Inimeste huvipuuduse peamiseks põhjuseks on vähene seks.

“Me ei julge näidata ühtegi romantilist filmi, näitame ainult märulit,” ütles 40-aastane kinodirektor Mohammed Hazim, pahvides sigaretti oma kabinetis, mille seintel olid plakatid aluspesus naistega, reklaamimas soft-porno filme.

“Keegi ei soovi märulit vaadata. Nad kõik soovivad romantikat. Tavaliselt oleks kohal 300 inimest. See on kohutav,” lausus ta.

Basra kolm kino sulgesid uksed 16 päeva tagasi, kui tõsised noormehed tegid mitu visiiti ning lubasid kinohooned maani maha põletada, kui neis näidatakse “patuseid” filme.

Kinod avasid sellel nädalal uuesti uksed, esitades vaid vanu araabia filme ja USA märuleid.

“Romantika“ — basralaste termin filmidele, milles on näha võimalikult palju alasti naisekeha — jäeti kavadest kõrvale.

“Me ei saa näidata isegi inimesi suudlemas,” ütles Hazim.

Alates Saddam Husseini režiimi langemisest on šiiavaimulikud muutunud Iraagi lõunaosas kõige mõjuvõimsamateks isikuteks.

Paljud neist soovivad karmide moraalireeglite kehtestamist regioonis nii, nagu see on Iraanis.

Kristlastest alkoholikaupmeestel on soovitatud kauplemine lõpetada ning kaks kaupmeest lasti kuu alguses oma kaupluses maha.

“Varem võisime näidata, mis meile meeldis,” märkis Hakim. “Saddami võimu ajal olid küll teatud stseenid keelatud, kuid me andsime õigetele ametnikele altkäemaksu ning võisime kõike näidata.”

Kinos käimine oli Basras noormeeste meelelahutus.

“Naised ei tuleks kunagi kinno,” ütles kohalik õpetaja Abdul Razak. “Nad võidakse paljaks varastada või juhtub veelgi hullemat.”

Naabruses asuv Atlas Cinema palkas valjuhääldiga koomiku, et meelitada inimesi kinno. Filmi Sylvester Stallone’iga peaosas kogunes aga vaatama vähem kui 50 inimest.

Kinoomanik Hashim Mohammed Ali, kes alustas Atlases 1960. aastatel tööd filminäitajana, ütles, et äri ei ole kunagi nii halvasti läinud kui praegu.