Mis neid kahte küll suudaks lahuta’, õieti erista'? Sellise lähteküsimusega asusin vaatama uut eksperimendisaadet, mille esimeses osas viis saatejuht Eeva Esse lauljatar Lenna Kuurmaa kitsefarmi.

Ah jah, üks tähelepanek veel sissejuhatuseks - kui tõsielutelevisiooni jõulist naasmist juba mainisin, on teine tänavusügisene trend meie telemaastikul nn rahva sekka minek. Kõigil näib olevat kole kihk kaasata oma saadetesse nn rahvast tänavalt. Olgu see siis avalikus kohas salvestamine või tänavaküsitlused - “lihtsa inimese osalus” on olnud sel hooajal juba mitmes saates nähtud märksõna. Eks seegi ole vajadus taastada vahepeal justkui kaduma läinud signaali, otsida oma publikuga vahetumat kontakti.

Mis vahe on Eestis kuulsusel ja lihtinimesel?

Ka kuulsus tavatus rollis on üks selle telehooaja teema (seda on veel tulemas, võib juba etteruttavalt öelda). Aga kui proua Savisaare õrn poliitikukäsi lehma pees kutsus omal ajal pelgalt ideenagi koomilise efekti esile, siis Lenna Kuurmaa kitsefarmis küll miskit erilist ei tõotanud. Et ta ise kah talu peab, on ju ammu avalikult teada fakt. Pealekauba pole meie kuulsused oma tavalisematest rahvuskaaslastest piisaval distantsil, et ma sellist eksperimenti mingiks kurioosumiks peaksin. Kui muusikul esinemisi vähemaks jääb, küll ta siis ka nõusid pesema läheb. Kodulaen on vaja kõigil tagasi maksta.

Veel üks põhjus, miks kuulsusi niisugustesse olukordadesse panna, on Eesti meedia suur probleem, et neil pole enam millestki uuest ja põrutavast rääkida. Rääkigu parem kitsedest, mis ju ikkagi huvitavam, kui lõpmatult käia ainult uutest plaatidest ja kontsertidest kuulutamas või heietada saatest saatesse aina üht ja sama sajakilomeetrise habemega nalja. Eesti kuulsused on nii ära kasutatud, tuumani läbi muditud, riivitud, lõigutud, pressitud ja hekseldatud, et sealt midagi üllatavat välja kiskuda on võimatu ülesanne. Lähenesin saatele niisiis lootusega, et ehk on niisamagi tore. Kitsed on ju nunnud, Lenna sümpaatse naabritüdruku tüüpi inimene ja ka Eeva Esse hakkas mulle “Radari” päevil meeldima. Tahtsin näha, kuidas ta kommertskanalis päris oma saates särama lööb.

Talunaisega maale - kõva eksperiment, tohutu efekt

“Päriselt vä? Käsitsi vä?” imestab Lenna “siiralt”, kui Esse teeb talle ettepaneku ühe soojaga ära lüpsta 140 kitse. Saade algab Lenna enda talust, seega kontrast kitsefarmeriga pole tal tõesti kuigi suur. Ja tal on endal ka kitsed, kuigi ainult kolm! Teine tubakas oleks, kui lauta saadetaks Justin Bieber või Jennifer Aniston, vot siis ma näeksin efekti. Või siis vähemalt Koit Toome. No keegi glamuursem. Aga talunaine maale - kah mul eksperiment!

Elevusehetkeke tekib, kui Lenna kuulekalt möögimist õpib. Kits möögib, lammas määgib - väärt teadmine, ahaa! Olen samas päri ka sellega, et kuigi mina maalapsena olen lüpsmist nii näinud kui ka proovinud, ei tea insta-põlvkond sellest ilmselt midagi. Ehk ongi see kellelegi huvitav? Aga no kui kaua ma seda vahin, parimagi huvi juures? Kas 140 kitse lüpstakse selles saates tõesti reaalajas ära? Kõik see tund aega on ainult üks suur kitseudar?

Lüpsab kitse, lüpsab kitse, lüpsab…. No kaua ta lüpsab?!

