X-faili-mees DAVID DUCHOVNY’t ootavad ees keerulised, ent huvitavad ajad. Näitleja püüab hakkama saada ilma «Salatoimikuteta».

Kaheksa aastat ebamaiste jõudude jälitaja Fox Mulderina tegutsenud Duchovny (41) ees avanevad uued võimalused. «Salatoimikutega» lõpparve teinud täht pürgib endisest veelgi järjekindlamalt kinolinale. Ehkki ta teab, kui raske on telestaaril filminäitlejate ladvikusse tõusta, usub ta, et on teinud õige otsuse. Ja kui ka kõik peaks untsu minema, jäävad tema elu tähtsaimad inimesed — abikaasa Tea Leoni ja tütar Madelaine West — ikka tema juurde.
Duchovny järgmine kinohitt on eriefektidega üle külvatud sci-fi-komöödia Evolution, kus Duchovnyl tuleb tahes või tahtmata jälle anomaalsete nähtustega rinda pista.

Kas sa ei karda, et «Salatoimikute» järellainetuses hakataksegi sulle pakkuma filmirolle ainult ulmefilmides?
Ma ei usu, et «Salatoimikud» on mind «kasti pannud». Igas valdkonnas tuleb sul välja rabeleda kas edu või siis ebaedu taaga alt. Mina olen otsustanud välja rabeleda nii eduka projekti alt nagu «Salatoimikud».

Kas inimkonna areng on nüüd peatunud?
Ei, ja ma ei usu, et see kunagi peatub. Me areneme pidevalt. Kas nad mitte ei räägi, et varsti kaotame me lõikehambad, kuna meil pole enam vaja saaki püüda? Meile jäävad ainult purihambad. Meie pead suurenevad ja kehad muutuvad väiksemaks. Nii et enne kui see kõik ükskord lõpeb, lähevad asjad päris inetuks kätte ära.

Räägi sellest stseenist, kus sa meile oma tagumikku näitad. Räägitakse, et seal mingeid eriefekte ei kasutatud.
Mulle kinnitati külge tagumikuprotees. Ei, mu tagumik näeb hea välja, see on nagu Hämmastav Täiuslik Tagumik.

Kas Ameerika huumor on kõigi nende tagumikunaljadega alla käinud?
Ei. Ma pean ennast intelligentseks inimeseks, aga mulle meeldivad head peerunaljad. See on inimlik.

Mis on su lemmik magamisasend?
Silmad kinni.

Kõige kummalisem koht, kus oled ärganud?
See on hea küsimus. Kooli ajal sõitsin tundidesse metrooga ning mõnikord jäin magama. Mäletan ärgates seda tunnet, et ma ei tea, kus olen ja mida need inimesed mu ümber teevad.

Vaatad sa neid «Salatoimikute» seeriaid, kus sa ei mängi?
Mõnikord, kui olen kodus. Aga see aasta hakkasid «Sopranod» uuesti jooksma ja kõik vaatavad seda. Ütleksin, et olen näinud kaheksakümmend protsenti «Salatoimikutest».

Kas olid salaja nördinud, et Robert Patrick (Duchovny asendaja «Salatoimikutes» — toim) läks vaatajatele nii hästi peale?
Tahtsin, et seriaal jätkuks ja et kõik saaksid tööd. Soovin neile kõigile edu.

Oled sa «Salatoimikutega» nüüd päriselt lõpetanud?
See poleks minu fännide suhtes aus, kui ma sinna aeg-ajalt vilksatama jääksin. Minu lahkumisega keskendub seriaal muule. Olen küll meelitatud, et fännid seda tahaksid,  aga mulle tundub, et nad austavad Mulderit kui «Salatoimikute» südametunnistust. Ja kui ta tuleks Supermani isa või jumal teab kellena tagasi, oleks see natuke odav.

Kas on raske sellist tööd sinnapaika jätta?
On küll, ja sellepärast jään ma Mulderi järele igatsema. Nii mõnus on, kui sul on oma seriaal.

Kas kartsid, et nad tapavad Mulderi?
Teadsin, et nad seda ei tee, sest nad tahavad ju sellest veel üht filmi teha. Emotsionaalsed küsimused pole seriaali tegemise juures tegelikult nii tähtsad. «Salatoimikute» fännide kohta kehtib kindlalt see põhimõte, et kui annad neile kogu aeg seda, mis nad tahavad, siis nad jätavad seriaali vaatamise katki. Aga kui annad neile seda ühel juhul kümnest, on nad truud.

Kas Gillian Anderson püüdis sind veenda jääma?
Tal on samad mõtted mis mul.
Me oleme sellest rääkinud.

Kas sa ei muretse, et sinu karjääri kõrgaeg on juba möödas?
Iga näitleja peab selleks valmis olema. Asi pole lihtsalt töövahetamises. Iga filminäitleja peab kartma, et ükskord see lõpeb. Vaadake John Travoltat, tema jaoks lõppes kõik, aga ta tuli tagasi. Bonnie Hunt andis mulle parimat nõu: «Sa tuled oma andega ja sa lähed sellega. Meie pole seda annet teinud ja meie ei saa seda sinult võtta. Sa maandud jalgadele.» Pead uskuma, et maandud jalgadele, ükskõik, mida sa ka ei teeks.

Kas läheksid kunagi telesse tagasi?
Never say never. Aga mida ma tõesti enam kunagi teha ei taha, on üks ja sama roll, päevast päeva ja aastate kaupa. See ei tähenda, et ma kedagi teist kehastada ei võiks. Aga lähemas tulevikus ei näe ma seda juhtumas.

Kas abikaasa Tea Leoni on sind kõik see aeg toetanud?
Ma ei tea, kui kauaks ma koju jään. Võib-olla päevaks, võib-olla kuuks, võib-olla aastaks. Vajan aega, et asjade üle järele mõelda. Tea on uhke, et ma nii kaua vastu pidasin, ja ta mõistab mind täielikult.

Kuidas asjad kodus edenevad?
Natuke raske on olnud. Tea on olnud New Yorgis Woody Alleni filmi võtetel. Käisin tal kolmeks nädalaks külas.

Kas te võistlete abikaasaga? Kellele rohkem helistatakse?
Temale helistatakse rohkem, aga need ei ole töökõned. Ma ei usu, et me võistleme. Meil mõlemal läheb praegu hästi ja see teeb asja kergemaks. Raskem oleks siis, kui ühel meist läheks halvemini. Praegu aga pole viga.

Kui vana on teie tütar Madelaine?
Kaheaastane. Tal on praegu jooksmise ja kukkumise faas. Tal on omad halvad hetked, aga muidu on ta suurepärane laps. Mulle meeldib see, mismoodi nad su elu paika panevad.

Kas sa oled kuri isa?
Ei, ei usu. Kui palju ta üldse distsipliinist aru saab? Range ma ei ole ja ma ei usu, et ma selliseks kunagi muutun. Eks näis.

Kas sa mõnikord mõtled rahulolevalt, et elu on ikka suurepärane?
Mõnikord. Sellistel päevadel, kui pole mingeid avalikke esinemisi. Kui on ainult suhte- ja pereasjad.

Kas inimesed küsivad sinult tihti nõu?
Nõu on raske anda. Kõik on seotud ajastamise ja vedamise ja raske tööga. Ütlen ikka, et kui asi meeldib, tuleb seda teha, sest edu ei garanteeri miski. Kui aga teed seda, mida armastad, on kõik edutagi korras.

Välismaa leheküljed toimetanud
AIVE LAURISTE