Kroonika vaatab üle sulased ja tüdrukud, kes seks suveks või kauemakski rahvast teenima võetud.


Möödanikus oli nii, et 23. aprillil, jüripäeval, öeldi mõisatöölistele vanad lepingud üles ja sõlmiti uusi. Põllutööde alustuseks pidid need, kes kehva tööd teinud, minema, pambuke õlal, uut kohta otsima. Nagu nüüd Res Publica ministrid.

Kroonika vaatab üle sulased ja tüdrukud, kes seks suveks või kauemakski rahvast teenima võetud.

Peaminister Andrus Ansip

Uus kubjas Andrus Ansip (48) on ülikoolidiplomiga keemik, kes paar aastat ka agronoomiat õppinud. Tekkinud turumajanduse tuuled viisid Ansipi kapitalist Alexander Kofkini Pingviini jäätist müüma. Raha maitse suhu saanud, jätkuski Ansipi edasine karjäär panganduses ja Tartu Raadio omanikuna. Võib-olla ajaks mees praegugi ärimehena raha taga, kui kaheksa aastat tagasi juhtunud liiklusõnnetus poleks ta eluvaateid muutnud. Mitu kuud voodihaigena oli aega mõelda. «Sain aru, et raha on ainult vahend, tõeliselt olulised on muud asjad,» ütles Ansip Kroonikale. Tõdemuse tulemina sündis Ansipite perre pesamuna Liisa. Tervenedes hakkas mees ise tundma rohkem huvi ühiskonnaelu vastu. Kuus aastat Tartu linnapea, sealt Siim Kallase asemele oravapartei esimeheks. Järgnes majandusministri portfell.

Kas jäi Ansipi egole ministrikohast Juhan Partsi valitsuses väheks ja sellepärast korraldaski valitsuskriisi, et ise valitsusjuhiks saada? Lähimad kaasvõitlejad leiavad, et kui Andrusele midagi ette heita, siis seda, et tal on suur kontrollivajadus ja ülesannete delegeerimise asemel üritab ta kõik ise ära teha. Ansipi abikaasa Anu on naistearst, kes töötab Tartus Elite erakliinikus ja meditsiiniliste uuringute firmas Quintiles. Kolmest tütrest kaks vanemat elavad juba oma elu. Reet (27) töötab hambaarstina ja on Ansipi juba vanaisakski teinud: Elisa sai jaanuaris aastaseks. Teine tütar Tiina (23) õpib ajakirjandust ja töötab Linnalehes. Noorim, Liisa õpib esimeses klassis.

Päris kodu on Ansipil Tartus Tammelinnas. Nädala sees jagab ta keskmise tütrega korterit Tallinna kesklinnas sadama lähedal.

Ansipi harrastusteks on jalgrattasõit ja murdmaasuusatamine. Talvel veedab ta suure osa nädalavahetustest ümberkaudsetes riikides maratone sõites. Suuskade määrimiseks annab telefoni teel nõu üleaedne Mati Alaver. Peale spordi kogub Ansip vanu, enne 1940. aastat trükitud Tartu vaadetega postkaarte. Neid on tal kodus mitu paksu albumitäit.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar

Savisaar (54) täidab Ansipi valitsuses sama kohta, mis Ansip Partsi valitsuses. Suurima koalitsioonipartneri liider ja kardetavaim konkurent.

Edgar on abielus Vilja Savisaarega, kes on tema kolmas abikaasa. Neil on 13-aastane tütar Rosina. Teisest abielust Liis Savisaarega on Edgaril 15-aastane poeg Edgar juunior ja 24-aastane tütar Maria, kes isa jälgedes teeb Keskerakonnas poliitikat. Esimesest abielust Kaire Savisaarega on 26-aastane poeg Erki, kes töötab IT-valdkonnas.

Hariduselt ajaloolane, tegi Savisaar vene ajal karjääri komsomoliliinis. 1980-ndatel oli ta üks õpilasmaleva juhtfiguure. Siit edasi — ärkamisaeg, IME, Rahvarinne, toidutalongid ja teletorni kaitsmine — võime lugeda ajalooõpikutest. Hiljuti avaldas Savisaar hirmpaksu raamatu kahest aastast oma elus. Mõelda, kui palju paberit kuluks ülejäänud aastate katmiseks!

Savisaar tõuseb fööniksina tuhast uuesti ja uuesti. 1995. aastal pärast lindiskandaali tõmbus mees tagasi oma Lahemaa metsade vahel asuvasse Hundisilma tallu haavu lakkuma. Arvati, et Savisaar on poliitiline laip, kuid come back toimus vaid kolme kuu pärast Estonia uusaastaballil.

