Kohtunik MERLE PARTSi ja endise kaitsepolitseiniku PRIIT TIKERPE abielu ajas väidetavalt lõhki Tikerpe seotus kriminaalasjaga ning mehe vägivaldsus.

#p2v#«Perekonnaseisuametis ei ole abielulahutuse avaldust, vastav avaldus on juba tükk aega kohtus,» kommenteeris Kroonikale Tallinna linnakohtu kohtunik Merle Parts (34).
Seni on avalikkus esitanud teadet Partsi ja Tikerpe (32) lahutusest, justkui oleks tegu sõbraliku kokkuleppega kooselu lõpetada. Kroonika andmeil päris nii see siiski pole.
Abielulahutus on Kroonika allikaile tuginedes Merle Partsi algatus ja suur soov, mida Tikerpe sugugi rahuldada ei soovi. Abielupaari tegelik kooselu lõppes juba läinud aasta augustis, mil Tikerpe kolis välja Merle Partsile kuuluvast eramust Nõmmel.

Naine kui kannataja pool
Merle Parts on eravestlustes rõhutanud, et tema on kogu tänavukevadisele tulistamisskandaalile järgnenud sündmusteahelas olnud ainult kannataja pool.
Ajakirjanduse väitel palkas ta kaitseks abikaasa vägivalla eest  ihukaitsja, kelle õnnetu valeliigutuse tõttu läbis kohtuniku kaela püssikuul. Partsile kui kohtunikule olnuks korvamatu löök kaotada oma töövahend, hääl. Rääkimata kahjust, mida tekitasid tema mainele tulistamisele järgnenud kuulujutud ja spekulatsioonid. Moraalset kahju hindab Merle Parts selle juhtumi puhul mitmeid kordi füüsilisest suuremaks.

Kuid Merle Parts on tugev naine, kes jätkab igapäevast tööd oma vannutatud ametis. Ka pärast segaseid sündmusi kevadel ei avalikustanud Parts, et kooselu Priit Tikerpega on ammu lõppenud ja abielulahutus lähiplaanis. Ta vältis seda teemat tervikuna.

Abiellunud kurjategijaga?
#p3v#Uudis Partsi ja Tikerpe lahutusest jõudis avalikkuseni samal päeval, kui Postimees kirjutas, et OÜ Kakumäe Võrgud tegevuse uurimiseks on keskkriminaalpolitseis algatatud kriminaalasi.

Pärast kaitsepolitsei 2. osakonna direktori ametipostilt lahkumist poolte kokkuleppel oli Priit Tikerpe selles väikses firmas üks kahest juhatuse liikmest. Osaühingut süüdistatakse rahapesus 23 miljoni krooni ulatuses ning 5 miljoni krooni riigimaksude maksmata jätmises.

OÜ Kakumäe Võrgud teine juhatuse liige Andres Davõdov viibib juba oktoobri algusest vahi all, ka kautsjoni vastu ei nõustunud kohus teda vabastama. Ülekuulamistel on käinud ka Priit Tikerpe, kelle tema endine tööandja kaitsepolitsei võttis läinud teisipäeval kümneks päevaks vahi alla — kahtlustatuna rahapesus. Varemalt oli Tikerpe korduvalt eiranud uurija suulisi kutseid tulla tunnistusi andma.

Asjaolu, et Merle Parts oli 1999. aasta kevadel abiellunud võimaliku kurjategijaga, oli väidetavalt viimane kibe pisar auväärset kohtunikuametit pidava naise niigi triiki täis kannatustekarikasse.

Priit Tikerpel on omakorda põhjust Merle Partsi kui kohtuniku nimest kinni hoida, sest sellest võib mehele segastest afääridest puhtana väljaujumiseks palju abi olla.
Vastates Kroonika ajakirjanikule, rõhutas Merle Parts, et tema abiellus 1999. aastal kaitsepolitsei direktoriga ning tegemist oli «igati legaalse inimesega», kelle puhul olnuks raske eeldada midagigi seadusevastast. OÜ Kakumäe Võrgud loodi Partsile teadaolevalt aastal 2002, mil nad juba lahus elasid. «Ja keegi meist ei tea, on ta süüdi või ei, õigust mõistab kohus.»

Merle Parts ütles, et tal on väga kahju, et asjad on nii kaugele läinud, sest tema sõlmis abielu inimesega, keda tõesti armastas.

Peksis naist vastu maad
Priit Tikerpe on igasuguseid ajakirjanduse vihjeid perevägivallale tõrjunud. «Kui te mind tunneksite, siis näeksite, et ma ei ole selline tüüp, kes kedagi kirvega taga ajaks,» ütles Tikerpe kevadel, kui vägivallajutud pärast Partsi haavatasaamist valla pääsesid.
Kroonikale teadaolevalt on Merle Parts pöördunud perevägivalla tõttu Mustamäe haiglasse, kus tal tuvastati koljuvigastus. Näopiirkonna raske vigastuse fikseeris Mustamäe haigla röntgeniosakond. Läinud aasta augustis, pärast abielupaari lahkukolimist, tekitas Priit Tikerpe Merle Partsile kehavigastusi, mis ei olnud selle abielu vältel paraku esimesed. Haiglas tehtud uuringust järeldub, et pekstud on rusikatega ning vastu maad, tekitades koljuvigastuse. Pärast seda vahejuhtumit palkas Merle Parts oma eramusse turvamehed.

«Tikerpe on Moskvas sõjaväes olles KGB erikoolituse saanud mees ja ta teab täpselt, missugust muljet on tarvis inimestele eri olukorras jätta. Nagu ka seda, kuidas lüüa jälgi jätmata,» kinnitab Kroonikale anonüümseks jääda sooviv allikas. Tema sõnul ei ole Tikerpest piisavalt vägevat meest, et rusikajõuga meeste vastu astuda, sestap ilmselt valibki ta ohvriteks nõrgukesed naised või inimesed, kes mingil põhjusel ei ole võimelised enese eest seisma.

#p4v#Kaitsepolitsei 2. osakonna direktorina hoidis Tikerpe madalat profiili.
Kui ta ootamatult 2000. aasta suvel kapost lahkus, hakkasid liikuma kuuldused, et Tikerpe on ametist vallandatud. Kaitsepolitsei tollal vallandamist ei kinnitanud.
Väidetavalt katkes Tikerpe karjäär kaitsepolitseis just nimelt tema vägivaldsete kommete tõttu — Tikerpe olevat peksnud üht käeraudus kinnipeetavat. Selle kohta algatati ka kriminaalasi, ent fakt ei leidnud kinnitust.

Teise, avalikkuses tuntuma versiooni kohaselt olevat Tikerpe lahkumise ajend see, et mees oli tööülesannete täitmiseks ette nähtud raha oma taskusse pistnud.

Mehe kõrvalsuhted
Kevadel, mil Priit Tikerpe viimati ajakirjandusele suud paotas, tõrjus ta tagasi ka kuulujutud oma väidetavalt abieluvälistest armusuhetest. «Tuttavaid on kõigil, ega nad ei pea armukesed olema,» ütles Priit Tikerpe siis.

Kroonika allikas väidab aga, et «Priit Tikerpe naistuttavaid ei jõua üles lugeda. Neid on oma 4–5 tükki. Talle meeldivad vanemad lihtsakoelised naised, tavaliselt on nad üle neljakümne».

Merle Partsi tundvate inimeste sõnul on Merlel rohkem kui üks põhjus elus iseseisva naisena edasi minna. Ainus, mida ta hetkel soovib, on normaalne elu endale ja oma kahele lapsele.