Mitte ükski loomariigi esindaja ei ole tänapäeva kultuuri ja eriti kinokunsti jätnud sellist jälge nagu Baskerville’ide koer. Kirjanik Sir Arthur Conan Doyle’i kangelase „Sherlock Holmesi“ loost tuttav koletis ei vaja alati kaaslaseks kuulsat meisterdetektiivi, vaid on filmides, koomiksites ja mujalgi asunud seiklema ka iseseisvalt. Läbi aastate on temast vändatud rohkem filme, kui ühestki teisest mitteinimesest. Baskerville’ide koer on viimase saja aasta jooksul olnud aluseks rohkem kui 200 ekraaniteosele. Eriefektide areng on loonud koerakesest tõelise monstrumi, kes ilmselt ehmataks ka loo autorit ennast.

VAATA VIDEOT:

Kui noore inglise kirjaniku Arthur Conan Doylei „Baskerville’ide koer“ 1888.aasta septembri viimastel päevadel trükivalgust nägi, võis vaevalt keegi aimata, et sündinud on maailma kõige kuulsam koer. Tänapäeval jääb ta filmikoletiste edetabelis alla ainult krahv Draculale, kellest on valminud umbes 300 filmi.

Umbes sama palju kordi on ekraanil olnud ka Holmes. Kokku on detektiivi kehastanud 62 erinevat näitlejat.

Kes on kuulsaim Holmes?

Esmakordselt jõudis Holmes kinolinale juba aastal 1900. Koheselt pandi paika ka Holmesi välimus: kitsas väärikate joonte, sirge nina ja kõrge laubaga nägu. Siin näeme ekraaniiidolit John Barrymore’i, kellele tummfilmiajastu kinofännid andsid lihtsa ja paljurääkiva hüüdnime: Profiil.

Helifilmi saabudes hakati Holmesilt nõudma ka Briti kõrgklassi aktsenti. Kuulsaimaks Holmesiks kujunes 1939 aastal detektiivina debüteerinud Basil Rathbone. Tema jahedalt kõrgid maneerid ja elegantne inglise keel aitasid 40.aastatel tuua Holmesi karakteri kinolinale 14 korral, muutes Rathbone’i kõigi tulevaste Holmes’ite etaloniks.

Televisiooniajastu Holmes’e ei jõuaks kokku lugeda. 50-te aastate telepublik nägi Holmesina Ronald Howardit, järgmise aastakümne jaoks oli täiuslik Peter Cushing, 80-te tele-ekraani valitses Jeremy Brett.

Just samal ajal jõudis Holmes ka Tallinna. 1981.aastal, filmiti värskelt Olümpiaregati jaoks üles vuntsitud Tallinnas Lenfilmi legendaarse telesarja episoodi „Baskerville’ide koer“. Ülimalt õnnestunud portree detektiivist lõi näitleja Vassili Livanov. Nõukogude seriaalil oli suur menu ka välismaal ning selle fännide hulka kuulus muude hulgas ka Margaret Thatcher. Näitleja Vassili Livanov pärjati Briti Impeeriumi ordeniga.  

Ka animeeritud Holmesi ajalugu on pikk, olgu need siis 50-te aastate joonisfilmid või 80-te aastate Sojuzmultfilmi seikluslood.

XXI sajandi Holmes elab nii kinolinal, teleekraanil kui arvutimängudes ühtmoodi mugavalt ja noortepäraselt.      

Ja mõned faktid. Holmes’i kehastanud näitlejate keskmine vanus 49. Kõige noorem näitleja on olnud 19-aastane, kõige vanem aga – 74-aastane. Kõige rohkem kehastas detektiivi ekraanil tummfilmiajastu näitleja Ellie Norwood, kelle nimi seisis tiitrites 47 korral. Vanim tänaseni tegutsev Holmesi kehastanud näitleja on 91-aastane Christopher Lee.

Aga millises Arthur Conan Doyle’i kuuekümnest Holmesi-seiklusest ütleb detektiiv oma maailmakuulsad sõnad „Elementaarne, Watson“?   Vastus: ei üheski.  Selle pani esimesena naljaga pooleks  kirja hoopis följetonist P.G.Wodehouse, kelle tuntuimateks kirjandustegelasteks on legendaarsed Jeeves ja Wooster.