Terve esimese pausi eelne osa koosnes ainult kitselüpsmisest ja kuna ka saatejuhti näha polnud (teda oli näha ainult Tallinna tänaval ständerit tegemas), ei kujuta ma igavamat reedeõhtut ette. Mis asi see üldse on, lastesaade? Kas lapsed viitsid seda vaadata? Kus kuramuse kohas saaks mulle veel hullem tülpar peale tulla? Kas mul hakkaks huvitavam, kui võtaksin oma vetsust

paberiulli, keriksin paberi sellelt maha ja siis uuesti rulli? Või tasuks hoopis heegeldada? Äkki tahaksin selle saate vahtimise asemel olla hoopis mõnel festivalil või oma palavalt armastatud Kalamaja tehnoklubis Hall? Pausi ajal hakkasingi endale klubimeiki tegema. Ehk saatetegijate loogika oligi, et kes täna kluppi ei lähe, on raudselt maainimene ehk eeldatav kitseudarahuviline? No ikkagi, jeesukene, kui igav see kõik on!

Kui reklaamipaus on ägedam kui saade

Pärast pausi pole saatejuhist ikka veel haisugi. Jäigi teine vist linna, ju tundus temalegi see taluvärk liiga igav. Lenna ja talunik ei vea kahekesi saadet välja, ikka hirmus loid on see asi ja talutööst jääb tõesti väga tüütu mulje. Ehk oligi see eesmärk? Lenna Kuurmaa sõnnikut rookimas võiks ju olla vahva vaatepilt, kui see farm ainult nii kaasaegne ja steriilne poleks. Sõnnik on puhtal ja kuival valgel põrandal pigem kujutletav. Vahepeal kaotan täielikult järje ja mõtlen tuleva suve kujuteldavale puhkusereisile kujuteldava raha eest mingisse kujuteldavasse riiki, mida pole kunagi olemas olnudki. “Malluka suvi maal” oli vist palju äkilisem talusaade? Ekraanil toimuv mõjub uinutvalt ja taban end telefonist uudiseid sirvimas. Zimbabwe diktaator Mugabe on vahepeal ära surnud? Vau. Ekraanil samal ajal süüakse. Lenna esitab maaperele küsimusi ja teeb iga vastuse peale sütitavalt “mhmh”. Kas Katrin Lusti fosforiidisaade oli tuhat korda huvitavam? Loomulikult! Võtku nüüd energeetika ja sõjaajalugu kah käsile, iga kell oleks niimoodi põnevam ja me elu palju lõbusam.

Korraks vähemalt muigan - saatetegijate püüe reklaamipauside eel mittemillestki õrritajaid meisterdada on mõõdukalt naljakas. Oo, viimase pausi eel Lenna koguni ropendas! See pingeline hetk tuli muidugi iga teletegija loogika kohaselt saate lõppu kulminatsiooniks jätta. Reklaamipaus hakkab lõppema ja minul masendus kasvab. Reklaam, oh kesta, oo hetk, viibi veel!

Manfred tuleb naistele viia

Lõpuks pisut ka elevust. On üks Manfred, kes tuleb naiste kätte viia. Lenna läheb teda püüdma. Sokul on küüned? Manfredi püüdmine on dramaatiliselt lavastatud, peab tunnistama. Pinge kasvab iga hetkega. Lenna ütles: “Mine perse!” Tõesti?! Kahjuks aga muutub isegi sokuga rähklemine ebaseksikaks, kui see liiga kaua kestab, ja loen selle Mugabe-uudise ka tagantpoolt ettepoole läbi. Ah et 95-aastaseks elas? Kui meil nii halbu saateid tehakse, mina küll nii kaua vastu ei pea.

Kokkuvõttes: “Tõeliste kangelaste” tänane osa oli pühapäevahommikune põllumajandussaade, mis kahjuks märksa igavam kui sea- ja kakukaamera, kus oli vähemalt ootamise pinge, et keegi üldse kaadrisse ilmuks. Pannkookide kõrvale loiul hommikul oleks see täitsa okei taustaks kuulata, aga miskipärast oli see eetrisse lükatud reede õhtul, kui inimestel meelel pidu, glämm ja pillerkaar. Ja kui sa saadet juhid, siis tule ja juhi saadet, mitte ära unusta end kuhugi kaubanduskeskuse ette molutama, issand jumal küll… Oo, saatejuht ilmub viimastel minutitel koguni kaadrisse ja istub täitsa sealsamas talus põhuhunnikul? Ta oli siiski kogu aeg kohal? Millega ta kõik see aeg tegeles?

Oo, peaaegu 8000 tähemärki? Kuidas ma ühe telesaate ajal küll suutsin nii pika joru kokku kirjutada? Igavus teeb tõesti imesid.

Saatejuhtimine - 0

Sisu/sisukus - 2

Meelelahutuslikkus - 1

Võrduses teiste sarnaste saadetega - 1