Tunnel ühendaks ikkagi vaid kaks maailma kõige kaugemat paika. Ometi on Venemaa ja Ameerika vaheline Beringi väina alune tunnel ehitatav, väidavad Venemaa ametnikud.

Venemaa aegunud infrastruktuuri eest vastutavad ametiisikud väidavad, et 100-kilomeetrine tunnel Tšukotka ja Alaska vahel on vaid aja küsimus ning et raha selliseks investeeringuks leidub.

See oleks suurim sellelaadne projekt. Vahe kahe mandri vahel on kõige kitsamas kohas vaid ainult kilomeetrit ja kõige laiemas paigas 37 kilomeetrit. Tasuvusuuringud on näidanud, et turvalisuse pärast peaks tunnel olema üle kahe korra pikem.

Tasuvusuuringu tulemused lähevad Maailmapangale ja Venemaa ning USA valitustele läbivaatamiseks, ütles Moskva transpordiprojektide keskuse juht Viktor Razbegin.

Razbegin on propageerinud Beringi väina projekti viimased kuus aastat, mil majanduskriis on Venemaad laastanud.

Logistikaprobleemid ei piirdu vaid tunneliehitusega: Vene poolel lõpeb lähim tee väinani 1600 kilomeetri kaugusel Magadanis.

Ameerika poolel tuleks ehitada tee Fairbanksist väinani. Raudteetunneli ehitamisel asub lähim jaam ligi 2000 kilomeetri kaugusel Prince Georgesi rannikust.

Venemaal on käimas veel teinegi ambitsioonikas tunneliprojekt – Jaapanist Hokkaido saarelt Sahhalini saarele. Sahhalini tunneli ehitus peaks algama sellel aastal.