Näituse avab Eesti suursaadik Soomes Mart Tarmak. Avamisel kõneleb ka näituse koostaja, filmirežissöör Andres Maimik. Näituse plakatid on Maimiku poolt jaotatud erinevateks kategooriateks, teiste hulgas on esindatud kunstplakat, fotolavastuslik palakt, sõja- ja revolutsiooniteemaline filmiplakat, erootiline plakat, ebaõnnestunud plakat ning eesti filmi ekspordiplakat. Näituse kujundas Ivari Lipp. Näitus jääb avatus 4. oktoobrini.

Lisaks toimub 25. septembril traditsiooniline eesti filmile pühendatud teemapäev Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil "Armastus & Anarhia".

Kohe pärast plakatinäituse avamist kell 15 toimub Euroopa Komisjoni Euroopa-saalis filmiteemaline vestluspaneel "Pereringis - ehk kuidas soomlased ja eestlased teevad (või ei tee) filme". „Pereringis“ koondab eri põlvkondade eesti ja soome filmitegijaid ja -asjatundjaid. Ei vaadata pelgalt tulevikku, vaid analüüsitakse hiljutisi huvitavamaid juhtumeid.

Kangekaelsed filmitegijad ja revolutsioonilised ideed on kaasa toonud sellised filmid nagu „Raudtaevas“, „Rare Exports: A Christmas Tale“, „Sügisball“, „Disko ja tuumasõda“. Kas need on erandid või teerajajad?Tegemist on justkui pereringis kogunemisega, kohaga, kus saab fimitegemise üle mõtteid vahetada.

Nagu pealkirigi vihjab – olgem üksteise vastu avameelsed! Arutelu on inglise keeles, seda juhib Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali tegevdirektor Maria Reinup. Vestlusest võtavad osa teiste hulgas produtsendid Elari Lend (Time is Now) ja Erkko Lyytinen (Suomen marsalkka), filminõunik Edith Sepp Eesti Kultuuriministeeriumist, Petri Kemppinen Soome Filmi Sihtasutusest ja režissöör Mikko Kuparinen (Sirocco, Rakkauden rasvaprosentti).

Kell 18:30 samal päeval linastub Andorra-nimelises kinosaalis Ain Mäeotsa mängufilm "Deemonid", kell 18:45 saab näha eesti lühifilme Dubrovnikus ning kell 21:00 linastub "Uus maailm" Andorras. Pärast eesti filmide linastusi algab tasuta live-kontsert klubis Dubrovnik, kus koos oma bändiga esineb eesti laulja ja laulukirjutaja Vaiko Eplik. Vaiko Eplik on oma muusikalise tegevuse jooksul olnud aktiivne lugematuis eesti ansamblites, andnud välja 11 kauamängivat heliplaati, produtseerinud muusikat ka teistele ja kirjutanud paar tuhat laulu.

Parimaid neist saab kontserdil kuulda Epliku uue supergrupi esituses. Eesti filmi päeva korraldavad festival „Armastus & Anarhia“, Eesti Instituut Soomes ja Eesti Vabariigi Suursaatkond Soomes koostöös Tuglase Selts, Soome Eesti-seltside liit ning Eesti Film 100. Toetavad Eesti Kultuuriministeerium ja Eesti Välisministeerium. Täname Euroopa Komisjoni Soome esindust!