Einar Wegeneri muutumine sai tõesti alguse selles, et naise modell ei ilmunud kohale.

Filmi näitab, et modell, kes kohale ei tulnud oli peretuttav Anna Larssen. Väidetavalt toimus kõik 1908. aastal. Larssen teatas Gerdale telefonis, et ei saa tulla ja ta võtaks kleenukese Wegeneri asemele. Mees tunnistas, et tundis ennast juba algusest peale naiste riietes hästi.

Paari sõber Larssen oli tõesti inimene, kes pani naisele nime Lili.

Larssen sisenes stuudiosse ootamatult ajal, mil Wegener poseeris ja nimetas uue tegelaskuju Liliks, mis ka Gerdale väga meeldis. Väidetavalt ütles Anna Wegenerile, et ta oli eelmises elus kindlasti tüdruk, vastasel korral on loodus temaga vea teinud. Perekonnanimi Elbe tuleneb jõe nimest, mis läbis linna, kus Wegener Lilina taassündis.

Kas Gerda tundis ennast Lili sünnis vastutavana?

Wegener on oma elulooraamatus kirjutanud, et Gerda on seda tõesti tunnistanud. Naine ütles: "Viimastel kuudel olen tundnud süümepiinu, sest olin teatud määral Lili loomises vastutav. Tema sinust välja meelitamises ja sellega sinus ebakõla tekitamises, mis esineb kõige teravamalt just neil päevil, mil Lili ei ilmu."

Kas arstid diagnoosisid mehel skisofreenia?

Nagu filmis, nii ka päriselt diagnoosisid arstid Wegeneril skisofreenia, mida nad kiiritusega ravida soovitasid.

Kas Wegener tõesti plaanis enesetappu?

Jah, selgub, et ta pani isegi kuupäeva paika. Mees plaanis oma elu lõpetada 1. mail 1930. aastal, kuid veebruaris kuulis arstist, kes teda aidata saaks.

Kas Einar Wegener oli tõesti esimene mees, kes muutuse läbis?

On olnud vaidlusi, kas tõesti oli Wegener ikka esimene. Kuigi enamus väljaanded toetavad teooriat, et midagi sellist varem tehtud ei olnud, on siiski ka vastuväiteid. Kuna Lili Elbel olid olemas algelised munasarjad, siis on väidetud, et see ei olnudki tõeline soovahetus.

Kas operatsioonid tõesti põhjustasid Wegeneri surma?

Jah, Wegeneri muutumine Liliks lõppes kahjuks tema surmaga. Elbe suri südame halvatusse, mille põhjustas elundi hülgamine, umbes kolm kuud peale viimast operatsiooni 1931. aasta juunis. Selle operatsiooniga sooviti talle panna emakas, lootes, et ta saab kunagi rasestuda.

Kas Lili Elbe plaanis peale lahutust Gerdast uuesti abielluda?

Jah, Lili oli armunud Claude Lejeune'i, kellega ta ka abielluda plaanis, kuid kahjuks andis keha enne alla.

Allikas: veebileht History vs. Hollywood