Kriitikute hinnangul puudus järjekorras 73. Ameerika Filmikunsti Akadeemia preemiate jagamisel sära, üritus oli suuresti etteaimatav. Ainus üllatus saabus lõpus: tseremoonia lõppes täpselt õigel ajal.

Põnevuse ja erutavate hetkede puudumine viis saate vaadatavuse ABC-s viimase viie aasta madalaima tasemeni, märkis telemonitooringut tegev Nielsen Media Research.

Tseremooniat vaatas 42,9 miljonit televaatajat, võrrelduna 46,3 miljoni vaatajaga möödunud aastal, mil selle kandis samuti üle ABC. Viimati oli saate vaadatavus nii väike 1997. aastal, kui seda jälgis 40,1 miljonit inimest.

Barry Garron Hollywood Reporterist kritiseeris õhtut karmilt, öeldes, et see oli üks vähestest filmikunsti akadeemia auhinnatseremooniatest, mis lõppes õigel ajal, aga oli siiski liiga pikk.

Suhtumist Steve Martini õhtujuhtimisse esines mitmesugust.

“Kui Steve Martin tõestas midagi, siis seda, kui hea Billy Crystal Oscarite õhtujuhina on,” nähvas New York Posti reporter Adam Buckman. “Martin paistis olevat asetäitjana, kes on ametis Billy naasmiseni.”

Martini vaoshoitud monoloogid, mis olid pikitud naljadega Hollywoodi ja ta enese aadressil, olid hoopis teisest ooperist kui ta tavaline räme stiil.

Hollywoodi kuulsustega suhtlev Variety kolumnist Army Archerd kiitis Martini esinemist. “Otsustades publiku reaktsiooni järgi võib ta tulla sellel lavale tagasi iga kord, kui ta seda tahab,” kirjutas Archerd.

Mis tänukõnedesse puutub, siis pälvis meedias kiitust Julia Robertsi esinemine, kes sai parima naisosatäitja kuldmehikese osatäitmise eest “Erin Brockovichis”.

“Mis tänukõnedesse puutub, siis kõige pikem ja varjatumalt emotsionaalseim oli Julia Robertsi oma,” kirjutas Los Angeles Times.

Kriitikute sõnul võib Roberts minna Oscarite ajalukku sellega, et ta käsutas orkestrijuhi Bill Conti istuma, kui too üritas teda ajalimiidi ületamise pärast katkestada. “Ma ei pruugi enam kunagi siin seista,” ütles ta.

Variety Archerd ütles, et Robertsil õnnestus tumbata üle Sally Fieldi unustamatud sõnad 1984. aasta tseremoonial: “Ma meeldin teile, ma tõepoolest meeldin teile!”

Nii nagu tavaliselt, oli üks õhtu naelu naiste kleidid. Selles kategoorias pälvisid kriitikute tunnustuse Islandi laulja Bjork luigekleidi ja munakujulise ridiküli eest ja möödunud aastal ülisuure dekolteega Versace’i kleidis ilma teinud Jennifer Lopez hallikasrohelises läbipaistvas Chaneli rüüs.

Väljaspool tseremooniat avaldas publikule sügavat muljet ka Pepsi uus reklaam Britney Spearsiga.

“Oscarite tseremoonia ei pakkunud põnevust ning saate kõige huvitavam number ei olnud osa ametlikust programmist,” märkis Buckman. “See oli Britney Spearsi uus särtsakas Pepsi reklaam.”