Festivali avamisel sõna võtnud Tallinna linnapea Tõnis Palts rõhutas, et PÖFFi näol on tegemist ühe Põhja-Euroopa mainekama kultuuriüritusega, mis on lisanud tuntust nii Tallinnale kui Eesti filmirahvale.

„Küllap tõelised filmigurmaanid ei teagi, kas nutta või naerda, sest isegi juhul, kui igal festivalipäeval mitut filmi vaadata, jääb osa vaatamisväärsetest filmidest nägemata,” sõnas Palts.

PÖFFi põhiprogrammi kuulub tänavu 218 filmi, enamus neist kahe viimase aasta mängu- ja dokumentaalfilmid, lisaks eriprogrammid Hollandi ja Aafrika kinost ning retrospektiiv hinnatud Poola filmilavastajast- ja näitlejast Jerzy Stuhrist. Esmakordselt on PÖFFil esindatud Bollywoodi kino koos sealse erikülalise Manisha Koiralaga, teatas festivali korraldaja Delfile.

Esmakordselt on PÖFFil võistlusprogramm, mida hindab rahvusvaheline kuueliikmeline žürii.

Festivalil on esindatud 68 riiki, traditsiooniliste filmiriikide kõrval on esmakordselt esindatud näiteks Burkina Faso, Mali, Malaisia, Mongoolia, Sri Lanka jt.

Toimub ka mitu Eesti filmi esilinastust: Artur Granströmi „Kohtumised Galways“, Andri Luupi „Laulurahvas“, Jüri Sillarti „Sest ma nagu linnukene“ ning Mark Soosaare „Siiri, hääl maa ja taeva vahel“.

Filmifestivali kavas olevatest filmidest kandideerib tänavu Euroopa Filmiakadeemia auhinnale üheksateist linateost, nendest kolm parimale filmile “Auk mu südames” (rež. Lukas Moodysson), “Vastu seina” (rež. Fatih Akin) ja „Sisemeri“ (rež: Alejandro Amenabar).

Festivalile saabub arvukalt nimekaid filmiinimesi. Teiste hulgas Suurbritannia režissöör Peter Greenaway triloogiaga „Tulse Luperi kohvrid“ ja briti sõltumatu animameister Phil Mulloy. Tema eriprogramm linastub animafestivali Animated Dreams raames, mis on sel aastal pühendatud täiskasvanutele.

Festivali filme on võimalik näha Tallinnas Coca-Cola Plazas, kinos Kosmos ja Illusioon, kinodes Ekraan ja Illusioon Tartus, kinos Rubiin Viljandis ja kinos Mai Pärnus.

Festivali piletid maksavad 30-75 krooni. Pileteid saab osta kõikides festivali kinodes, samuti interneti teel.

PÖFFi külastajad saavad valida ka enda lemmikfilmi. Publiku lemmikfilmile paneb Tallinna linn välja 2000 Euro suuruse preemia, hääletajate vahel loositakse välja nädalalõpureis kahele Dublinisse.

Tänaseks on PÖFFi filmidele ostetud ligi 18 000 piletit. Tänaseks on välja müüdud 19 seanssi, populaarsemad linateosed juba väljamüüdud filmide „Allakäik“, „Kohv ja sigaretid“ „9/11 Fahrenheiti“, „Kihiline kook“, „Minu kasuvend Frankenstein“ järel on Wong Kar-wai „2046“, Alejandro Amenabari „Sisemeri“, Fernando Meirellesi „Jumala linn“, Bernardo Bertolucci „Unistajad“, Kim Ki-duki „Tühi maja“.

Festivali auhinnavõitjad kuulutatakse välja laupäeval, 11. detsembril kui toimub ka Joel Schumacheri „Ooperifantoomi“ esilinastus. Filmi maailmaesilinastus toimub päev varem Suurbritannias.