UMA THURMAN on lahutusest kenasti üle saanud. Tema elus on uus mees, tal on filmirolle jalaga segada ja oma lapsed on ta täitsa ära hellitanud...

Uma Thurmani (35) rootslannast emal on temaga kana kitkuda. «Ema ütleb, et ma olen kõik ära rikkunud, sest ta on nüüd vanaema ja vanavanemad peaks olema need, kes lapsi hellitavad,» naerab Uma. «Aga selgub, et mina olen lapsed juba nii ära hellitanud, et temal pole enam midagi hellitada jäänud.»

Asjaolu, et viieaastane Maya ja kolmeaastane Roan ei käitu alati viksilt ja viisakalt, Umale muret ei tee. Tegelikult pole Uma elus üldse muresid. Poolteise aasta tagune lahutus abikaasa Ethan Hawke’ist on minevik, pealegi on tema elus juba aasta aega uus mees — maailma seksikaimaks hotelliärimeheks kuulutatud Andre Balazs (48).

Lapsed vabakasvatusel

Laste heaolu on Uma prioriteet. Nad on õnnelikud, terved ja vanemate lahutusega hästi kohanenud. Kui vaid nüüd Uma oma ema Nena sõna kuulaks ja lapsi vähem hellitaks!

«Kardan, et olen nendega liiga leebe,» tõdeb Uma. «Ma ei saa sinna midagi parata! Ma ei saa päris täpselt aru, miks neil distsipliini peaks vaja olema. Tegelikult ei näe ma üldse, et nende juures midagi valesti oleks. Mu poeg teeb küll röögatuid asju, näiteks võtab söögilaua ääres püksid jalast, ja ma tean, et peaksin seda keelama, aga see on nii naljakas, et ma lihtsalt ei suuda! Võib-olla kasvavad neist niimoodi peletised, aga ma ei saa sinna midagi parata.»

Uma ainus eesmärk on laste õnn. «Tahan nii väga, et nad tunneksid end terviklikena ja et nad teaksid, et nad on piisavalt head. Tahan, et nad saaksid ennast teostada ja olla enesekindlad. See on siht, mille nimel ma töötan,» ütleb ta.

Budistipere võsu

Uma sündis Bostonis ja kasvas üles Massachusettsis. Tema isa, professor Robert Thurman oli üks riigi juhtivaid budismiteolooge. Uma ja ta vennad Ganden, Dechen ja Mipam (kõik lapsed on nimed saanud ida jumalate järgi) kasvasid üles religioosses õhkkonnas. Nende kodus käis pidevalt külalisi budismimaailmast, sealhulgas dalai laama ise.

«Ma nägin nii paljusid inimesi — ja ma ei pea siin silmas oma vanemaid — kes vajasid mingisugust identiteeti ning hüppasid meelt heites usumaailma. Aga ma ei usu, et need asjad nii peaksid käima,» räägib Uma. «Mina ise ennast usklikuks või hingeliseks olendiks nimetada ei julge. Loomulikult annab ka mulle miski jõudu ja ma püüan olla hea inimene, aga ma tahan seda teha ilma asjadele silte külge riputamata. Sest see on nii vale!»

16aastaselt läks Uma New Yorki otsima tööd modelli ja näitlejatarina. Sestsaadik ei ole ta enam tagasi vaadanud. «20 aastat selles äris on kõva sõna. Mul on vedanud, et olen nii kaua vastu pidanud,» ütleb ta. «Kui ma noorem olin, vaevasid mind igasugu karjääri-paranoiad, muretsesin pidevalt varuplaani pärast. Praegu ei ole mul üldse mingit varuplaani, sest see hävitaks põhiplaani, mis seisneb elu nautimises siin ja praegu ja selle tegemises, mida ma armastan ja mida mul on endiselt võimalus teha. Mida nad teha saavad — võtavad minult filminäitlejate gildi kaardi ära ja ütlevad, et ma ei tohi enam näidelda?»

Tantsud Travoltaga

See pole üldsegi tõenäoline. Praegu näiteks lööb Uma kinolinal laineid filmis Be Cool («Be cool, Chili Palmer on tagasi»), mis kujutab endast järge menukale komöödiale Get Shorty ja milles ta teeb taas koostööd oma Pulp Fictioni tantsupartneri John Travoltaga.

«John on nii armas inimene,» räägib Uma. «Temaga töötamine oli nagu vana sõpruse taaselustamine. Naljakas on see, et me ei käi seltskondlikult läbi ega suhtle väljaspool tööaega, aga mul on tunne, et mingi osa meist kuulub teineteisele. Ja tõepoolest, me tantsime jälle, mis on just see, mida arst meile välja kirjutas!»

Oma elukaaslasest Andrest — kellele kuuluvad New Yorgi hotell The Mercer ja Los Angelese hotell Chateau Marmont — Uma nii sõnaohtralt ei räägi. «Ma elan koos tõeliselt fantastilise mehega, kes on väga lahke ja kes on tõesti minu jaoks olemas olnud, kui ma teda olen vajanud. See on mu elus ikka väga ebatavaline,» ütleb ta vaid.

Samuti ei kavatse Uma mustata eksabikaasat Ethanit. «See poleks meie laste suhtes aus,» ütleb ta. «Pealegi olin ma temaga aastaid õnnelikult abielus. Kuid selles abielus oli probleeme ja sellepärast ei ole me enam koos. Me kasvatame koos oma lapsi ja peame looma pereõhkkonna, ükskõik, kas oleme abielus või mitte.»