öelda.

Kas kahtlustuse sisu on mingi sularaha liikumine?
Tänapäeval võib hüve andmine olla mingil muul kujul, nagu teame meediast.

Nagu soodne korteri rent?
See on väga kentsakas, kuidas Ester Tuiksooga seotud mingisugune juhtum seostatakse maadevahetusega. Väga kummaline, sest Ester Tuiksoo ei ole maadevahetuse protsessis kunagi sõna kaasa öelnud. Ja kui meedias on suured pealkirjad, et kaitsepolitseis kuulati Ester Tuiksoo üle seoses maadevahetustehingutega, siis sellise seose loomine on meelevaldne. Kui sa vaatad loodud kuvandeid, siis mingi rühm inimesi on istutatud päti staatusesse.

Ütled, et käib kuvandi loomine. Kuna sina rendid soodsalt korterit Tuiksoole, kes sind ei aita, kas siis hoopis Oliver Kruuda sai midagi soodsamalt. Kas Kruuda annab sulle nüüd kommi?
Vaata, meie laual ei ole ka praegu Kalevi kommid. Need on minu meelest Ukraina kommid (Tullio võtab kommi ja tõdeb, et hoopis Laima kommid... «Ju on ka lätlased ja Rahumaa (Kalevi uus omanik — P.K.)mängus,» üritab Villemson nalja heita.)

Kas ka lätlased on segatud? Küllap vist ka Läti karvane käsi.
Nali naljaks. Olen lugenud, et Jaapani põllumajandusministeeriumi töötajad võtsid endalt elu hotellitoas seetõttu, et neid süüdistati dining winingus ehk tasuta restoranides pralletamises?
Kas Eestis üritab kapo ja prokuratuur luua sarnast pretsedenti?

Minu arust ei ole küsimus ainult kapos. Mul ei ole neile ühtegi etteheidet. Need inimesed on töötanud ja suhtunud korrektselt ning väärivad ainult austust ja lugupidamist, aga sündinud meediakära töötab teatud suunas, luues kuvandeid ja ootusi. Võib-olla meedia ootab midagi. Nagu Toomas Annus on öelnud, on sellise surve alla sattumine ka väga raske koorem kogu perele ja ta pole sellise Eesti Vabariigiga harjunud.

Kus sa siin Saaremaal elad?
Vanamõisas, üksteist kilomeetrit linnast. Mul on ka neli kassi ja kaks hundikoera: Lex ja Ludwig. (Sellele küsimusele vastab Tullio alles golfiväljakul, kui pidu hakkab lõppema. Ta isa, Saaremaa suurimaid hotelliomanikke Prits Liblik ei kiirusta pojaga ühele pildile jääma. Küll aga istuvad Tullio ja Prits Liblik kõrvuti Rotary lõunasöögil. Tullio viskab kildu, ja Prits kiidab poega veidi kõrvalt, öeldes kõige ehtsama Saare huumoriga, et on ikka kaabakas.)

Miks sul kaks koera on?
Sa ei taha ju üksi elada. Need on ühest pesakonnast. Nad valvavad koos maja ja mängivad. Nad on sellised koduhoidjad.

Kuidas Saaremaal inimsuhted on?
Meil on siin kõik sõbrad. Katkutakse siis, kui raha on liiga vähe või liiga palju. Kuid meil Saaremaal jätkub natuke raha kõigile.

Kas keegi ei taha teiselt raha ära võtta?
Tuleb ikka keskenduda lisaväärtuse loomisele, mitte ümberjagamisele. Viimane on ikka revolutsioonide küsimus.

Ja kõik saavad aru, et panused tuleb lauda panna. Teenid ikka nii palju, kui suudad riske võtta?
See on äri põhipostulaat. Selle kohta on lugu. Üks usklik mees palus jumalat, et see kingiks talle raha. Palus korduvalt. Ja üks kord jumal vastas ta palvetele, öeldes, et ole nii hea ja tule vähemalt poolele teele vastu ja osta loteriipilet.

Kas sa oma peret ei kutsunud golfiklubi avamisele?
See on rohkem üritus seotud inimestele: aktsionäridele, golfiklubi liikmetele ja koostööpartneritele.

Mis lastest peab saama?
Vanem tütar Mari õpib EBSis ärijuhtimist, noorem tütar Karolina on 10. klassis ja poeg Tambet 7. klassis Saaremaa ühisgümnaasiumis.

Isa äriimpeerium tuleb ju ühel päeval üle võtta?
Pretendente jätkub.

Kelle telefonikõnet sa ei taha vastu võtta?
Siiani olen kõik kõned vastu võtnud. Vaid varjatud numbreid ei võta vastu. Usun, et silmapiiril ei ole suuremat krahhi.

Isegi mitte kinnisvarakrahhi?
Kinnisvarakrahhist rääkides mõtleme mingit kuvandit, mida isegi ei üritata defineerida. Praegu käib suvaliste varjundite andmine.
Ma ei ole peljanud suurelt riskimist, varuvariandid on säilitatud ja pangaga oleme alati kokkuleppele saanud. Annab rääkida ja annab ka kokku leppida.