Europarlamendi liige TOOMAS SAVI üritab oma viieaastase Brüsseli-karjääri jooksul avastada Belgia õlle ja Aafrika mentaliteedi saladuse.

 

Europarlamenti võib siseneda mitmeti, kas väikese paradiisiaia kaudu või tolmuselt linnatänavalt. Toomast (65) otsides satun lõhnava aia variandile. Seejärel tuleb leida oravapartei poliitik koosolekuruumist, mida määratleb mitmekohaline numbrite ja tähtede kombinatsioon ASP05G375. Üritus tundub juba lootusetu, kui järsku üht ust avades kostab eestikeelne jutt ja vastu vaatab Toomas Savi võimukoridoride tuultes parkunud nägu.
Selgub, et parlamendiliige kohtub parasjagu Tartu lasteaedade juhatajatega, et selgitada neile Euroopa asja selles karmis maailmas, kus terved nälgivad Aafrika suguharud põuapiirkondadest koputavad külluses pidutseva ja täissöönud Euroopa uksele. Lasteaednikud kuulavad ja imestavad ning pildistavad ära ka sisseastuva Kroonika ajakirjaniku.
Savi aga kiidab, et sihtasutus Tehvandi Spordikeskus ajas uuele K90 hüppetornile välja miljonites euroraha, spordirajatist projekteeriti ka turismiobjektina. Ikkagi nagu vaatetorn ja ronimissein.
Kuigi Savil on väga kiire, jõuame ta kabinetist läbi astuda. Võrreldes parlamendiliikme Marianne Mikko kauni ja hästisisustatud kabinetiga, on Toomase oma tavaline bürokraadipesa, milles ringutab paras segadus. Mehelik korralagedus.
#end#

Aafrika koputab uksele «Nagu enamik Euroopa Parlamendi liikmeid, kasutan ma ära võimaluse kutsuda omale aastas sada külalist ja neist üks rühm on ikka Tartust, kuna olen ainuke Tartust valitud eurosaadik,» selgitab Savi. «Seekordse rühma, mis on üle selle saja, tõi kohale ühe Tartu lasteaia juhataja, kuid nad tulid oma kulu ja kirjadega ja palusid ainult kohtumist.»
Töö valijatega, mõtlen ma. Savi räägib, et kuulub europarlamendi liberaalide rühma, kus on 101 liiget. Kokku on europarlamendis 785 liiget, kellest Savi tunneb umbes pooli.
«Nende puhul suudan ikka näo ja nime kokku viia,» arvab vana spordimees.
Savi on maailmas vaesuse likvideerimisega tegeleva arenguabi koostöökomisjoni liige. Ta on reisinud nii Mosambiigis kui ka Nigeerias.
«Aafrika ei ole ühenäoline ja neist on võimatu aru saada. Abiraha läheb sinna palju, aga see kaob nagu liiva. Aafrikat on keeruline abistada, sest hea valitsemistava puudumine teeb selle keeruliseks. Arvatakse, et abirahade eest ostetakse ka relvi, et naabersuguharuga arveid õiendada,» räägib Savi.
Aafrika probleemid tähendavad Euroopale sadu tuhandeid illegaalseid immigrante aastas. «Täna on löögi all Kreeka, Hispaania, Malta ja Itaalia. Kui Euroopa Liit tegutseks solidaarsusprintsiibil, siis tuleks illegaale hakata vastu võtma ka Eestil,» teab Savi.

Viiskümmend õllemarki proovitud
Toomas on vana spordimees, kuid päevadepikkused koosolekud mõjuvad temalegi kurnavalt. «Alguses oli mul raske kuulata võõrkeelset tõlget tundide viisi. Esimesed kaks tundi jaksad ja siis enam ei suuda jälgida teksti ega esinejate mõtet. Paar esimest aastat puudus meie komisjonis ka eestikeelne tõlge, nüüd on see olemas. Selle võrra on täna kergem,» vestab poliitik.
Spordiarstina teab ta, et väsitavalt mõjuvad nii inimkehast erituvad mürgid, antropotoksiinid, kui ka staatiline elekter, mida võimukoridoride vaipade ja kingade kokkupuutes küllaga tekib. Siinsetes koridorides liigub neli tuhat inimest päevas ja loomulikult see inimmass osooni juurde ei tooda.
Selleks, et vormi hoida, käib Toomas Kuninga pargis kõndimas, kuid rattaga ta Brüsselis ei sõida. Ka suusatab ta endiselt Otepääl. Tänavu kogunes nii 120 kilomeetrit, sest lumeolud olid kehvad.
«Vorm püsib turjale tulevate aastate kiuste,» kiidab Savi.
Toomas püüab ära maitsta Belgia rikkaliku õllevaliku. Neljasajast sordist olevat tal poolsada juba ära mekitud. Toomase lemmik on Leffebrune. Ta ostab õlut valdavalt poest ja valib marke, mida ei ole jõudnud veel proovida. Vahel teeb ta mõne õlle Tõnu Karuga, kes on Tallinna Linnavalituse esindaja Brüsselis ja kelle töökabinet asub mõnesaja meetri kaugusel europarlamendist.
Kuna järgmise kohtumiseni on aega, siis istume fotograafiga maha ühte europarlamendi hiiglasliku hoone kohvikusse, sest väljumine ning uuesti sisenemine oleks liiga tülikas. Proovin ära pokaali tumedat Leffebrune’t ja söön sooja võileiva mozzarella juustu ja tomatiga. Kokku läheb see lõbu maksma veidi üle viie euro. Koridoris vuhiseb mööda ka sotsiaaldemokraat Andres Tarand.




Fakte Euroopa Liidust
*Euroopa Liidu eelarve on ca 110 miljardit eurot ehk 30 korda suurem kui Eesti oma.

*Üle 40 protsendi läheb sellest ühise põllumajanduspoliitika toetamiseks.

*Iga Euroopa lehm saab päevas 2 eurot ehk 30 krooni. 3 miljardit inimest maailmas peavad päevas läbi ajama 20 krooniga.

*Üle 50 protsendi maailma arenguabist tuleb Euroopa Liidu liikmesriikidelt.

 
Toomas Savi

Sündinud 30.12.1942 Tartus
Abielus Kristi Saviga
Lapsed Mari (28) ja Riin (26)
Lõpetanud Tartu ülikooli spordiarstina, uurinud sportlaste lihastalitust.
Töötanud spordiarstina, Tartu abilinnapeana, Riigikogu esimehena.

Eesti Suusaliidu president
Tartu Rotary Klubi liige
Reformierakonna liige aastast 1994
Valitud Euroopa Parlamenti 2004. a kevadel
Euroopa Liidu Kanada delegatsiooni aseesimees

Isiklik rekord kõrgushüppes 1.97
Kuulunud maailma eliiti odaviskes — isiklik rekord 81.20 aastast 1967
On öelnud, et tippsport on alati kompromiss tervisega
2002. aasta juulis paigaldati talle Keila haiglas vasaku jala põlveprotees