Stress tuleb lastel just sellest, et nad ei saa oma mõtetest rääkida, ja hiljem ei oskagi enam,» on Karmel Eikner veendunud. Kui issi Rait on vabatahtlike tuletõrjujatega valves, jagavad emme kaissu pugenud Karl ja Karoliina alati unistusi - poja teeb pärast voodi kõrvale madratsile aseme maha, et valvata sealt naispere und.

Ettevõtjate Karmel Eikneri (39) ja tema mehe Rait Killandi (43) murelikud vanemasüdamed saavad aina rohkem mahvi, püüdes lapsi suure ilma ohtude eest hoida. Kuid argised asjaõiendused jälle muutuvad järeltulijate kasvades kergemaks. Noored Killandid, allergikutest Karl Elmar (10) ja Karoliina Josefiine (7) mõistavad juba ise enda eest hästi hoolitseda. Viies pereliige Henry (19), Raidi poeg tema eelmisest suhtest, kes puberteediealisena otsustas isa pere juurde elama kolida, on majas juba täismehe eest.
 
Kui sündis Karl Elmar, ihult-hingelt ülitundlik, korraldas teletäht Karmel elu täiesti ümber.
«Muutusin kodukeskseks, jälgisin kotkapilgul, mida me beebiga sööme ja kuidas seda kõike teiste pereliikmete jaoks mõistetavaks muuta. Luubi all olid toit, hügieen, keskkond ja riided,» meenutab endine kultuuriajakirjanik Karmel.
«Kultuuriinimeste asemel intervjueerisin piltlikult öeldes päevast päeva arste, et osata ja suuta. Dr Putniku ja dr Vahlbergi nõustamisel on meie lapsed täna hästi harjunud elama diagnoosidega «allergia» ja «astma» ning suudavad seda kontrolli all hoida. Olen selle eest väga tänulik ja hindan Eesti meditsiini väga kõrgelt.»
Edasi loe artiklit ajakirja Kroonika paberversioonist