«Loomade kasvatamine lüpsmiseks ja ärasöömiseks on värdjalik ja haige,» arvab muusik VILLU TAMME. Bändi J.M.K.E. liider ja edetabeli «7 vaprat» vedaja Villu (38) on juba mitu aastat taimetoitlane.

#p2#Oled sa sada protsenti taimetoitlane?
Ma ei ole full-time taimetoitlane. Praegugi söön näiteks kala, samuti muna- ja piimasaadusi. Vähemalt kord aastas olen «vegaan» ehk täistaimetoitlane. Selleks olen valinud kristliku paastuperioodi vastlapäevast lihavõttepühani. Ma ei ole kristlane, aga eeldan, et nood paastudaatumid ei ole pliiatsist välja imetud, vaid klapitatud looduse ja inimkeha rütmidega. Olen vahelduva eduga seda asja juba mõni aasta praktiseerinud. Muide, kolm viiendikku J.M.K.E.-st on suhteliselt veendunud taimetoitlased.

Miks otsustasid taimetoitlaseks hakata?
Ma tahan olla punkar. Välismaal annab tikutulega otsida punkarit, kes liha sööb. Olen maailmaparandaja tüüpi mehike, aga mitte mõni loll revolutsionäär, kes proovib head uut ilma luua sel teel, et notib maha inimesed, kelle lõust ei meeldi. Maailma muutmine algab enda muutmisest. Kui inimesed sööksid liha kas või poole vähem, oleks lahendatud väga paljud globaalsed probleemid, mida ei ole küll ruumi siinkohal lähema vaatluse alla võtta.

Mehed on läbi aegade ulukitele jahti pidanud.
On loomulik, et mees läheb metsa ja tapab endale söögiks looma, kusjuures mõned loodusega rohkem harmoonias elavad rahvad paluvad enne seda loomalt andeks. Aga loomade isekas aretamine ja kasvatamine suurfarmides lüpsmiseks ja ärasöömiseks on värdjalik ja haige. See on asja eetiline külg. Ma pole loomade õiguste eest võitlemise aktivist, aga südames nende poolel küll. Muuseas, olen mõelnud, et tegelikult on ka inimesed mõne teise eluvormi tõukari, kelle keha, elujõudu või hinge kuidagi toiduks või
kütuseks tarvitatakse.
Andrus Vaarik on ühes intervjuus öelnud midagi sellist, et liha söömise õigus peaks olema ainult neil, kes on suutelised looma enda kätega ära tapma. Kõlab loogiliselt.

Kas tunned end ka kuidagi erilisena ainult taimi süües?
Siin on selline nartsissistlik point. Nimelt kujutlen ma, et kuulun tänu sellele arenenumasse tuleviku inimtõugu. Tavaline inimene ei ole niisama lihtsalt võimeline lihasöömist lõpetama. Ühiskonda muuta suutvate isikute hulgas aga on «vegede» protsent väga suur, ja ma ei pea silmas üksnes helgemat poolt nagu Buddha või Tolstoi, ka Hitler oli ju taimetoitlane.

Kuidas lihahimu vaigistad?
Teen nikku.

Miks sa vahel ka liha sööd?
Olen gurmaan ja ma pole iial õieti aru saanud inimestest, kes väidavad, et neile maitsevad hamburgerid ja kartulikrõpsud. Armastan igas mõttes mitmekesist toitu ja tihti annab just liha selle puuduva aktsendi. Enamiku arvates ongi just liha see, mis on toit, ülejäänu aga garneering, tarbetu ilu pärast lisatud malts. Kuid hästi toituda saab ka ainult taimi kasutades, hetkel ei tunne mu organism küll lihast puudust. Peaks olema laialt teada, et inimese keha ei vajagi liha ja on halvasti kohandatud liha seedimiseks. Erandiks on vist põhjapolaaralade asukad.

Kuidas vegetaarlus kehakaalule mõjub?
Ei mõju. Minu vormist väljas kehaehitus tuleneb liikumisvaegusest, mitte aga menüüst. Pealegi on tuntuimad paksuks tegijad makaronid ja saiatooted ju taimsed.

Millised juurikad ja puuviljad on su lemmikud?
Mõni aasta tagasi olin avokaadode fänn. Päev oli rikutud, kui ühtki polnud saanud. Aga mu lemmikavokaadosid pole ammu müügil näha olnud — sellised pisikesed, kortsus naha ja  väikese seemnega. Kui raha on, ostan näiteks päikesekuivatatud tomateid, kui raha pole, võin ka makarone tomatipastaga süüa. Eelistan võimalikult vahelduvat menüüd, sestap ei tõstaks ühtki lemmikut esile.
Üldiselt arvatakse, et taimetoitlane krõmpsutab ainult porgandeid ja lehti. Aga näiteks tüüpiline üliõpilaste ja muu vaesema rahva eine, sibulaga praetud kartulid ja moosisai, on ehtne taimetoit, kui muidugi searasvaga praadima ei hakka.

Kas tunned, et taimedest toitudes on tervis parem?
Kindlasti. Mu muidu ebatervislikke eluviise arvesse võttes oleksin vist juba otsaga mulla all, kui ma kõigele lisaks ka kõrbenud searasva näost sisse ajaksin.

Mida tuttavad su taimetoitlusest arvavad?
Tavaliselt kergitatakse kulme. Inimesed, kellega suhtlen, on siiski enamikus suhteliselt intelligentsed. Niinimetatud halli massi esindajad tunnevad ennast muidugi isiklikult solvatuna ja võivad muutuda lausa agressiivseks. Nagu juhtub alati, kui miski nende maailmapilti ei mahu, olgu siis tegemist pederasti, budisti või kas või neegriga.