Politseinike poolt tapetud 46-aastase mustanahalise George Floydi surm on toonud mitmel pool USA-s linnatänavatele meeleavaldused. Minneapolisest alanud rahutused on jõudnud ka teistesse USA linnadesse, sealhulgas New Yorki, Denverisse, Chicagosse ja Oaklandi.

Minneapolises on praeguseks protestide käigus põletatud ja rüüstatud kümneid äripindu. Ööl vastu reedet vallutasid protestijad Minneapolises politseijaoskonna, kus töötanud korravalvurid Floydi surma põhjustasid. President Donald Trump ähvardas kasutada rahutuste mahasurumiseks vägivalda.

Floyd suri kinnipidamise käigus. Valge politseinik pani ta käed raudu ja hoidis seejärel mitu minutit põlve ta kaelal. Videojäädvustusel võib Floydi kuulda kaebamas, et ta ei saa hingata.

Praegu veel USA idarannikul Baltimore'i linnas koos perega elav Grete Griffin otsustas kogu kaose sees uurida just oma valgenahalistelt jälgijatelt, kuidas on valge privileeg neile elus kasulikuks tulnud?

Foto: Instagram

Grete sai kiiresti ka mitmeid vastuseid.

"Inimesed annavad mulle rohkem võimalusi," ütles üks.

"Teadmine, et mind ei kuulata kunagi minu nahavärvi pärast üle," lisas teine.

"Ma ei ole politsei pärast kunagi hirmu tundnud."

"Mulle ei ole tööalaselt kunagi minu nahatooni ega välimuse pärast ei öeldud."

"Ma ei tunne igapäevaselt oma elu pärast hirmu tehes normaalseid asju. Nagu trenni tehes."

Sellises toonis läksid Gretele saadetud vastused edasi.

Protestid jätkavad eskaleerumist. Kentuckys Louisville´is toimunud meeleavalduses sai kuulihaavu vähemalt seitse inimest. Sealsed protestijad nõuavad õiglust mustanahalisele naisele Breonna Taylorile, kelle politsei märtsis tema kodus maha lasi.

Denveris filmitud šokeerivas videos näeb autot protestivate inimeste hulka kihutamas. Vaatepilt meenutab 2017. aastal Virginias Charloteville´is toimunud rahutusi. Tunnistajate teatel võis Denveri osariigi assamblee hoone juurest kuulda tulistamist.