Kõike seda näidatakse läbi konkreetsete inimsaatuste. Loo keskmes on kaks perekonda, Läänemaal asuva Roo kaluritalu pere ja Tallinna prominentse advokaadi Kallase perekond. Neist omakorda keskseimad on Toomas Roo (Rasmus Kaljujärv) ja Indrek Kallaste (Märt Avandi), põlvkonna- ja koolikaaslased ning Vabadussõja relvavennad. Ülekantud mõttes kajastavad nende elusündmused, mehekssaamine, perekondlikud probleemid Eesti ühiskonna elukäiku kahe maailmasõja vahelisel ajastul.

Olulised tegelased on ka Indreku kaks õde, Adele (Evelin Pang) ja Maret (Mirtel Pohla), kellest esimene esindab pealtnäha nõrga, neurootilise ja loomingulise naise tüüpi, Maret on pragmaatilisem ja isepäisem.

Samuti on oluline roll Indreku isal Arturil (Marko Matvere) ja onu Osvaldil (Andrus Vaarik) ning Tooma isal Joosepil (Tõnu Oja), kes kolmekesi esindavad kolme eestlase tüüpi: Tallinna edukas advokaat, pisut tõusiklusse kalduv ärimees ja tõsine ning töökas kalurist talumees.

Kõrvaltegelastena astuvad üles konkreetsed ajaloolised isikud (Konstantin Päts, Johan Laidoner), kellega seotud stseenides on püüeldud võimalikult suure ajaloolise tõepära, kohati lausa faktitäpsuse poole. Tervikuna ei ole tegemist siiski mitte kunstilise dokumentaaliga, vaid ajaloolisele taustale projitseeritud fiktsiooniga, milles eeskätt läbi eraeluliste seikade ning arengute antakse edasi ajastu meeleolusid ja mõttemaailma.

Sari lõpeb tõdemusega, et aeg ei peatu ja et Eesti ei saa kunagi valmis.

Eesti Vabariigi 90. juubeliaasta tähistamiseks valmiv sari algab neljapäeval, 9. oktoobril kell 21.35 ETV-s.

“Tuulepealse maa” tootja on BEC, produtsent Raivo Suviste, tegevprodutsent Kädi Rammula, stsenaristid Mihkel Ulman ja Lauri Vahtre, režissöör Ain Prosa, operaatorid Mait Mäekivi ja Kristjan-Jaak Nuudi, kunstnik Mare Raidma, kostüümikunstnik Kersti Varrak.

Vaata pilte siit.