"Minu jaoks on vägi teadmised ja oskus neid õigesti kasutada," räägib Vigala Sass seekordses saates, kus tuleb juttu väest ja selle kasutamisest ning väeloomadest. "Väeloom on põlisrahvaste teema. Meie rahvas on ju sündinud karust. Mul on üks tuttav udmurd, kelle esivanem on sääsk. Paljudel hõimudel ja suurtel suguvõsadel on oma väeloomad," jutustab Sass.

Pikalt ja põhjalikult põlisrahvaste kombeid ja kultuuri uurinud Sass teab rääkida, et väeloom on vahend – nii nagu on ka raha või pendel või vits – aga ta on elav vahend.

"Aju paneb selle kujustatuse liikuma ning kui inimesel oleks reaalteadmised, ta teaks ka selle looma kemismi ja muid omadusi, siis saaks ta veelgi vägevama sõbra, kellega juttu ajada. Kui loom välja kutsutakse, siis ta tuleb ja vaatab, puudutab. Sel momendil oled kirgastunud olekus. Seda tunnet ei oska millegi teisega isegi võrrelda. Aga kõik see on aju sees."

Aleksander Heintalu, rahvasuus tuntud kui Vigala Sass – ema poolt tšuud, isa poolt slaavi juut, rahvuselt seto – on juba aastakümneid inimesi aidanud oma taimeravi alaste teadmiste ja nõuannetega. Põllumajandusteaduste kandidaadi haridusega ja teaduslikust vaatevinklist asjadele lähenev Vigala Sass on kirjutanud mitmeid raamatuid ravimisest ja taimedest.

Raadio 2 populaarse saatesarja "Hallo, Kosmos!" eelmise nädala saates uuris saatejuht Ingrid Peek Vigala Sassilt tema teadmisi ja mõtteid teemadel taimed ja nendega tegelemine, estide ehk tšuudide hingestatud ilm ja eepos "Kuldmamma!", aju mustrid ja meemid, kondamine ja riitused ning palju muud huvitavat.

Kuula esimest osa vestlustest Vigala Sassiga saates “Hallo, Kosmos!” SIIT.