Samamoodi tõusis ta mullu pärast infarkti ja viimati pärast sügisest võimupööret pealinnas.

Keskkonnaminister Villu Reiljan

Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani (51) tähetund oli kaks aastat tagasi, kui tema eestvedamisel otsiti kapist välja poliitiline laip Arnold Rüütel, pühiti tolmust puhtaks ja pandi presidendiks. Toona käis Reiljan külast külla, vallast valda, ühe valijamehe ukse tagant teiseni, seletades, keda presidendiks valida.

Reiljan on rahvamees. Ta räägib nii, et jutus ongi iva või et rahvas vähemalt aru saab. Urmas Oti saates tarvitas ta ainult ühte võõrsõna, «koalitsioon», ja selle tähenduse on ehk asotsiaalidki selgeks saanud.

Hariduselt metsamajandusinsener, lõpetanud põllumajandusakadeemia cum laude. Villul on kaks täiskasvanud tütart ja abikaasa Anne, kes ootab meest kodus Jõgevamaal. Enne poliitikasse tulekut oli Reiljan Luua tehnikumi direktor. Reiljani hobi, jahti, saab poliitikaski ära kasutada. Pärast põdralaskmist on tore lõkke ümber maailmaasju arutada.

Reiljanile paistab keskkonnaministri amet suisa hingelähedane olevat.

Välisminister Urmas Paet

Politoloogiharidusega Urmas Paet (31) kukkus valitsusvahetuse tõttu tundmatus kohas vette. Et teenekat parteikamraadi mitte töötuks jätta, vangerdas Reformierakond ta kodusest kulutuuriministeeriumist välisminni. Kroonika fotoarhiivi põhjal võiks öelda, et endine kultuuriminister oli peig pulmas ja kadunuke matustel: Paet näitust avamas, Paet auhindu kätte andmas, Paet siin ja seal… Välisministriks oleku ajal peavad Paeti kaks pisitütart, 4-aastane Sylvia ja mõnekuune Olivia leppima rohkem filoloogist ema Tiina seltskonnaga. Pere elab Nõmmel oma majas. Enne ministrikssaamist oli Paet kolm aastat Nõmme linnaosa vanem. Enne poliitikasse minekut sõi Paet ajakirjanikuleiba. Nii palju on tal ühist oma järeltulijaga kultuuriministri toolil, Raivo Palmaruga.

Justiitsminister Rein Lang

Kui vaja, korraldab rahvusvahelisi suhteid, kui vaja, ohjab õigussüsteemi. Selline universaalne mees on värske justiitsminister Rein Lang (47), keda enamikul välisministeeriumi töötajatel ilmselt ei õnnestunudki kuu aja jooksul kohata.

Enne unustamatut Ken-Marti Vaherit olid õigusministrid silmapaistmatud soliidsed mehed, kes tegid vaikselt tööd ning kelle nime ja nägu avalikkus kokku ei viinud. Näis, kas kunagi Kuku raadio teravkeelena tuntuks saanud Lang jätkab Vaheri liini, või langeb varasemate aegade hallusesse.

Rein Langi elukaaslaseks on kirjastaja Ulvi Kuusk, kes andis välja Edgar Valteri «Pokuraamatu» ja tuli mõttele rajada Pokumaa. Langil on ka tütar.

Juristiharidusega Lang on olnud Tallinna abilinnapea ja Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liige. Mitme meediaettevõtte omanik on oma alluvatelt ajakirjanikelt välja teeninud aasta pressivaenlase tiitli. Tema emotsionaalsed ja ülbed väljaütlemised panid ka Juhan Partsi tõsiselt mõtlema, kas sellist meest ikka saab valitsusse lubada. Vahest ongi parem, et Ansipi valitsuses jäävad Langi vürtsika keele meelevalda juristid, mitte välisriikide diplomaadid.

Kaitseminister Jaak Jõerüüt

Jaak Jõerüüt (57) sobiks eluloo järgi kultuuri- või välisministriks. Aga ega ta ei ole ametisoldud viie kuuga millegi ebakompetentsega silma paistnud. Viimased kümme aastat oli Jõerüüt välisministeeriumi teenistuses, nii kodumaal kui välisteenistuses. Ta on avaldanud kuraditosina raamatuid ja on olnud Kirjanike Liidu aseesimees. Humanitaarist kaitseminister on aga õppinud hoopiski majandust. Abielus kirjanik ja poetess Viivi Luigega.

Rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo

Oma panuse rahva kestmajäämisse on Paul-Eerik Rummo (63) igatahes andnud, tal on neli tütart ja kaheksa lapselast. Jõerüüdi kõrval teine kirjanik valitsuses. Nagu kaitseminister, on ka rahvastikuminister abielus kirjanikuga, Viiu Härmiga. Tallinnas on nende kodu Nõmmel korteris, aga suvel kasutavad nad iga võimalust oma Hiiumaa-majas puhkamiseks. Maja soetas Rummo kunagi kultusfilmi «Viimne reliikvia» laulude honorari eest.

Siseminister Kalle Laanet

Laiema taustaga Margus Leivo asemele tuleb siseministriks läbi-lõhki politseinik Kalle Laanet (39). Endine Saare, Lääne ja Tallinna politseiprefekt. Tallinna prefektina jäi ta ajakirjanikele vahele lubatust kallima ametisõidukiga Audi Allroad. Selline Robert Antropoviga ühte masti mees — meeldivad ilusad ja suured läikivad masinad.

Saaremaa poiss elab praegugi perega Kaarma vallas luulelise nimega Merineitsi talus. Tema abikaasa Kaie on Raadio Kadi tegevjuht. Neil on kolm last: 17-aastane Joonas, 16-aastane Gabriella ja 14-aastane Katriin.

Kultuuriminister Raivo Palmaru

Raivo Palmaru (53) — kahtlemata valitsuse suurim üllatus. Uues valitsuses heidetakse paljudele ette punast minevikku, kõige rohkem Palmarule. Pärast karjääri komparteis sai temast ajakirjanik, kahel aastal valiti ta aasta ajakirjanikuks. Poliitikasse läks peaminister Mart Siimanni nõunikuna. Viimati oli akadeemia Nord õppejõud. Palmarule meeldib, suits näpu vahel, filosofeerida ja maailmaparandamise teooriaid välja mõelda. Nüüd kultuuriministrina saab ta hakata neid ellu viima.

Palmaru on abielus ja kahe täiskasvanud poja isa. Elab Lasnamäel kolmetoalises korteris.

Sotsiaalminister Jaak Aab

Kui Palmaru oli üllatus eelkõige seepärast, et teati, kellega tegemist, siis sotsiaalminister Jaak Aab (45) on puhas leht, mees metsast. Õigemini väikesest Võhma linnast. Üht-teist kõneleb härrast see, et ta on suutnud paar aastat olla Riigikogus, millegagi silma paistmata.

Erialalt vene keele ja kirjanduse õpetaja, on ta olnud Võhma gümnaasiumi õpetaja ja linnapea. Tema abikaasa Kaie töötab praegugi Võhmas õpetajana. Neil on kaks tütart, Kristel (23) ja Karen (20). Perel on Võhmas oma maja.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps

Mailis Reps (30) on noorusest hoolimata Keskerakonnas juba staažikas minister. Kui teised Siim Kallase valitsuses olnud keski ministrid hakkasid sotsiaalliberaalideks, jäi just emaks saanud Reps Savisaarele truuks. Nüüd saab ta teenitud tasu — sotsliberid tolmavad Riigikogus akna all edasi, Mailis on minister.

Reps on abielus lätlasest advokaadi Agris Repšiga, kellega tutvus Budapestis õigusteadust õppides. Neil on aastane poeg Richard. Niikuinii tuleb Mailisel lätlasest meest Riias vaatamas käia, tööasju tuleb põhiliselt Tallinnas ajada, haridusministeerium Tartus jääb sobivalt poole tee peale.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo

Kui Ester Tuiksoo (40) aastat kaks tagasi esimese naisena põlluministriks sai, leidus skeptikuid palju. Nüüd paistab, et just naine sobibki põllumehi juhtima, nagu üks tubli taluperenaine muiste.

Põlvamaalt pärit naine on hariduselt kaubandusökonomist. Kuigi viimased kümme aastat Tallinnas, on tema süda endiselt Põlva lähedal Veriora vallas, kus ta vähestel vabadel hetkedel kõpitseb vanematemaja eeskujulikuks Eesti maakoduks.

Regionaalminister Jaan Õunapuu

Zootehnikuharidusega Jaan Õunapuu (52) on Tartu kandi mees, nagu peaministergi. Üldse peaks valitsuses olema lihtne regionaalpoliitikat teha, sest mitu ministrit on pärit väljastpoolt Tallinna. Õunapuugi pere, Vanemuise ooperikooris laulev abikaasa Inge ja kaks last, elavad Luunja vallas 4-toalises korteris.

Õunapuu peab tihedat koostööd tegema siseminister Laanetiga. Alustuseks võivad mehed proovida ühist keelt leida võrkpalliplatsil.