Berlinale, mida peetakse üheks maailma tippfestivaliks Cannes’i järel ja kõrvu Venezia festivaliga, toob prognooside kohaselt kokku 14.000 vaatajat. Kaheteistkümne festivalipäeva jooksul tuleb kinolinale 300 filmi.

Staaridest oodatakse Berliini “Titanicuga” kuulsaks saanud Kate Winsletit, latiinilauljat Ricky Martin ja briti näitlejat Peter Ustinovit, kellele antakse teisipäeva õhtul üle Saksa televisiooni auhind.

Winslet, kes on lubanud kaasa võtta oma kolmekuise tütre Mia, reklaamib oma viimast filmi, prantsuse kirjanikust markii de Sade’ist kõnelevat Philip Kaufmani linateost “Quills”, mida peetakse juba nüüd üheks Oscari-kandidaatidest.

Berliini kogunenud publik saab näha ka “Voonakeste vaikimise” järge “Hannibali”, mille peaosatäitja Anthony Hopkins ja lavastaja Ridley Scott on samuti lubanud kohale tulla.

James Bondina tuntud Sean Connery saabub filmiga “Finding Forrester”, tema kolleeg Pierce Brosnan jättis Berliini-sõidu lapse sünni tõtt viimasel hetkel ära. Temaga linastub festivalil John Le Carre spiooniromaanil põhinev film “Tailor of Panama”. Kirjanikkugi on oodata Berliini.

“Finding Forrester” ja “Tailor of Panama” on nende 24 filmi hulgas, mis kandideerivad festivali peauhinnale Kuldkaru, mis antakse välja filmipeo lõpupäeval 18. veebruaril.

Elutöö Kuldkaru on määratud 55 aastat filmilinal tegutsenud ameerika näitlejale Kirk Douglasele (84). Berliinis saab näha tema enam kui 80 filmist 23.

Tõenäoliselt saab Berliinis näha ka Juliette Binoche’i ja Johnny Deppi, kes löövad kaasa komöödias “Chocolat”, mille eest rootsi lavastaja Lasse Hallström loodab Oscarit.

Kuldkaru kandidaatide seas on veel Mike Nicholsi Broadway-film “Wit”, Steven Soderberghi “Traffic,” narkosõjast USA-s ja Spike Lee meediasatiir “Bamboozled”.

Berliini festivali avafilmiks on grandioosne 80 miljoni dollariline Saksa-USA koostööfilm “Enemy at the Gates” 1942. aasta Stalingradi lahingust, milles mängivad Jude Law, Ed Harris ja Joseph Fiennes.