Saarmas Morgan nabiti kinni möödunud nädalal ja nüüd hoiavad kohalikud võimud tal silma peal.

Ametnike sõnul tõi Morgani jõhker tegutsemine surma vähemalt kaheksale noorele hülgele. Saarmas ründas hülgepoega ja tiris ta endaga vee alla, seal vägistas ta loomakese, kes õhupuudusel suri.

Monterey akvaariumi töötajad ei usu, et nende hoole alla jõudnud saarmas oleks hülgeid tahtlikult tapnud.

Akvaariumi pressiesindaja Ken Peterson arvab, et Morgani fataalse lõpuga lõbustused tingis sobivate mängukaaslaste nappus.

“Meie tõlgendame vaatlusandmeid nii, et tal ei olnud ligipääsu emastele merisaarmastele, aga hülged olid käepärast,” sõnas Peterson.

Võimud on saanud teateid, et Morganil võis olla kaasosaline. Petersoni sõnul on Monterey lahes viimasel ajal tapetud 20 hülgepoega ja hüljestega miilustamas on nähtud ka teist saarmast.

Monterey lahe akvaariumi merisaarmaste uurimisprogrammi töötajad olid viie ja pooleaastase Morgani juba noorena märgistanud.

Tegu on mittetulundusorganisatsiooniga, mis valmistab orvuks jäänud saarmaid ette iseseisvaks eluks. Morgan lasti vabasse vette tagasi seitsmekuuselt ja ta oli mõnda aega saarmaprogrammi täht. Siis aga jõudis kätte suguküpsus ja saarma armuelu muutus vägivaldseks.

Teadlaste sõnul on Morgani käitumine küll haruldane, aga mitte enneolematu.

“Merisaarmad on paiksed loomad ja otsivad agresiivselt emast,” seletas saarmakoordinaator Greg Sanders. Tema sõnul on saarmaste armumängud sageli üsna jõhkrad — kaaslast küünistatakse ja hammustatakse ninast.

Harvad pole juhtumid, kus emased saarmad paaritumise ajal vigastada saavad või koguni surevad.

Mereimetajate liigivälist paaritumist on täheldatud varemgi. Lõuna-California rannikul on nähtud teisigi saarmaid hülgepoegi seksuaalselt kimbutamas.

USA kalandus- ja loodusameti hinnagul ootab Morganit kuritegude eest eluaegne vanglakaristus.