"Ühtäkki siin punasel glamuurivaibal tundsin, et ehk ma ei käitu nagu üks suur staar peaks. Aga seda ma ju polegi. Vaid väikese Eesti väikesest Kohilast pärit tüdruk. Ja ehk see loomulikkus siis mõjuski," ütleb Eesti taas kord Euroopa suurte maade kõrvale finaali laulnud Birgit Õigemeel.

Eesti hoiab Eurovisiooni lauluvõistlusel head marki. Jätkates tänavu armsa refräänina kord ka seda, et meid esindavad sel ilusate inimeste paraadil armunud paarid, kellelt kohe ka kaunist järelekasvu sündimas. Kolmeteist aastat tagasi oli Eda-Ines Etti kõrval Stockholmis laval-laevas uhkelt Tanel Padar. Aasta hiljem Kopenhaagenis vastupidi. Pluss Dave Bentoni kõrval pilkupüüdvalt lapseootel Maris. Helsingis 2007 oli meil Kroonika kaanele ilus püüda jälle oma Abba-nelik: Gerli Padar enda tantsupoisi Martin Parmasega ning loo autorid Berit Veiber ja Hendrik Sal-Saller. Nüüd, kuus aastat hiljem terendas Eestile jällegi võimalus kuldse neliku kaaneportreeks. Laulja Birgit Õigemeel (24) ja tema elukaaslasest mänedžer Indrek Sarrap, pluss laulu autor Mihkel Mattisen (36) oma elukaaslase Polinaga. Laulu pealkirjaks «Et uus saaks alguse» – kumbki paar seda sõnumit ka tegudega kinnitamas – üks maimuke sündimas oktoobris, ja teine juba kohe juunis. Sestap jättis Polina Malmösse targu tulemata ja Kroonikal jäi plaanitud Abba-portree saamata. Seekord.
Aga peaasi – Birgit ei jäänud poolfinaalis võlgu meie mullusele Otile – lauldes klassikalise euroballaadi finaali – ja sealjuures täiest enda hääle ja sarmi pealt, täiesti tsirkusenumbrite-vabalt!

Birgit, teist nädalat Malmös, kui koduselt sina end siin Eurovisioonil tunned?
Praeguseks juba väga hästi. Ja algusest peale – koduselt. Malmö on sarnane meie Eesti linnakestele. Nii et minul kui Kohila tüdrukul on siin hästi kodune tunne. Vanalinn. Ja see kliima – samasugune kevad nagu meil Eestis.

Sall kaelas, mures hääle pärast?
Jah. Aga siin tean, kuidas ma pean ennast riidesse panema. Oleks 40 kraadi sooja, saaks eestlane, vastupidi, külma. Aga Rootsis on eestlasel väga hea olla.

Ja su ema-isa sõitsid ka siia kaasa elama…
Jah, esmaspäeval. Üks mu kolmest õest ka, oma mehega. Neil oli lähemalt tulla – Amsterdamist. Nad said seal tööd ja kolisid pool aastat tagasi lastega oma elu sinna.