Ekspeditsiooni, mis leidis aset sel suvel ringkonna lääneosas, korraldas Siberi ühiskondlik riiklik fond Tunguusi Kosmiline Fenomen.

Otsingumarsruut koostati kosmosest tehtud pilti analüüsides, öeldakse pressiteates.

Avalduses kinnitatakse, et ekspeditsiooni käigus leiti tükke, mis uurijate veendumuse kohaselt kujutavad endast muult planeedilt pärit oleva tehnilise seadme blokke.

Lisaks väidavad ekspeditsiooniliikmed, et leidsid niinimetatud põdra — kivi, mida korduvalt mainivad Tunguusi katastroofi pealt näinud inimesed oma mälestustes, ning toimetasid ligi 50 kilo kaalunud kivitüki analüüsimiseks Krasnojarskisse.

Ekspeditsiooni teadusjuht Juri Lavbin leiab, et ekspeditsiooni tulemused annavad võimaluse loota, et sündmuse sajandaks aastapäevaks õnnestub kosmilise fenomeni saladus lahendada.

Tunguusi katastroof kujutas endast ainukordset loodusnähtust: 1908. aasta 30. juunil plahvatas Podkamennaja Tunguska jõgikonnas kosmiline keha. Sündmusega kaasnesid tugev mürin, võimas õhulaine, kohalik maavärin ja õhurõhu muutused. Pärast plahvatust püsis taevas suitsujälg ning gaaside hajumine põhjustas atmosfääri pikaajalise helendumise, mis oli nähtav ka Euroopas.

Katastroofi on selgitatud mitmeti. Põhjendatuima hüpoteesi kohaselt sattus Maa atmosfääri väike komeet, mis plahvatas ja aurustus maapinnast umbes viie kilomeetri kõrgusel.