Ralliäss Urmo Aava ja tema abikaasa Henel pole rahul oma Lagedile soetatud kalli ridaelamuboksi ehituskvaliteediga. Õigluse jaluleseadmiseks võtsid nad ette kohtutee.

 
 
Urmot (30) ei rahulda teise korruse põrand - tema massiivne auhinnakapp on selle kaardu surunud. Vigu on teisigi. «Uutel ehitistel on sada häda, ma tõesti ei vaidle ainult ühe põranda pärast. Mul on endal käed küljes ja ma teeks selle korda,» ütleb Urmo.
«Me tulime tellijale vastu. Plaanitud oli laudpõrand, aga klient tahtis parketti,» räägib maja ehitanud Atlas Ehitus Grupp OÜ juht Peeter Raantse. «Parajasti oli ehitusmaterjalide defitsiit ja ehitajad panid põranda kokku 60X120 saepuruplaatidest. Raske kapp surus selle kaardu. Me teeks muidugi korda, kui klient täidaks oma lepingujärgse kohustuse ja tasuks võla Atlas Ehitus Grupp OÜ ees.»
 
Katus koliseb
 
«Ma ei tahaks laskuda üksikasjadesse, kuid probleemid algavad maja kõrgusest, kolisevast katusest ning lõpevad vajuvate teise korruse põrandate ja ajutise veelahendusega. Neid kirjeldab põhjalikult riiklik ehitusekspertiis,» lausub Urmo. «Ma saan aru, et maja kerkis ajal, kui ehitushinnad tõusid pööraselt, kuid tahaks ikkagi korraliku maja saada, sest lõppkokkuvõttes on ju selle ostmiseks võetud laen kopsakas.»
#end#
Aava jutust võib mõista, et ridaelamuboks teda enam ei rahulda. «Ma ei taha maja, mis maksis 1,7-1,8 miljonit ja võib olla mingil hetkel rohkem, mis on väga suure ehituspraagiga ja mille laenu ma maksan mitmekümned aastat. Mina ei taha, tema ei taha, kuidagi tuleb asi lahendada,» lausub Urmo. Nii ei jäänudki tal muud üle kui kohtusse pöörduda.
Aava on ehitusfirmale maksnud üheksakümmend protsenti hinnast, ta on kodu kätte saanud ja sisse kolinud. Vaidlus käib vaegtööde üle, mistõttu Aavad nõuavad hinna alandamist, kahju hüvitamist ja leppetrahvi.
Raantse ütleb, et nad ei ole nõus sellises ulatuses sponsorlusega. «Nad kaebasid meid igaks juhuks kohtusse, et äkki võidavad. Me oleme kliendile igati vastu tulnud. Arvan, et kõik on rahas kinni. Mul on tunne, et klient on oma raha ära kulutanud ega ole võimeline tasuma lepingujärgset ostuhinda. Sisuliselt on perekond Aava Atlas Ehitus Grupp OÜ-le maksmata raha eest ostnud luksust ja palganud advokaadi ning tasunud kohtukulusid,» räägib Raantse.
Urmo vaidleb talle vastu: «Me oleme saanud ebakorrektse asja ja üritame võidelda. Ümbertegemine on kallis, nagu näitab ekspertiisi kalkulatsioon. Asi liigub liiga vaevaliselt. Kui me saime lõpuks istungiaja, siis esimesel korral jäi Peeter Raantse ootamatult haigeks.»
 
Rallit ei sõida
 
Tegemist on kolm aastat tagasi alanud vaidlusega ja asi ei ole enam niivõrd rahas, kuivõrd usalduses ja õiguses, võib mõista Aava jutust. Praegu on Urmo sunnitud puhkusel, sest tema sponsoritel on näpud põhjas. See ei puutu eriti majavaidlusesse, kuid natuke ikkagi.
«Ma üritan karjääri jätkata. Aasta alguses sõitsime veel Norras ja Iirimaal, kuid siis sai toetajatel raha otsa,» ütleb Urmo. «Eesti ettevõtjatel ei lähe üleliia hästi. Head ajad olid rallis kümme aastat tagasi, kus said palgaliseks sõitjaks või siis tasuta peale. Täna on maailmas neli palgalist töökohta rallisõitjatele. Kaks kohta on Fordis ja kaks Citroenis. Ülejäänud maksavad peale. Täna me kandideerime, aga ka meist parematel sõitjatel on tulnud ise raha tuua.»
Aava loodab, et ajad lähevad paremaks ja rallisõit odavamaks. Hetkel tiirleb World Rally Championshipi karussell ilma Aavata, kuid sügisel loodab ta taas roolis olla.
2008. aastal oli tema parim tulemus neljas koht Kreeka rallil. Tänavu veebruaris Aava isegi mõnda aega juhtis Iirimaa rallit, kuid siis tuli saatuslik eksimus, 15 minutiline kaotus parimale ja vilets kümnes koht, mis sponsoreid sugugi ei rõõmustanud.
«Enne Iirimaad oli juba teada, et asi on hapu,» sõnab Aava. Mees lubab spordiga jätkata ja keskenduda maailmameistrivõistlustele, madalamatele liigadele ta ei panusta.
«Lapsi ei ole kavas teha, aga muidu on tervis korras,» märgib Urmo lõpetuseks.